ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τα φαβορί και… αουτσάιντερ των υποψηφίων βουλευτών στις Σέρρες

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τα φαβορί και… αουτσάιντερ των υποψηφίων βουλευτών στις Σέρρες

εκλογες-2015-βουλευτές-υποψ

Του Χ.Πλακιά [υπεύθυνο έκδοσης του anexartitos.gr]

2-3 έδρες διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, 2 ή 1 η ΝΔ, ενώ οι υπόλοιπες 1 έως 3 θα διεκδικηθούν από Χ.Α., ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛ., και πιθανόν ΠΑΣΟΚ, ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., ΚΚΕ
Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, βρίσκουν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με μία έδρα λιγότερη (έξι αντί επτά) με βάσει την απογραφή του 2011, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Η έδρα που «χάθηκε» για την Π.Ε. Σερρών «μεταφέρθηκε» στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Ετσι οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην Π.Ε. Σερρών θα είναι έξι.
Να σημειώσουμε ότι οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα δύο σταυρών στο ψηφοδέλτιο το οποίο θα επιλέξουν, επηρεάζοντας σημαντικά την εκλογή των βουλευτών.
Από τους επτά εκλεγέντες βουλευτές των εκλογών του 2012, στις τωρινές εκλογές μετέχουν οι έξι ως υποψήφιοι (Αραμπατζή Φ, Βλάχβεης Μ., Λεονταρίδης Θ. με τη ΝΔ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά με τους ΑΝ.ΕΛ., Σταμπουλή Αφ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ματθαιόπουλο Αρτ. με την Χρυσή Αυγή). Ενώ ο Μ.Μπόλαρης που εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε ανεξαρτητοποιηθεί, δεν μετέχει στις εκλογές (αφού δεν τελεσφόρησαν οι επαφές του με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών).

Κατανομή εδρών στην Π.Ε. Σερρών
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή των εκλογών, οι έδρες που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες είναι από 2 το ελάχιστο μέχρι και 3 (τρεις).
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξεχάσει τις τρεις έδρες που είχε μέχρι τώρα και θα πρέπει να περιοριστεί στις 2 (δύο), οι οποίες μπορεί και να γίνουν … 1 (μια)! 
Με βάση αυτό το σενάριο οι έδρες που θα περισσεύουν για τα υπόλοιπα κόμματα θα είναι απο μία έως τρείς.
Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι «Ποτάμι»«Χρυσή Αυγή» και ΚΚΕ θα έχουν σίγουρη εκπροσώπηση στην βουλή, αφού το Πανελλαδικό ποσοστό τους είναι πολύ πάνω από την βάση του 3%. Το αν θα εκλέξουν βουλευτή στις Σέρρες θα εξαρτηθεί από την είσοδο των άλλων κομμάτων στη Βουλή, καθώς και από τα υπόλοιπα σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το παλαι ποτέ μεγάλο ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις το φέρουν στο 4,5% , αλλα επειδή καλύπτεται από το περιθώριο λάθους, μπορεί να βρεθεί να παλεύει κοντά στο 3%, για την είσοδό του στην βουλή.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αν και οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν πριν εικοσι μέρες για «σίγουρους» εκτός Βουλής, με ποσοστά κάτω από το 2,5%, τωρα τους «δείχνουν» να επανακάμπτουν και να θεωρούν (οι δημοσκοπήσεις) σίγουρη την είσοδό τους στην Βουλή, με ποσοστά σταθερά πάνω από 3%, με τάσεις ανόδου.
Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να το δείχνουν κάτω από το όριο του 3% (κοντά στο 2%) Όμως οι «δημοσκόποι» καλύπτονται από το λεγόμενο «στατιστικό λάθος» οπότε όλα είναι πιθανά (ή να βγει στη Βουλή μαζί με το ΠΑΣΟΚ ή να το εκτοπίσει, ή ακόμη, να το παρασύρει μαζί του στην… ανυπαρξία)

αυτοδυναμια-2015aΣτο γράφημα φαίνεται το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία στο 1ο κόμμα σε συνδυασμό με το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής (δεν θα πιάσουν το όριο του 3%)

