“Εμείς οι δημότες, η ΔΕΥΑΣ και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης μας”

Επιστολή - Ανάλυση της κοστολόγησης του νερού της ΔΕΥΑΣ σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ, του εκπαιδευτικού Ασημάκη Κατή

“Εμείς οι δημότες, η ΔΕΥΑΣ και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης μας”

Αφορμή για να ασχοληθώ με τη ΔΕΥΑΣ ήταν μια οικογενειακή περιπέτεια για απαίτηση πληρωμής ποσού άνω των 500€ απο την επιχείρηση ύδρευσης χωρίς να καταναλωθεί ούτε μια σταγόνα νερό.

Ερευνώντας τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της ΔΕΥΑΣ αλλά και άλλων ΔΕΥΑ όπως Καβάλας, Πάτρας, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ),  Αττικής (ΕΥΔΑΠ), απορρέουν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

Παρεμπιπτόντως, σε πολλές πόλεις από αυτές, η άντληση, η μεταφορά υδάτων και η υδροδότηση γενικά είναι πολλαπλά δαπανηρότερη από την περιοχή μας που είναι ευλογημένη σε αυτό τον τομέα. Στοιχεία που φυσιολογικά ενδιαφέρουν τους συμπολίτες μας, αλλά ιδιαίτερα τους σεβαστούς υποψήφιους δημάρχους της πόλης των Σερρών.

Επιπρόσθετα αναλύθηκαν και 93 λογαριασμοί νερού που βρίσκονται στο αρχείο μου.

Στις παρακάτω διαπιστώσεις να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των Σερραίων καταναλωτών ήταν 31.855 για το έτος 2017, σύμφωνα με τον τελευταίο αναρτημένο απολογισμό.

Ως πάγια λογίζονται τα ποσά που χρεώνονται ανεξάρτητα από την κατανάλωση. Τέτοια είναι το κλασσικό πάγιο, που για τη ΔΕΥΑΣ αυξήθηκε από τον Απρίλιο του 2011, δηλαδή με το ξεκίνημα της κρίσης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, στα 13,25€ ανά δίμηνο.

Επίσης για το ίδιο διάστημα χρεώνεται το ποσό των 2,21€ ως «εγγύηση χρήσης υδρομέτρου». Έτσι, χωρίς τον ΦΠΑ, υπάρχει πάγια χρέωση 92,76€ ανά έτος. Όταν για τις υπόλοιπες ως άνω πόλεις ο μέσος όρος είναι 52,72€.

Εντοπίζεται δηλαδή μια αυξημένη χρέωση παγίων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα κατά 76%! Αυτό δε, αποτυπώνεται καθαρά στον οικονομικό απολογισμό της επιχείρησης για το 2017, όπου τα ετήσια έσοδα από πώληση νερού ήταν 1.367.822,72€, ενώ τα έσοδα από τα πάγια 3.398.853,72€. Δηλαδή κατά 248% μεγαλύτερα από την πραγματική πώληση νερού με πραγματικά ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όταν άλλες ΔΕΥΑ έχουν αντίστοιχο συντελεστή στο 100% ή 140%.

Επιπρόσθετα, η θέσπιση παγίου ανεξάρτητου από την κατανάλωση είναι πολύ δυσμενέστερη από την ελάχιστη χρεώσιμη κατανάλωση που εφαρμόζουν πολλές ΔΕΥΑ όπου η χρέωση παγίου συνυπολογίζεται στην κατανάλωση ύδατος. Π.χ. στην Λάρισα για κατανάλωση 22 κυβικών, χρεώνεται ο δημότης ακριβώς 22 κυβικά (20 κυβικά ελάχιστη κατανάλωση – πάγιο + 2 κυβικά επιπλέον).

Στην πόλη μας η χρέωση θα είναι: πάγιο + 22 κυβικά κατανάλωσης.

