Έκκληση Σερραίων πολιτών «Φίλων της Αμφιπόλης» στον υπουργό πολιτισμού Ν.Ξυδάκη για τη απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών από την κυρία Περιστέρη

Έκκληση Σερραίων πολιτών «Φίλων της Αμφιπόλης» στον υπουργό πολιτισμού Ν.Ξυδάκη για τη απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών από την κυρία Περιστέρη

Περιστέρη-ΑμφίποληΜε ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Νικο Ξυδάκη, γνωστοί πολίτες των Σερρών εκφράζουν τους φόβους τους για την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη. Με αφορμή συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την περασμένη Κυριακή (8/2) όπου κατά τον κ. Ξυδάκη, η υπερπροβολή βλάπτει την αξία της ίδιας της ανασκαφής. Και αυτό γιατί έτσι«δεν δίνεται “παράθυρο” στους ανασκαφείς να μελετήσουν, να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους». Ο κ. Ξυδάκης προαναγγέλλει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την ανασκαφή της Αμφίπολης. Διευκρινίζει όμως ότι η δουλειά ενός υπουργού Πολιτισμού δεν είναι να πηγαίνει στις ανασκαφές μόνον αλλά να «παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των εργασιών».
Σ.σ. Βέβαια ο υπουργός βεβαιώνει στην ίδια συνέντευξη ότι: Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά θα συνεχιστεί. Αυτό που τελειώνει, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είναι η επικοινωνιακή υπερέκθεση της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, θεωρώντας ότι υπήρξαν υπερβολές. «Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής» λέει.
Η ανοιχτή επιστολή των Σερραίων πολιτών διαβλέπει ότι θα αναδυθούν «συναδελφικές» αντιπαλότητες, υπονομεύσεις και παρεμβάσεις στο έργο της κυρίας Περιστέρη και ζητά «Να αποκλειστεί κάθε περίπτωση ιδιότυπης εποπτείας στο έργο της Αρχαιολόγου».

Αναλυτικα η επιστολή αναφέρει:

”ΠΟΛΙΤΕΣ-ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ” Σέρρες 10-02-2014
Γ.Ζλάτκου 5 – Σέρρες, Τ.Κ. 62100
Επικοινωνία:cinetic@otenet.gr, v.vaf1953@gmail.com
Υπεύθυνοι:
Τάκης Χατζόπουλος,σκηνοθέτης, τηλ.: 210 6437263
Βασίλης Βαφειάδης,Ζωγράφος, τηλ. 23213 50335
& 6944779417
Προς
Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού
κ. Νίκο Ξυδάκη.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νικος Ξυδάκης-_nΑξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή σας στο ”Βήμα” και αναφορά σας στην ανασκαφή της Αμφίπολης, ως Σερραίοι πολίτες, φίλοι της Αμφίπολης, κάνουμε έκκληση να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανασκαφικό έργο στο λόφο Καστά και οι εργασίες συντήρησης, μελέτης και ανάδειξης των ανασκαφικών ευρημάτων.
Να προστατευτεί το συνολικό επιστημονικό έργο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Σερρών από τυχόν πολιτικές σκοπιμότητες και διαφαινόμενες «συναδελφικές» αντιπαλότητες, υπονομεύσεις και παρεμβάσεις.
Να αποκλειστεί κάθε περίπτωση ιδιότυπης εποπτείας, που προσβάλει ευθέως το σπουδαίο επιστημονικό έργο και τη μεγάλη προσφορά της κυρίας Περιστέρη και των συνεργατών της.
Ζητούμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή σας προς την επιστημονική – ανασκαφική ομάδα , προκειμένου να ολοκληρωθεί και αποδοθεί στην Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα το μοναδικής αξίας μνημείο.
Αυτό είναι αναγκαίο ιδιαίτερα τώρα, που διαμορφώνονται σοβαρές αναπτυξιακές προτάσεις , ήπιας αξιοποίησης του συνολικού αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής του Δυτικού Παγγαίου.
Ήδη με τη συνεργασία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, και τη στήριξη φορέων και πολιτών της περιοχής, απαλλοτριώθηκε ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης και αναμένεται άμεσα η ανάδειξη ενός ακόμη μεγάλου μνημείου.
Ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε, σας βεβαιώνουμε ότι τόσο οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή, όσο και το σύνολο πιστεύουμε των τοπικών φορέων, είμαστε στη διάθεση του υπουργείου για ουσιαστική συνεργασία και εθελοντική προσφορά.

Με τιμή
ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ζωγράφος
ΒΟΖΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ερευνητής λαογραφίας, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, εκπαιδευτικός
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, συγγραφέας
ΔΗΜΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και
Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, πρόεδρος Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΚΑΙΤΗ, πρόεδρος του Ομίλου Σερρών για την UNESCO
ΕΥΘΥΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών
ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, δημοσιογράφος
ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών
ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, συγγραφέας
ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Ιατρός
ΜΑΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, τέως αναπληρωτής Διοικητής Αγίου Όρους
ΜΑΝΔΗΛΙΩΤΗΣ ΖΗΣΗΣ, φωτογράφος
ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, θεατρικός συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ ΖΗΣΗΣ, φιλόλογος,, πρ.Δήμαρχος Σερρών
ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών
ΝΑΝΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, καθηγητής Α.Π.Θ., πρόεδρος του συλλόγου ”Σερραίων Πολιτεία”
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, συνθέτης
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ, φωτογράφος
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, επιχειρηματίας,συγγραφέας
ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, πρ. Διευθυντής Ε.Ρ.Α. Σερρών
ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΓΙΟΥΛΗ, πρόεδρος ιστορικού συλλόγου ”ΟΡΦΕΑΣ” Σερρών
ΤΣΑΒΔΑΡΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, αρχιτέκτονας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ, σκηνοθέτης