Οι υποψήφιοι βουλευτές των Σερρών
Από τη Νέα Δημοκρατία «φαβορί» φαντάζει ο Κώστας Αχ.Καραμανλής, καθώς το όνομα «Καραμανλής» έχει «αίγλη», τόσο σε Πανελλαδικό επίπεδο πόσο μάλλον σε τοπικό. Με δεδομένη δε τη «δισταυρία», ο «ορίτζιναλ» ΝεοΔημοκράτης, θα του δώσει απλόχερα αν όχι τον «πρώτο», τουλάχιστον τον «δεύτερο» σταυρό, ως παρακαταθήκη για το… μέλλον του κόμματος, τιμώντας ταυτόχρονα και την ιστορία του.
Από τους υπόλοιπους «παλαιούς βουλευτές», οι οποίοι έχουν χρεωθεί όλα τα «μνημόνια», φαίνεται να «διασώζονται» πρώτα ο κ. Μ.Βλάχβεης (λόγω επαγγέλματος (Ιατρός-Καρδιοχειρούργος) και μη έκθεσής του στις κυβερνητικές αποφάσεις) και ίσως ο Θ.Λεονταρίδης (λόγω Σιντικής, όπου είναι μοναδικός υποψήφιος της ΝΔ, ενώ η υπουργική θέση που κατείχε ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μάλλον στα αρνητικά του μετράει παρά στα θετικά), Οι δυό τους αναμένεται να «παλέψουν» για την δεύτερη πιθανή εκλόγιμη θέση.
Αντίθετα η Φ. Αραμπατζή δεν φαίνεται να επαναλαμβάνει την επιτυχία του 2012, καθώς η εκπροσώπηση σε σερραϊκές υποθέσεις που ανέλαβε να επιλύσει, «τελμάτωναν» επι μακρό χρονικό διάστημα και στο τέλος δεν επιλύονταν με τον τρόπο που θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι (βλέπε βοσκοτόπια, ΕΒΖ)
Ερωτηματικό αποτελεί ο Κώστας Τσιπλάκης (πρώτος επιλαχόν στις προηγούμενες εκλογές) του οποίου όμως η όποια «δυναμική» αναμένεται να ακολουθήσει την… πτώση της ΝΔ σε επίπεδο νομού.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Διβανίδου Π., Τσιαπάρα Ε., Τσιμερίκας Γ., ευελπιστούν σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών η εκλογή των βουλευτών του (οι οποίοι μπορεί να είναι και… τρεις!) θα εμφανίσει το «παράδοξο» των λίγων σταυρών. Αυτό γιατί η πλειονότητα των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να «ρίξουν» τα ψηφοδέλτια, χωρίς σταυρό προτίμησης (ψήφος διαμαρτυρίας ή έλλειψη αναγνωρισιμότητας των υποψηφίων).
«Φαβορί» θεωρούνται, η νυν βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή και ο Παναγιώτης Κοτρώνης, καθώς αποτελούν τα πιο «προβεβλημένα» στελέχη του, η κυρία Σταμπουλή από τη θητεία της στη Βουλή και ο κ.Κοτρώνης από την θητεία του ως Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Σερρών και υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών (όπου εδράζεται και η δύναμή του).
Από τους υπόλοιπους υποψηφίου βουλευτές, πιθανή θεωρείται η εκλογή της Ιορδάνας Σαββίδου (συνταξιούχου αστυνομικού προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και η οποία στο παρελθόν υπήρξε νομαρχιακή σύμβουλος ενώ η εκλογική της δύναμη εστιάζεται στην περιοχή της Σιντικής)
Ακολουθεί ο Ελ.Αβραμάκης (κι αυτός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ με θητεία στο ΔΣ του Νοσοκομείου Σερρών). Ερωτηματικά αποτελούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι Γαλιάνου Ευ., Καρτερός Μ., Καπανταϊδης Γ., Μυλωνά Ειρήνη, οι οποίοι μάλλον θα συμβάλουν στον αγώνα για την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Ε. Σερρών.
Πάντως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει τρεις βουλευτές στην Π.Ε. Σερρών μην απορήσετε αν ο τρίτος εκλεγεί με κάτω από τους 1800 σταυρούς!!!