Τα τέλη αποχέτευσης χρεώνονται σήμερα στο 90% του υπολογιζόμενου ποσού για νερό, όταν ο μέσος όρος στις άλλες ΔΕΥΑ είναι 55%. Δηλαδή 63% περισσότερο!

Η χρηματοδότηση των έργων συντήρησης και επέκτασης προκύπτει από το ειδικό τέλος 80% και από επιχορηγήσεις υπουργείων και τυχόν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πάγιο που ονομάζεται «εγγύηση χρήσης υδρομέτρου» κατάφερε να χρεώσει από το 2003 στην κύρια οικία μου το ποσό των 180€ (χωρίς ΦΠΑ), χωρίς να απαιτείται να αλλαχθεί ή να συντηρηθεί το ίδιο το υδρόμετρο.

Ας σημειωθεί ότι κόστος αντικατάστασης σήμερα είναι περί τα 20€ με ΦΠΑ. Πληρώσαμε ως οικογένεια δηλαδή ένδεκα υδρόμετρα χωρίς να χρειάστηκε ποτέ η αντικατάστασή του.

Η επιχείρηση σήμερα μισθοδοτεί 95 υπαλλήλους, ικανούς, αφού έχουν προσληφθεί ως προσοντούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια, με μέσο όρο μικτής μηνιαίας αμοιβής 2.250€ ή αλλιώς πάνω από 2.800.000€ τον χρόνο συνολικά. Οι δε μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές του 2017 ανέρχονται στο ποσό των 17.424€. Με μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.452€ που κυμαίνονται από 1.100€ για ανειδίκευτο έως πάνω από 2.000€ για ΠΕ.

Τα ποσά δεν πρέπει  να εκπλήσσουν κάποιους διότι δικαιολογούνται βάσει προσόντων.

Η ΕΥΑΘ έχει προσωπικό 470 υπαλλήλους. Λαμβάνοντας αυτό ως βάση αναλογίας πληθυσμού (7%), στη ΔΕΥΑΣ θα έπρεπε να απασχολούνται 33 άτομα.

Τα συνολικά έσοδα της επιχείρησης σε σχέση με την δαπάνη για μισθοδοσία είναι ένας συντελεστής 3,35. Όταν σε άλλες ΔΕΥΑ ο ίδιος συντελεστής είναι 2,95. Δηλαδή η ΔΕΥΑΣ όχι μόνο διαθέτει τριπλάσιο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το πελατολόγιό της το οποίο μισθοδοτεί καλά, αλλά φροντίζει ώστε να εξασφαλίζονται τα επιπλέον έσοδα πέραν της μισθοδοσίας αυξημένα κατά 17% από το μέσο όρο άλλων ΔΕΥΑ.

Μετά τις ως άνω διαπιστώσεις, εύκολα εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία τα θέτω ως ερωτήματα προς προβληματισμό:

Μήπως να χρεώνεται η αντικατάσταση των υδρομέτρων μόνο όταν παραστεί ανάγκη, όπως γίνεται από τη ΔΕΥΑ Παγγαίου και όχι να χρεώνονται οι πολίτες μια υπηρεσία υποτιθέμενης εγγύησης ως μη οφείλουν; Άλλως, μήπως να θεσπισθεί ένα διαρκώς μειούμενο ποσό μέχρι να γίνει απόσβεση της πρώτης παροχής του;

Μήπως τα υπερβολικά πάγια που έχουν ελάχιστα ανταποδοτικό χαρακτήρα αφού δεν σχετίζονται με την πώληση του νερού ή υπηρεσίας λειτουργούν ως «χαράτσι»;

Μήπως για μονομελείς οικογένειες και με οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή για αυτές που καταναλώνουν λίγο νερό έως 30 κυβικά, που με στατιστική αποτύπωση είναι το 57%, ο λογαριασμός φτάνει να έχει τεράστιο ποσοστό παγίων έναντι συνόλου, άνω του 90% σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση νερού;

