Εκκενώνεται ο καταυλισμός των προσφύγων στις Σέρρες – Σε ξενοδοχεία η προσωρινή διαμονή τους

Εκκενώνεται ο καταυλισμός των προσφύγων στις Σέρρες – Σε ξενοδοχεία η προσωρινή διαμονή τους

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τους πρόσφυγες και τις συνθήκες διαβίωσής τους στον καταυλισμό του πρώην ΚΕΓΕ, συγκάλεσε το Σάββατο (12/11) το μεσημέρι στο κτίριο της πρώην ΤΕΔΚ, ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 20 άτομα.

Μεταξύ αυτών:ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγοςο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γ.Μωυσιάδης, βουλευτές Σερρών ή εκπρόσωποι τους, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΣ, εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ο Συνταγματάρχης του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών, Διευθυντές Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Σερρών, καθώς και η συντονίστρια της Δομής του Κέντρου Προσφύγων και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Εκκένωση του καταυλισμού λόγω ψύχους

Όπως ανακοινώθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προχωρά στην εκκένωση εντός δεκαπέντε ημερών της Ανοιχτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, προκειμένου αφενός τη διασφάλιση της υγείας του συνόλου του πληθυσμού του καταυλισμού, που διαβιεί σε σκηνές, λόγω της επιδείνωσης του καιρού και αφετέρου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μικρών παιδιών της δομής ενόψει της έναρξης των εργασιών τοποθέτησης των οικίσκων.

Η Συντονίστρια του Κέντρου Προσφύγων Σερρών, Χρύσα Τάπα δήλωσε πως: «Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και θα επιστρέψουν και πάλι στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών μόλις τοποθετηθούν οι οικίσκοι».

Η τοποθέτηση των οικίσκων υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 60 ημερών.

Αναστέλλεται η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της πόλης

Η απόφαση αυτή αναστέλλει την εκπαίδευση των 149 προσφυγόπουλων, η οποία ήταν να ξεκινήσει την Παρασκευή, με την φοίτησή τους σε δημοτικά και στο Μουσικό σχολείο της πόλης των Σερρών

« Η έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφύγων προσωρινά αναβάλλεται» δήλωσε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Κώστας Τζίκας, ο οποίος και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πορεία των ενημερωτικών συναντήσεων που προηγήθηκαν με τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων που επιλέχτηκαν να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Δημήτρης Μερετούδης και  ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Κώστας Τενεκετζής διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων.

Ο πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Δήμου Σερρών Βασίλης Τερζής έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κόστος θέρμανσης, φύλαξης και καθαριότητας των σχολείων.

Οι συνθήκες υγιεινής

Οι συνθήκες υγιεινής της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων αποτέλεσαν τον κοινό προβληματισμό των συμμετεχόντων: από τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων και την κατάσταση της υγείας των προσφύγων, ως την καθαριότητα του χώρου, την απομάκρυνση των λυμάτων και τους ελέγχους στο πόσιμο νερό.

Τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου παρουσίασε ο Διοικητής-Συνταγματάρχης του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο οποίος και απάντησε στο σύνολο των ερωτήσεων που τέθηκαν.

Αφροδίτη Σταμπουλή: Οι πρόσφυγες έπρεπε εξαρχής να διαμένουν σε διαμερίσματα

Την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση για μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Σερρών εμφανίστηκε η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή.

Όπως υποστήριξε, η μετεγκατάστασής τους θα έπρεπε να γίνει από την άφιξή τους, σε διαμερίσματα εντός της πόλης των Σερρών, γεγονός που θα συντελούσε στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Μάλιστα προτάσσοντας την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της απόφασης για την τοποθέτηση των μεταλλικών οικίσκων .

«Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης των οικίσκων ισοδυναμεί με την καταβολή ενοικίων για δέκα χρόνια!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Σταμπουλή.

Μητροπολίτης Θεολόγος: οι Σέρρες δεν θα πρέπει να γίνουν «αποθήκη απελπισμένων ψυχών».

Υπέρ της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το θέμα των προσφύγων και το πλήρες σχεδιασμό για τον χρόνο διαμονής τους στην πόλη των Σερρών τάχθηκε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγος, τονίζοντας πως οι Σέρρες δεν θα πρέπει να γίνουν «αποθήκη απελπισμένων ψυχών».

Νέες διαβεβαιώσεις για τη μη αύξηση του αριθμού των προσφύγων

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από την Συντονίστρια της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγουν που θα φιλοξενηθούν στην πόλη των Σερρών ζήτησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Σερρών δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αριθμό μεγαλύτερο των 600 ατόμων.

(στοιχεία και φωτό από την ΕΡΤ Σερρών)