Το ΠΟΤΑΜΙ
Στον χώρο του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ στην Π.Ε. Σερρών, αν κατορθώσει να αποσπάσει έδρα (εξαιτίας κυρίως των αδιάθετων υπολοίπων σε επίπεδο Περιφέρειας), αυτή φαίνεται να την κερδίζει ο Αλ.Χατζηδημητρίου, ο οποίος έχει την «αναγνωρισιμότητα», αφού έχει «εκτεθεί» με επιτυχία στις εκλογές της συνεταιριστικής Τράπεζας, όπου εκλέχθηκε και Πρόεδρος. (θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις εκλογές). Ακολουθούν ο Κ.Αβδελάς, ο οποίος διεξάγει έντονο προεκλογικό αγώνα, ενώ ερωτηματικά αποτελούν ο συγγραφέας Π.Λαμπαρδής (με ερείσματα στην τοπική Εκκλησία) και ο ταξίαρχος ε.α. Στ.Μάνδαλος. (ο οποίος προεκλογικά συζητούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτιά του).
Οι υπόλοιποι Βαρελάς Ν., Παλάζη Χρ., Παπουτσόγλου Αρ., Παρασκευιώτης Αλ. θα «παλέψουν» για την έκπληξη, καθώς και στο ΠΟΤΑΜΙ μην εκπλαγείτε αν ο βουλευτής, που πιθανόν εκλεγεί στην Π.Ε. Σερρών έχει κοντά στους 1.500 σταυρούς.

Στους Ανεξάρτητους Ελληνες το όνομα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά φαντάζει «στανταρ», στην περίπτωση που μια από τις έδρες στην Π.Ε. Σερρών, «καθίσει» στους ΑΝ.ΕΛ. Η κοινοβουλευτική της παρουσία, από την έδρα του Προεδρείου της Βουλής, καθώς και οι σταθερές της αντιμνημονιακές θέσεις την έχουν καθιερώσει στην συνείδηση των σερραίων ψηφοφόρων ως «σταθερή αξία». Χαίρει, δε εκτιμήσεως, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο είναι οι: Αγγελούδη Ευ. – απο ΚΙΝΗΜΑΤΑ, Λεοντιάδης Ευ., Νούσκαλη Μαρ., Παπαδόπουλος Αρ, Παπλιάκας Δι- απο ΑΚΚΕΛ, Ρούσσος Αν., Σύρπα Ελ. καλύπτοντας γεωγραφικά όλες τις περιοχές της Π.Ε. Σερρών

Στην Χρυσή Αυγή «φρόντισαν» να μην επαναληφθεί το «λάθος» του 2012, όταν εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς ο «τοπικός» Νικήτας Σιώης, αφήνοντας 2ο τον «αγαπημένο» της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α., εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο Αρτ.Ματθαιόπουλο. Για να παραιτηθεί λιγο αργότερα λόγω φόρτου… εργασίας (όντας… άεργος) και να αναλάβει ο κ.Ματθαιόπουλος. Ετσι το ψηφοδέλτιο της Χ.Α. στην Π.Ε. Σερρών ξεκινά από το γράμμα «Μ», έχοντας ως πρώτο τον Ματθαιόπουλο Αρτ., ενώ το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι «άγνωστοι» Μπατάλα Μ., Ντάβαρης Αν., Νταής Ν., Παπαλεξίου Απ., Πατσαλή Φ., Τσώτσος Ι., Χλωρίδου Μ.
Οποτε αν η έδρα «καθίσει» στην Χρυσή Αυγή, αυτή θα καταλήξει (εκτός απροοπτου) στον Αρτ. Ματθαιόπουλο.

Στο ΠΑΣΟΚ Σερρών το αδιαφιλονίκητο «φαβορί» για την πρώτη θέση σε σταυρούς την έχει ο πρώην βουλευτής και πρώην υποδιοικητής ΟΓΑ Μιχάλης Τζελέπης, με τους υπόλοιπους, απλώς να συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο: Αραμπατζή Αν., Γουζέλης Δ., Καφετζή Κ., Κουλτσιάκης Β., Μπακρατσάς Δ., Σταύρου Ελ., Τρέντσιος Άκ.

