Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Θεολογικού Συνεδρίου στις Σέρρες

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Θεολογικού Συνεδρίου στις Σέρρες

Ξεκίνησαν το, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, οι εργασίες του 14ου Επιστημονικού Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Θεολόγων, το οποίο φιλοξενείται απο την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με θέμα “Το πρόσωπο της Μητέρας του Ιησού Χριστού στην Αγία Γραφή”.

Το τριήμερο Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο ”Philippos Xenia” των Σερρών άρχισε με τον καθιερωμένο αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος

οι χαιρετισμοί:

το χαιρετιστήριο μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ανέγνωσε ο ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης ως εκπρόσωπός του, ενώ ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης καθώς και οι Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, μεταξύ των αυτών οι Βουλευτές κυρία. Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Μιχαήλ Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδη, καθώς και αντιπροσωπείες τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων και Πνευματικών Κινήσεων.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό, καθώς και θερμές ευχαριστίες προς τους  Μητροπολίτες για την ανταπόκριση και παρουσία τους στην πρόσκληση συμμετοχής, προς τον  Πρόεδρο Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τα Μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών οι οποίοι απευθύνθησαν στην τοπική Εκκλησία των Σερρών για την φιλοξενία του παρόντος θεολογι­κού Συνεδρίου, ως επίσης και τους εκλεκτούς επισή­μους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Θεολόγος έκανε περιεκτική αναφορά για το ιερώτατο πρόσωπο που τιμά όλως ιδιαιτέρως η αγία ορθοδόξος Εκκλησία μας περισσότερον, μετά βεβαίως τον Θεάνθρωπον Κύριον, τον Σωτήρα μας Ιησούν Χριστόν, που είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Στην συνείδηση της είπε, την πίστη και την λατρεία της, η Θεοτόκος είναι όχι μόνο η τιμιωτέρα και ενδοξοτέρα των Αγγελικών δυνάμεων, αλλά και “των Προφητών το κήρυγμα, των Αποστόλων η δόξα, των μαρτύρων το καύχημα και πάντων των γηγενών η ανακαίνισης”.

Συμμετοχές

Στο παρόν 14ο Θεολογικό Συνέδριο συμμετέχουν με επιστημονι­κές ανα­κοινώσεις τους, κορυφαίοι καθηγη­τές των Θεολογικών Σχολών των Πανε­πιστημίων Αθη­νών και Θεσσαλο­νίκης, καθώς και άλλοι επιστή­μονες από Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού, οι οποίοι θα αναφερθούν, εξ επόψεως επιστημονικής, στην διδασκαλία της αγιωτάτης Εκκλησίας μας περί του σεπτού προσώπου της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας.

Η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή

Την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο τ. αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής Α.Π.Θ. Πρωτ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. αναπλ. Καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης και ο αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής του Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης.

(πηγη: romfea.gr)