Μήπως έτσι πλήττονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και μεταφέρεται βάρος στα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερευημερεί μια μονοπωλιακού χαρακτήρα δημοτική επιχείρηση;

Μήπως να μειωθούν τα πάγια και τα τέλη αποχέτευσης αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο άλλων ΔΕΥΑ για να αντισταθμίσουν τις υπερβολικές χρεώσεις των προηγούμενων ετών;

Μήπως τα υπερβολικά τέλη αποχέτευσης κάνουν τους πολίτες φτωχότερους;  Μήπως θα πρέπει να διαφοροποιηθούν έντονα  και ανάλογα με την περιοχή ή χωριά όπως κάνει η ΔΕΥΑ Καλαμάτας λόγω ύπαρξης κήπων κ.λπ.;

Μήπως η αύξηση της χρέωσης της αποχέτευσης από 60% το 2003, σε 90% σήμερα δεν έλαβε υπόψη την διακύμανση του πληθωρισμού ούτε την ίδια την αύξηση ΦΠΑ που κλιμακώθηκε στην πορεία;

Μήπως η επιχείρηση προσδοκώντας και εστιάζοντας στα δικά της οφέλη, αδιαφορεί για την πρόσθετη επιβάρυνση με 24% ΦΠΑ σε όλες αυτές τις επιπλέον χρεώσεις και για το επακόλουθο συνολικό «φούσκωμα» των λογαριασμών των δημοτών;

Μήπως συμφέρει στην επιχείρηση η μη εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών αφού τα επιβαλλόμενα επιτόκια είναι σαφώς καλύτερα από τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων;

Μήπως να εφαρμοστεί η πολιτική της ΔΕΥΑ Λάρισας όπου μετά τη διαπίστωση  ορισμένου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς κατανάλωση, διακόπτεται η υδροδότηση χωρίς να εκδίδεται λογαριασμός με τις σχετικές χρεώσεις;

Μήπως πρέπει να επιλυθούν τέτοιας φύσης χρονίζοντα θέματα όπως το οικογενειακό μας, διότι κατά τα άλλα πληροφορήθηκα ότι είναι πολλά.

Μήπως να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα διενέργειας ορισμένων διαγωνισμών για παροχή έργου από εξωτερικούς συνεργάτες αφού υπάρχει αρκετό και ικανό προσωπικό;

Εάν εκκρεμούν διάφορα έργα ύδρευσης ή αποχέτευσης, μήπως τα κεφάλαια παραμένουν στα ταμεία της επιχείρησης, αναμένοντας την κατάλληλη «στιγμή» ή μια άλλη δημοτική αρχή για εκταμίευση προς έργα σε συνεργασία με κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις;

Τι ισσοροπία, δικαιοσύνη και μεταχείριση υπάρχει μεταξύ

  • α. Καταναλωτών που ξοδεύουν νερό χωρίς να πληρώνουν και συνεχίζουν να υδροδοτούνται συσσωρεύοντας χρέη,
  • β. Αυτών που χρεώνονται χωρίς να καταναλώνουν
  • γ. Αυτών που πληρώνουν αγόγγυστα όσα χρήματα τους ζητάει η επιχείρηση και
  • δ. Αυτών που γεμίζουν τη διοίκηση με αιτήματα για χάρες πάσης φύσεως;
Υπηρεσίας ύδρευσης πάγια ανά έτος χ.ΦΠΑ τέλη αποχέτευσης
Σερρών 92,76 € 90%
Αττικής 32,40 € 75%
Βόλου 36,40 € 40%
Θεσσαλονίκης 24,00 € 80%
Καβάλας 42,00 € 24%
Καλαμάτας 60,96 € 95%
Κομοτηνής 60,00 € 56%
Κορίνθου 90,00 € 60%
Λαμίας 64,20 € 75%
Λάρισας 46,40€ 17%
Πάτρας 70,80 € 30%
Μ.Ο.(10) 52,72 € 55,22%

Όσον αφορά την προσωπική μας ιστορία:

Μετά τη διαπίστωση τυχούσας ληξιπρόθεσμης οφειλής, βάσει κανονισμού, η ΔΕΥΑΣ οφείλει να κάνει διακοπή υδροδότησης.

