Εκπαίδευση σκύλων- 4+1 tips που θα σας λύσουν τα χέρια

Εκπαίδευση σκύλων- 4+1 tips που θα σας λύσουν τα χέρια

Ο σκύλος είναι το πιο αξιαγάπητο κατοικίδιο και μπορεί να γίνει ένας υπέροχος φίλος που θα είναι δίπλα σας πιστός σε κάθε στιγμή της ζωής σας, αλλά και ένας μικρός διάολος που θα σας κάνει άνω κάτω το σπίτι αν δεν τον μεγαλώσετε σωστά.

Γι’ αυτό η σωστή εκπαίδευση σκύλων είναι απαραίτητη προκειμένου το αγαπημένο σας κατοικίδιο να μάθει ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται στο σπίτι και ποιες όχι, πώς πρέπει να συμπεριφέρεται με τα άλλα ζωάκια του σπιτιού αλλά και με τα παιδιά, ποιες είναι οι ώρες ησυχίας, καθώς και ποια είναι τα όρια μεταξύ παιχνιδιού και επιθετικότητας.

Μπορεί να φαίνονται πολλά για ένα σκύλο να τα μάθει, όμως στην πραγματικότητα τα ζωάκια αυτά, εκτός από χαριτωμένα είναι και τετραπέρατα, ειδικά όταν είναι κουτάβια και ρουφούν τις νέες πληροφορίες σαν σφουγγάρια, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση σκύλων από νωρίς.

Ακολουθούν 4+1 tips για εκπαίδευση σκύλων που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε τον σκύλο σας σωστά

Μπουκίτσες

Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου δεν πρέπει να βασίζεται στην βία, αλλά στην επιβράβευση. Έτσι καταφέρνετε να κάνετε έξυπνα ευτυχισμένα σκυλιά κι όχι φοβισμένα ή επιθετικά. Όταν λοιπόν ο σκύλος σας κάνει κάτι σωστό, δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά.

Καθαρές σαφείς εντολές

Είπαμε είναι τετραπέρατα, αλλά δεν παύουν να είναι ζωάκια. Όταν θέλετε να τους μάθετε μία εντολή, πρέπει να είναι δισύλλαβη και να την επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά με καθαρή φωνή και τον ίδιο ακριβώς τόνο, βοηθώντας τον παράλληλα να κάνει την αντίστοιχη κίνηση (πχ. «κάτσε» και του πιέζετε ελαφρά το πίσω μέρος της πλάτης προς το έδαφος). Να θυμάστε ότι η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως.

Πειθαρχία

Όπως και με τα παιδιά, έτσι και με τα σκυλιά, όταν αλλάζετε και αναιρείτε αυτά που λέτε τότε θα πάψουν να σας παίρνουν στα σοβαρά. Όταν για παράδειγμα λέτε «έξω» την ώρα του φαγητού, το σκυλί πρέπει να βγει από το δωμάτιο, και απαγορεύονται νοοτροπίες τύπου «έλα μωρέ το καημένο, άστο για σήμερα».

Ωράρια

Ο σκύλος πρέπει να έχει σταθερά ωράρια βόλτας και φαγητού με στρατιωτική πειθαρχία. Έτσι θα ξέρει και ο ίδιος, ότι ακόμα κι αν θέλει να πάει τουαλέτα ή να φάει, αυτό θα γίνει σε συγκεκριμένη ώρα, οπότε θα μάθει να περιμένει.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού

Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει για να μάθετε στο σκυλί σας πιο περίπλοκες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα να φυλάει το σπίτι, αλλά να μην επιτίθεται σε καλεσμένους, να τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά και να μην κάνει ζημιές.