Εμπορικός Σύλλογος Σερρών: Η απελευθέρωση των προσφορών βλάπτει τα μικρά καταστήματα

εκπτώσεις-αγοράΤην αντίθεσή του στο νέο κώδικα δεοντολογίας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, ο οποίος επισημαίνει ότι η εφαρμογή του είναι υπερ των πολυκαταστημάτων και κατά των μικρών καταστημάτων που δεν μπορουν να έχουν προσφορές όλο τον χρόνο, ενώ «βλέπει» και «παγίδες» για τους καταναλωτές, με τη διάθεση σε αυτούς προϊόντων «στοκ». Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει:

Ως Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο νέος Κώδικας αφορά τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες σύμφωνα με το σχέδιο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προς τους φορείς της αγοράς ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κτλ. που συμμετείχαν στην Δημόσια Διαβούλευση.
Υποτίθεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι για την προστασία του καταναλωτή κατά την διάρκεια των προσφορών, των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών. Τελικά δεν προστατεύουν τον καταναλωτή και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και για άλλη μια φορά, (παρά τη Δημόσια Διαβούλευση  των φορέων της αγοράς) επικράτησε η λογική των εκπροσώπων των ολιγοπωλιακών συμφερόντων δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, απελευθερώνοντας τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί  αυτό το μέτρο δεν βοηθά τα μικρά εμπορικά καταστήματα διότι δε μπορούν να έχουν προσφορές σε προϊόντα όλο τον χρόνο ούτε εξυπηρετεί τον καταναλωτή, που ενδέχεται να πέσει σε «παγίδα», αποκτώντας προϊόντα stock κλπ, παρά μόνο εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα που έχουν την δύναμη του μεγάλου stock των εμπορευμάτων.
Περιμένουμε έστω και την ύστατη στιγμή το Υπουργείο  Ανάπτυξης  να ακούσει τις προτάσεις της ΕΣΕΕ των Εμπορικών Συλλόγων και των άλλων φορέων για την καλύτερη λειτουργία ΟΛΩΝ των εμπορικών καταστημάτων.