X

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΟΦΕΙΛΗ: 30 χρόνια «Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών»

Χθες το βράδυ (26-11-2017) ο «Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών» γιόρτασε τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του με μια μεγαλειώδη συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Πριν από δέκα χρόνια, ως ένα εκ των ιδρυτικών του μελών και πληρεξούσιος δικηγόρος στη δικαστική διαδικασία, έγραψα και δημοσίευσα στον τοπικό τύπο ένα κείμενο με την ευκαιρία της εικοστής επετείου από την ίδρυσή του. Βγαίνοντας από την αίθουσα, σκέφτηκα να γράψω κάτι για την τριακοστή επέτειο.

Επειδή όμως θα έγραφα μάλλον τα ίδια και τώρα, αποφάσισα να ανασύρω το παλιό εκείνο κείμενο και να το ξαναδημοσιεύσω. Σαν ελάχιστη οφειλή σε μια λαμπρή διαδρομή του Συλλόγου αλλά και στη μνήμη όσων τότε ξεκινήσαμε μαζί…

ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνήθως οι επέτειοι διαφόρων γεγονότων χρησιμοποιούνται ως ευκαιρίες για τυπικές ή και από υποχρέωση αναφορές και εκδηλώσεις και εκεί το όλο ζήτημα εξαντλείται. Όταν όμως η επέτειος αφορά την ίδρυση ενός πολιτιστικού φορέα με συνεχή και αξιόλογη δράση και παραγωγή αντίστοιχου έργου στον τόπο μας, τότε (αυτή) παρέχει τη δυνατότητα για μια μικρή έστω αναφορά-απόδοση ελάχιστης οφειλής. Τουλάχιστον, εν προκειμένω, μια τέτοια προσέγγιση του πράγματος επιχειρεί ο συντάκτης των γραμμών που ακολουθούν.

Η ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών» το έτος 1987 (υπ’ αριθμόν 64/1987 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σερρών) καταγράφηκε ως ένα σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης των Σερρών. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος, με την αθόρυβη και συνεπή δραστηριοποίησή του προσπαθεί, με τις όποιες δυνάμεις του, να δώσει σάρκα και οστά σε μιαν άλλη διάσταση του ατομικού και κοινωνικού μας βίου, ο οποίος, κατά τα άλλα, καταδυναστεύεται από την πεζότητα και την ευτέλεια μιας ασφυκτικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Επί μιαν εικοσαετία τώρα λοιπόν φιλοτεχνεί το δικό του προφίλ και δίνει το στίγμα του στον τομέα του πολιτισμικού γίγνεσθαι. Κατά τη γνώμη μου και ως γενικό συμπέρασμα, δικαιώνει, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καθημερινά το όραμα και τις προσδοκίες των ιδρυτών του αλλά και γενικότερα της σερραϊκής κοινωνίας.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η επιτυχής πορεία του Συλλόγου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι συμπολίτες μας που στο διάστημα της λειτουργίας του έχουν την ευθύνη της διοίκησης, με κόπο και μεράκι, και βέβαια με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, σχεδιάζουν και διοργανώνουν, σε μόνιμη πια βάση, ποικίλες και σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν και καλύπτουν ευρύτατο πολιτισμικό φάσμα. Από την πλευρά του ένα συμπαγές και συνεπές φιλότεχνο κοινό (ανα)γνωρίζει και εκτιμά την ποιότητα και την αξία τους,  γι’ αυτό και τις παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον. Θα λέγαμε, με μια μικρή δόση (θεμιτής) υπερβολής, ότι αισθάνεται πια να το συνδέουν με τον Σύλλογο και την εν γένει παρουσία του στην κοινωνία των Σερρών  δεσμοί αίματος.

Ασφαλώς (και ευτυχώς), παρόμοιες και αξιόλογες δραστηριότητες αναπτύσσουν  και άλλοι φορείς της πόλης μας. Ας μου επιτραπεί, όμως, να υποστηρίξω, χωρίς αυτό να υποδηλώνει οποιαδήποτε διάθεση ανταγωνισμού ή υποτίμησης κάποιων, ότι οι εκδηλώσεις του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών», από την άποψη της οργάνωσης, της συχνότητας, των επιλογών κ.λπ., βρίσκονται σε ένα σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Και οπωσδήποτε το επίπεδο αυτό δεν προέκυψε άπαξ και ως εκ θαύματος. Κατακτήθηκε βήμα βήμα με την επίπονη και επίμονη προσπάθεια της διοίκησης, όπως προαναφέραμε, σε συνδυασμό με την πάντα πρόθυμη και ζεστή ανταπόκριση του κοινού, που θεωρεί τον πολιτισμό ως συστατικό και εκ των ουκ άνευ στοιχείο του βίου του.

Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε, με κάποια δυσφορία αν όχι και απογοήτευση, ότι η επίσημη πολιτεία, καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς, που μπορούν και οφείλουν να συνδράμουν ανάλογες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, στην καλύτερη περίπτωση, εκδηλώνουν ελάχιστο ενδιαφέρον. Μερικές φορές κάποιοι από αυτούς μάλιστα, για να φιλοξενήσουν μιαν εκδήλωση, απαιτούν υπέρογκο μίσθωμα, το οποίο ο Σύλλογος φυσικά αδυνατεί να διαθέσει, με αποτέλεσμα ή να ματαιώνεται η εκδήλωση ή να γίνεται τελικά σε χώρο που δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις.

Επειδή λοιπόν «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος», ο  πολιτισμός, με τις ποικίλες εκφράσεις του και τις απολαύσεις που προσφέρει, λειτουργεί ως το καλύτερο αντίδοτο σε ό,τι μας υποβαθμίζει και μας περιθωριοποιεί ως σκεπτόμενα και κοινωνικά όντα.

Ο «Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών», από την ίδρυσή του έως σήμερα, διαρκώς και εμπράκτως, αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια και με τον δικό του τρόπο αυτή τη βασική αρχή.

Κάθε συνδρομή ή συμβολή σε μια τέτοια -κάθε άλλο παρά εύκολη, ιδιαίτερα στους μετα-μοντέρνους καιρούς μας- συλλογική προσπάθεια, για να έχει αυτή (η προσπάθεια) ουσιαστικά και βιώσιμα αποτελέσματα, δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία. Από τον καθένα που τη συμμερίζεται και την εντάσσει στις προτεραιότητές του. Τους απλούς συμπολίτες μας αλλά και τους δημόσιους φορείς.

ΝΙΚΟΣ ΕΠΑΜ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ

02/10/2007

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου