Ενας συγχρονος μετεωρολογικός σταθμος στην Χρυσοπηγή

Ενας συγχρονος μετεωρολογικός σταθμος στην Χρυσοπηγή

Έτοιμος να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά δασικές πυρκαγιές και ακραίες καιρικές συνθήκες θα είναι σε λίγο καιρό ο Δήμος Σερρών, μετά την εγκατάσταση ενός υπερσύχρονου μετεωρολογικού σταθμού, εννέα χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, στην Χρυσοπηγή.
“Καταφέραμε να ενταχθούμε και να υλοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Forest cities’, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία ‘Life +’ κι έχει στόχο την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την αξιοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών” δηλώνει στο ΑΜΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών Βασίλης Πενολίδης.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα “Forest cities”, ο Δήμος Σερρών έχει ήδη ολοκληρώσει τα σχέδια για εκκένωση των ορεινών περιοχών σε περίπτωση πυρκαγιάς ή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ έχει εγκαταστήσει και ειδικό σύστημα παρακολούθησης με κάμερες, όπου, μέσω δορυφόρου, λαμβάνει όλο το εικοσιτετράωρο πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε δασικές και ορεινές περιοχές. Την ίδια ώρα, έχουν εγκατασταθεί ειδικοί μετρητές κλίματος, που υπολογίζουν τη θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Σύμφωνα με τον κ. Πενολίδη, άμεσα – και σε συνεργασία με την Αερολέσχη Σερρών -πρόκειται να τοποθετηθεί σύστημα εγκατάστασης δεδομένων και στα τέσσερα αεροπλάνα της αερολέσχης, απ’ όπου, μέσω βιντεοσκόπησης, θα αναμεταδίδεται καρέ – καρέ η εικόνα των ορεινών περιοχών.

Το σχέδιο πυροπροστασίας και αντιμετώπισης καιρικών συνθηκών πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2014, ενώ σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών, ο Δήμος θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα σχέδια περί εκκένωσης της πόλης.

“Το πληροφορικό σύστημα δυναμικής εκτίμησης του κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και ακραίων καιρικών συνθηκών βασίζεται στη σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία που μας παρείχαν το Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και στην τεχνογνωσία του Δήμου Ηλιούπολης Αττικής, που είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα που συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα” επεσήμανε ο Γ.Γ. του Δήμου Σερρών Σοφοκλής Θεμιστοκλέους.

(Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ)