Εμπαιγμός από Σταϊκούρα για το λουκέτο στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες-Θα έκλεινε το εργοστάσιο αν βρισκόταν στην Καλαμάτα;

Εμπαιγμός από Σταϊκούρα για το λουκέτο στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες-Θα έκλεινε το εργοστάσιο αν βρισκόταν στην Καλαμάτα;

ΕΒΖ-ζάχαρηΜετά από τρείς ώρες ολοκληρώθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης 8/7, μετά την πρόταση της Kantor για κλείσιμο των ζαχαρουργείων σε Ορεστιάδα και Σέρρες.
Στην συνάντηση μετείχε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταικούρας, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ Νικόλαος Μαράντος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά,  οι υπουργοί Λεονταρίδης, Ντόλιος, και Δερμεντζόπουλος, τοπικοί βουλευτές, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Σερρών.
Κοινό αίτημα ήταν να μην μπει λουκέτο στα δύο εργοστάσια.
Σε ένδειξη «καλής»(;!) θέλησης ο Χρ. Σταικούρας ζήτησε την αναβολή για την ερχόμενη Τρίτη της συνεδρίασης του διοικητικού της βιομηχανίας ζάχαρης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει αύριο. Ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των παριστάμενων εμφανίστηκε «αναρμόδιος» στο θέμα του κλεισίματος των εργοστασίων, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στον ειδικό εκκαθαριστή.
Στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα την Τετάρτη (9/7), θα γίνει νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης.
Ως την Δευτέρα οι εργαζόμενοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Ο εμπαιγμός

Να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση, δια στόματος κ. Σταϊκούρα, ζητά από τους εμπλεκoμένους να βρουν λύση σε μια εβδομάδα, όταν η ίδια ψάχνει τη λύση τρία (3)… χρόνια!!! Ενω η Kantor για να εκπονήσει τη μελέτη της έκανε τρεις μήνες.
Πάντως εργαζόμενοι εκτίμησαν πως πρόκειται για μία προσχηματική αναβολή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ. όπως είπαν δεν επαρκεί ο χρόνος για την διατύπωση προτάσεων από μέρους τους. Στηλίτευσαν επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν στα χέρια τους την μελέτη της Κantor με βάση της οποία προτάθηκε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες.

Οι εργαζόμενοι

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα τρία εναπομείναντα εργοστάσια της ΕΒΖ (Ημαθία, Σέρρες, Ορεστιάδα) εργάζονται περίπου 265 εργαζόμενοι, από τους 1.300 που απασχολούνταν πριν από μία δεκαετία.
Σήμερα, για το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες καλλιεργούνται 13.000 στρέμματα (55.000 προ πενταετίας), ενώ για το εργοστάσιο στο Πλατύ καλλιεργούνται πάνω από 50.000 στρέμματα (120.000 προ πενταετίας). .
Αντίστοιχα στην Ορεστιάδα καλλιεργούνται συνολικά 18.000 στρέμματα τεύτλα, όταν προ πενταετίας έφθαναν πάνω από τα 60.000 στρέμματα
Αν ισχύσουν οι τελευταίες ανακοινώσεις της διοίκησης προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η ΕΒΖ θα μείνει μόνο με το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας εν λειτουργία.
Η Ομοσπονδία εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε ανακοίνωσή της, μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων της διοίκησης ανέφερε τα εξής:
«Δεν θα τους επιτρέψουμε με το κλείσιμο των εργοστασίων να αφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια να ερημώσουν τις περιοχές μας, να αφήσουν πίσω ανέργους και επαγγελματίες κατεστραμμένους.
Η καταστροφική, κατευθυνόμενη και ανεξέλεγκτη πολιτική τους τα τελευταία χρόνια είχε καταγγελθεί από μας πάρα πολλές φορές.
Δυστυχώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που μας άκουσαν και μας κατάλαβαν.
Σήμερα το έργο ολοκληρώνεται με το χειρότερο τρόπο.
Η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή.
Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:
Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας, ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας, με την λειτουργία των τριών εργοστασίων, διότι ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει».