ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Σερρών: Σήμερα η απόφαση για την «αργία» του Αγίου Πνεύματος

αγορά-ΜεραρχίαςΑνω κάτω η αγορά των Σερρών σχετικά με το τι θα ισχύσει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και για το αν τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά ή θα κλείσουν. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών κάνει γνωστό ότι:

Σήμερα Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον ορισμό της εορτής του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα αργίας για τα καταστήματα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 170,τ. Α΄  5/8/11 θα συγκληθεί  έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στις 21:30 όπου το σώμα θα αποφασίσει για το  τι μέλλει γενέσθαι  για το θέμα.
Μετά την απόφαση που θα πάρει το ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σερρών θα ακολουθήσει αύριο ημέρα Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 και ώρα 09:00  συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ Μωυσιάδη Ιωάννη στο γραφείο του στην ΠΕ Σερρών και θα δημοσιοποιηθεί η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σερρών στις 10:00 το πρωί .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                Η Γ. Γραμματέας
Μπαλίτης Ιωάννης                                 Μηλίγκα Κυριακή

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΚΑΛΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΓΙΩΝ»

Εξάλλου με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την Κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο για τον καθορισμό των αργιών. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

Με το Νόμο 3996/2011, που έχει συνυπογραφεί από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, καταργούνται τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στο Νομάρχη (Περιφερειάρχη) να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.

Ως εκ τούτου, έχει αφαιρεθεί πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

«Με το νέο νόμο δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιοδοσία και δεν μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ορίσει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως αργία, όπως πράτταμε όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, ένας νόμος έρχεται να καταργήσει στην πράξη την αυτοτέλεια και την αυτονομία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αποφάσεις για τον τόπο μας, λαμβάνονται για ακόμα μία φορά σε κεντρικό επίπεδο, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, κατόπιν συνεννόησης των τοπικών φορέων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επαναλάβω λοιπόν ότι για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία στη χώρα μας, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πρακτικά, στο πνεύμα και το γράμμα των νόμων που ψηφίζονται. Επειδή, αντίστοιχο ζήτημα θα προκύψει και στο άμεσο μέλλον, καλώ την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.