Εκτίθεται στο μουσείο Αμφίπολης η κεφαλή της σφίγγας του μνημείου του λόφου Καστά

Προβληματίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που κάνει λόγο για «προσωρινή έκθεση»

Εκτίθεται στο μουσείο Αμφίπολης η κεφαλή της σφίγγας του μνημείου του λόφου Καστά

Στο Μουσείο της Αμφίπολης εκτίθεται η κεφαλή της δεξιάς σφίγγας που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη στο μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Πέντε χρόνια αφότου ήρθε στο φως το μνημείο του λόφου Καστά, κι έκανε όλο τον κόσμο να μείνει έκθαμβος από τα ευρήματα, την κεφαλή της δεξιάς σφίγγας μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου της Αμφίπολης.

Η ανακάλυψη

Το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο μπροστά στο κατώφλι της μαρμάρινης εισόδου, 14 περίπου μέτρα από την είσοδο, όπου οι δύο σφίγγες φρουρούσαν το μνημείο. Εικάζεται ότι μεταφέρθηκε εκεί πριν την επίχωση όλου του μνημείου με χώμα, αφού είχαν ήδη συντελεστεί αλλοιώσεις στο εσωτερικό του τύμβου Καστά από φυσικές ή άλλες αιτίες (λ.χ. τυμβωρυχία).

Το ύψος της είναι 60 εκατοστά και το σημείο του λαιμού εδράζεται απόλυτα με τη δεξιά σφίγγα που βρίσκεται στην είσοδο του μνημείου.

Έχει ομοιότητες με το κεφάλι των Κορών που ανακαλύφθηκαν επίσης στο μνημείο ενώ η μορφή τους αποπνέει γαλήνη παρά τρόμο.

Από την πρώτη στιγμή εκτιμήθηκε ότι αφέθηκε μπροστά στο κατώφλι του ταφικού θαλάμου. Η ταύτιση του με τη δεξιά σφίγγα έγινε αμέσως μετά την ανακάλυψη του, το 2014 καθώς ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής διαπίστωσε ότι το ταίριασμα στον κορμό της δεξιάς σφίγγας είναι απόλυτη.

Ο νέος Δήμαρχος Αμφίπολης

Ο νέος Δήμαρχος της Αμφίπολης Στέργιος Φρανσταλης, έσπευσε να φωτογραφηθεί με το νέο έκθεμα του μουσείου

Γράφοντας στην σελίδα του στο facebook

«Η ΣΦΙΓΓΑ ΤΟΥ ΚΆΣΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΑΜΦΊΠΟΛΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΑΝΆΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑ»

Προβληματίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που κάνει λόγο για «προσωρινή έκθεση»

Προ 40 ημερών (5/7) κάνει λόγο για «προσωρινή έκθεση του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης», πράγμα που δημιουργεί προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα της αναφοράς και τα σχέδια που έχει του ΥΠΠΟΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

 «Το έργο στο Ταφικό Μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ», ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης, υπογραμμίζει ότι «προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν από κοντά ένα εμβληματικό στοιχείο της εισόδου του ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά, ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης, ο καθαρισμός επιφανειών της κεφαλής Σφίγγας και η προετοιμασία για την προσωρινή έκθεση του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στα μέσα του Μαΐου ξεκίνησε μια εργασία υψηλή εξειδίκευσης: η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης- υποστύλωσης του Μνημείου με νέα. Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει την δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης του απαιτουμένων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του. Οι εν λόγω εργασίες έχουν καλύψει ήδη του τρεις από τους τέσσερις χώρους του μνημείου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου. Εν τούτοις, είναι ήδη αναγνώσιμη η αρχιτεκτονική, το μέγεθος, η κλίμακα, ο γλυπτός και γραπτός διάκοσμος του λαμπρού αυτού αρχαίου οικοδομήματος».

Για «το πρόγραμμα συντήρησης των κονιαμάτων και των λίθων του μνημείου, τόσο των ισταμένων όσο των φυλασσόμενων στο Μουσείο Αμφίπολης», το ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι «θα εκκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ». Επιπλέον, όπως αναφέρει, «προκειμένου να καλυφθούν οι επιστημονικές απαιτήσεις του έργου, είναι σε εξέλιξη οι αναλύσεις και οι έλεγχοι αντοχής των αρχαίων δομικών υλικών από την Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ μετά την επιλογή δειγμάτων λίθου από το μνημείο. Παράλληλα, προγραμματίζονται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης οι γεωτρητικές δειγματοληψίες γύρω από το μνημείο για τη συμπλήρωση των γεωστατικών μελετών».

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει προγραμματίσει κατά τον μήνα Αύγουστο, την διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών-διαπιστωτικών τομών προς υποστήριξη των αναστηλωτικών εργασιών», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Και καταλήγει ότι «για πολλοστή φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι μετά την ανασκαφή του μνημείου, η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του ετέθη σε διεπιστημονική βάση. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες σύμφωνα με τις αρχές αποκατάστασης των μνημείων και εν συνεχεία ετέθη σε προτεραιότητα η εκτέλεση ενός σύνθετου έργου υψηλής εξειδίκευσης, ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων και υψηλού προϋπολογισμού».