Εδρα θεωρητικά διεκδικεί στην Π.Ε. Σερρών και το ΚΚΕ. Το ψηφοδέλτιο του απαρτίζεται από τους Δίμηζας Π., Κοτζαμπάσης Γ , Μανδάνας Ζ., Πανταζή Ντ., Πίσιος Σ., Σαραντίδου Ερ., Σπέντζου Ε., Φαρμάκης Π. Με τον σταυρό να κατευθύνεται (αφού ως γνωστόν συνήθως το ΚΚΕ «πριμοδοτεί» συγκεκριμένους υποψηφίους, κάθε φορά, ανάλογα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τα όργανα του) μάλλον στην κυρία Σαραντίδου, πρωτίστως, και στον κ.Φαρμάκη (δευτερευόντως). Με τον Κοτζαμπάση Γ. να αποτελεί ερωτηματικό, μια και το ΚΚΕ τον “έφερε” από το εργατικό κέντρο της Δράμας όπου εργάζεται.

Στο νεοϊδρυθέν ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γ.Παπανδρέου, αν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην Βουλή, διεκδικεί (με πολύ μικρή πιθανότητα) έδρα στην Π.Ε. Σερρών, με τον Τόσιο Πασχάλη να εμφανίζεται ως το πλέον προβεβλημένο στέλεχός του (πρώην Αντιδήμαρχος Ηράκλειας), ενώ το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται από τους Ανδρεάδης Αν., Βουβούση Χρ., Κώστογλου Χρ., Λεζκίδου Αθ., Παυλίδου Αν., Πουλτουρτζίδης Δ., Ψαθά Κ.Κι εδώ αν εκλεγεί βουλευτής στις Σέρρες, μην περιμένετε να έχει πάνω από 700 σταυρούς.

Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν φαίνεται ικανά να μπουνε στην βουλή, με μόνη πιθανή «έκπληξη» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ,
Οι υποψήφιοι σε αυτά είναι:
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Γεροτζιάφας Γρηγόρης, αν. καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie
Γραβάνης Δημήτρης, μέλος ΔΣ του συλλόγου κινητικά αναπήρων
Γρηγορόπουλος Γιώργος, μηχανικός αυτοκινήτων και τρακτέρ
Λιάβας Θανάσης, συνταξιούχος μεταλλειολόγος
Ματσικοπούλου Μαρία, καθηγήτρια αγγλικών
Μερτζανίδου Μαρία, συνταξιούχος δασκάλα
Στοϊλίδης Θόδωρος (Ρόρης), άνεργος

ΔΗΜΑΡ
Γουμάγιας Δημήτρης
Ζορκάδης Βαγγέλης
Μάκινας Κυριάκος
Σπίγκος Χρήστος

ΛΑΟΣ
ΒΑΘΑΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Νικολάου
ΔΑΛΓΚΙΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του Γεωργίου
ΔΕΛΗ-ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Αθανασίου
ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου
ΚΟΥΚΟΥΒΑΤΣΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεράσιμου
ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ του Χαράλαμπου
ΤΖΙΟΜΑΛΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου

Τελεία -Απ.Γκλέτσος
Γεωργιάδης Σάββας του Θωμά – Ελεύθερος Επαγγελματίας

Ο.Κ.Δ.Ε.
Σμυρλης Ιωάννης του Αντωνίου (φοιτητής Φυσικού ΑΠΘ, συνδικαλιστής της “Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης”)
ΚΚΕ(µ-λ) Μ-Λ-ΚΚΕ-Εκλογική Συνεργασία
Παυλίδης Δηµήτριος του Θεοδώρου,
Σαµαρά Δηµητρα του Αγαµνέµονα

ΕΔΕΜ
Παπαδόπουλος Αλέξανδρος του Νικολάου

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Ιωαννίδης Άνθιµος του Αιµιλίου,
Λεβέντη Ελένη του Αποστόλου