Σε διαμέρισμα χωρίς χρήση, που δεν καταναλώνει νερό και δεν εξοφλείται ο λογαριασμός του, η ΔΕΥΑΣ οφείλει μετά τον πρώτο ή έστω τον δεύτερο λογαριασμό να αφαιρέσει το υδρόμετρο και να σταματήσει να χρεώνει πάγια.

Αντι αυτού, ενώ εμείς ως ιδιοκτήτες γνωρίζαμε ότι είχε διακοπεί η υδροδότηση, αφού δεν εξοφλούνταν οι λογαριασμοί (στην περίπτωσή μας), έπεσαν βροχή τα πάγια σε οικογενειακό διαμέρισμα της πόλης, συνοδευόμενα με αντίστοιχους τόκους για τα διαρκώς αλλεπάληλα και ανεξόφλητα ποσά.

Η κατανάλωση ήταν μηδενική για τα έτη που ακολούθησαν αλλά με τις μεθοδεύσεις της επιχείρησης που είναι Ν.Π.Ι.Δ. με κοινωνικό χαρακτήρα και δεδομένο το μονοπώλιο ύδατος, έφτασε το δυσθεώρητο ποσό των 550€.

Υπήρξε φυσικά αίτημα διευθέτησης με «πιπεράτες» και τραγελαφικές επακόλουθες καταστάσεις που υποδηλώνει το ρόλο κάποιων ατόμων από τον εκάστοτε πρόεδρο μέχρι και υπαλλήλους της επιχείρησης.

Σήμερα, επτά έτη μετά το κλείσιμο του διαμερίσματος και τέσσερα έτη μετά την αίτηση διακοπής υδροδότησης, για λόγους που αντιλαμβάνομαι, η ΔΕΥΑΣ ακόμη δεν μας έχει δώσει γραπτή και ενυπόγραφη απάντηση.

Δεν έχει καμία πρακτική αξία η αποδοχή του δικαίου μας εκ μέρους του προέδρου κ. Θεοχάρη, ο οποίος είναι μεν ευφυής και πρόθυμος αλλά ανίσχυρος. Το θέμα δεν έχει φτάσει ποτέ στο Δ.Σ. και διάφοροι παράγοντες μας αναφέρουν (μόνο) προφορικά ότι «πρέπει να πληρωθεί η οφειλή».

Μια οφειλή βεβαίως που αντικανονιστικά και αχρεωστήτως απαιτείται απο οικία χωρίς σταγόνα κατανάλωσης νερού!!

Ο νομός Σερρών είναι γνωστό ότι δεν ευημερεί αφού εστιάζοντας στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της χώρας.

Πλέον, η πόλη μας χρειάζεται πρακτικές και πολιτικές που να οδηγούν σε πιο φωτεινό μέλλον.

Σε πιθανή απόπειρα να απαντηθούν τα ερωτήματα, εσείς οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορείτε να προβληματιστείτε για τους αίτιους αυτής της κατάστασης αλλά κυρίως αναλάβετε δράση μέσα από ένα δημοτικό συμβούλιο που φέρεται να υπόσχεται νέα πνοή στην πόλη και τα γύρω χωριά μας.

Ο δημότης φρονώ, επιθυμεί μια υγιή ΔΕΥΑΣ, ικανοποιημένο προσωπικό, καλό πόσιμο νερό, καλά και μακρόπνοα επενδυτικά σχέδια. Όμως η δικαιοσύνη και ο ορθολογισμός είναι εξίσου απαιτητά.
Επειδή πιστεύω στο ρητό ότι πρέπει να έχουμε τη ΔΕΥΑ που μας αξίζει, ευελπιστώ κάτι να αλλάξει μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Κατής Ασημάκης
Εκπαιδευτικός