Εκδήλωση του ΚΚΕ Σερρών για το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σερρών για το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

Κερδύλλια-ΚΚΕ-2015-05-12_092734Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων που έγινε στις 17 Οκτώβρη 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διοργάνωσε η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ την Κυριακή 10 Μάη, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ανάγνωση του ιστορικού του ολοκαυτώματος από τον Ιάκωβο Βαλουκτσή, ιστορικό περίπατο στα δύο μαρτυρικά χωριά (Άνω και Κάτω Κερδύλλια), κατάθεση λουλουδιών στα δύο μνημεία των περιοχών. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων (17ης Οκτωβρίου 1941) στην κεντρική πλατεία των Νέων Κερδυλλίων.

Στο ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων εκτελέστηκαν 222 άνδρες 15 έως 60 ετών γιατί στήριξαν την αντίσταση κατά των ναζί.

Στα Κερδύλλια, από τον Αύγουστο κιόλας του 1941 έκανε την εμφάνισή της η πρώτη οργανωμένη ελληνική αντάρτικη ομάδα με την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό τον Στέργιο Μουδιώτη και λίγο αργότερα τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο (Λασσάνη) και υπαρχηγό τον Περικλή Σταματόπουλο. Η πρώτη συνδυασμένη επιχείρηση ήταν αυτή της 27ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αντάρτες των Κερδυλλίων, πιάνοντας τους Έλληνες χωροφύλακες κυριολεκτικά στον ύπνο, κατάφεραν να πάρουν από τον αστυνομικό σταθμό της Ευκαρπίας αρκετό οπλισμό, σκοτώνοντας έναν από αυτούς.

Κερδύλλια-ΚΚΕ-2015-05-12_092808Οι Ναζί αντέδρασαν θέλοντας να σταματήσουν από τη γέννηση της την αντίσταση. Στις 17 Οκτώβρη 1941 κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια, όπου ήταν η κύρια βάση της ανταρτοομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος», συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών. Έπειτα οργάνωσαν επιδρομές και σε άλλα χωριά της επαρχίας Νιγρίτας, όπου με βάση τους καταλόγους που τους είχε δώσει η χωροφυλακή, έκαναν συλλήψεις και έκαψαν τα σπίτια των κατοίκων, για τους οποίους είχαν υπόνοιες ότι ήταν κομμουνιστές.

Ο Οδυσσέας Μαάϊτα, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα διδάγματα από αυτόν ενισχύουν τη θεωρητική θέση ότι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη εναλλακτική λύση είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Είναι η απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, η θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της ενεργητικής συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση – διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Κερδύλλια-ΚΚΕ--ekdhlwsh-9Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και γνώση. Το ΚΚΕ, με το αίμα των καλύτερων παιδιών του, έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην εργατική τάξη, στο δίκιο του λαού, στο σοσιαλισμό, στον προλεταριακό διεθνισμό! Προχωράμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ο αρνητικός συσχετισμός των δυνάμεων δεν μας αποθαρρύνει, γιατί γνωρίζουμε ότι θα ανατραπεί. Έχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις μας που επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις, έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη.

Το ΚΚΕ βαδίζει στις αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας πιο έμπειρο και πιο εξοπλισμένο. Πορευόμαστε με έναν και μόνο σκοπό: Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή αντικαπιταλιστική συμμαχία που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην καταπίεση.

Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!».

πηγη: 902.gr