Έκλεισε το Πανεπιστήμιο Αθηνών!!! Δεν θα γίνουν εγγραφές νεών φοιτητών, εξετάσεις και ορκωμοσίες

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το δρόμο της αναστολής λειτουργίας επέλεξαν από χθες και τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αττικής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι εξετάσεις, οι εγγραφές των πρωτοετών, η ορκωμοσία των αποφοίτων, ενώ δεν εκδίδεται και κανενός είδους πιστοποιητικό από τις διοικητικές υπηρεσίες. Πρακτικά, παύει κάθε λειτουργία ακαδημαϊκή ή διοικητική. 
Μετά από την σημερινή (23/9) απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο κλείνει λόγω αδυναμίας της ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του και προσφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Αιτία για αυτή την αντίδραση των πρυτανικών αρχών είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από 8 πανεπιστήμια. Από το μέτρο αυτό θίγονται τα πανεπιστήμια: Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών. 
Ωστόσο, ευνοημένα από τη διαδικασία αυτή θα είναι 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει πραγματικό έλλειμμα προσωπικού και τα οποία θα στελεχωθούν με 646 υπαλλήλους, από αυτούς που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας από τα 8 παραπάνω ΑΕΙ.

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

  • την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.
  • ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα 23-9-2013

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α.»

Αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές
Στο μεταξύ, προβληματισμό στους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους προκαλεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Μάλιστα, για το πανεπιστήμιο Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τρίτη συνεχόμενη που δεν λειτουργεί, καθώς είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. 
Η επαναληπτική εξεταστική του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν γίνει και οι εγγραφές των νεοεισερχόμενων φοιτητών, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι ολόκληρος ο ακαδημαϊκός προγραμματισμός θα πάει πίσω.