«Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών».

Επόμενος στόχος η πύκνωση των γραμμών της κίνησης με συλλογή υπογραφών και ανάλογη άσκηση πίεσης στους δημοτικούς άρχοντες
Επόμενος στόχος η πύκνωση των γραμμών της κίνησης με συλλογή υπογραφών και ανάλογη άσκηση πίεσης στους δημοτικούς άρχοντες

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ, ημερίδα με θέμα:

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την  επιτροπή «Πρωτοβουλίας Πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών», ενώπιον ικανοποιητικού αριθμού Σερραίων πολιτών, εκ των οποίων μάλιστα πολλοί  παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αίσθηση και εύλογα ερωτηματικά προκάλεσε η παντελής απουσία των Δημάρχων, παρά την επίσημη πρόσκλησή τους.  

Κύριος ομιλητής της ημερίδας, ο κος Τάσος Κεφαλάς, ειδικός επιστήμονας και  μέλος της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ο οποίος, αφού παρουσίασε τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχει σε βάρος του περιβάλλοντος και της οικονομίας των Σερραίων πολιτών, η προκριθείσα μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΕΣΑΝΣ, ανέλυσε με παραστατικό τρόπο (προβολές εικόνων κλπ), το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΣ-ΚΕΦΑΛΑΣ-ΤΟΣΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΣ-ΚΕΦΑΛΑΣ-ΤΟΣΙΟΣ

Ειδικότερα:

1) Επεσήμανε τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της προκριθείσας λύσης:

  • – Η 27ετής ομηρία του σερραϊκού λαού στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης.
  • – Το απαράδεκτα υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας και η παραγωγή αναπόφευκτα ακατάλληλων προς χρήση προϊόντων (RDF και κομπόστ).
  • – Εχθρική στο περιβάλλον.
  • – Φρένο στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
  • -Έναρξη εφαρμογής της λύσης μετά από 3 τουλάχιστον χρόνια.

2) Παρουσίασε το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης, το οποίο θα στηρίζεται στην πρόληψη παραγωγής σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση, οικιακή κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, συνδυασμένη μηχανική-χειρωνακτική διαλογή σε μικρό ή μικρά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδα κομποστοποίησης βιοαποδομήσιμων, που δεν αξιοποιούνται στην οικιακή κομποστοποίηση και καταυτόν τον τρόπο μείωση στο ελάχιστο των υπολειμμάτων για ενταφιασμό σε ΧΥΤΥ.

Σε αντιδιαστολή, τονίσθηκαν τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μοντέλου, που είναι:

  • -Το μικρό κόστος των υποδομών.
  • -Απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον.
  • -Άμεση σχεδόν εφαρμογή, με προοδευτική ποιοτική και ποσοτική αύξηση παραγωγής χρήσιμων προϊόντων και ταυτόχρονα μείωση των υπολειμμάτων που θα προορίζονται για τον ΧΥΤΥ.
  • -Δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στόχος της ημερίδας ήταν, να ανοίξει καταρχάς ένας δημοκρατικός διάλογος, ο οποίος και πέτυχε, ώστε να γίνει γνωστή η πρόταση για την Εναλλακτική  Διαχείριση των Απορριμμάτων, που είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ε.Ε και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, (4042/2012).

Επόμενος στόχος η πύκνωση των γραμμών της κίνησης με συλλογή υπογραφών και ανάλογη άσκηση πίεσης στους δημοτικούς άρχοντες, για διαφάνεια και ουσιαστική συζήτηση με την κοινωνία, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ.

Η ευθύνη είναι όλων των Σερραίων!

Πληροφορίες για την «Πρωτοβουλία…» στα τηλέφωνα: 6909110731, 6944464178, 6947692944, 6948510197.