Ενδομητρίωση; Τελικά είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση

Ενδομητρίωση; Τελικά είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση

Στην ενδομητρίωση παρατηρούμε ότι εκτός της μήτρας αναπτύσσεται λειτουργικός ιστός. Αυτός ο ιστός μπορεί να βρεθεί στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες ακόμα και στο περιτόναιο.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κάθε γυναίκα παρουσιάζει εντελώς διαφορετική συμπτωματολογία. Κύριες ενδείξεις είναι ο πόνος στην κοιλιά ο οποίος κορυφώνεται στις ημέρες της περιόδου και οι πόνοι στον κόλπο που μπορεί να προκαλούν και δυσπαρευνία.

Ο πόνος είναι αρκετά διφορούμενος σε όλα τα στάδια της ενδομητρίωσης. Μπορεί μία γυναίκα σε αρχικό στάδιο να πονάει πολύ και μία άλλη σε προχωρημένη ενδομητρίωση να μην έχει καμία συμπτωματολογία.

Εκτός από τον πόνο, παρατηρούμε σε γυναίκες τα εξής συμπτώματα:

  • Κράμπες στην διάρκεια της περιόδου
  • Δυσκοιλιότητα
  • Επώδυνη αφόδευση
  • Ενόχληση στην μέση
  • Συχνοουρία
  • Υπογονιμότητα

Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν               

Η βιοψία και η μαγνητική τομογραφία είναι σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του χειρουργού. Για τον εντοπισμό αιμορραγικών εστιών στις ωοθήκες, σπουδαίο ρόλο παίζει το ορθοκολπικό διάφραγμα και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.

Λαπαροσκόπηση και φαρμακευτική αγωγή

Η λαπαροσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Ο γυναικολόγος έχει πολλές επιλογές στην λαπαροσκόπηση και μερικές από αυτές είναι:

  • Καυτηριασμός με laser
  • Αφαίρεση κυστών από την ωοθήκες
  • Αποκατάσταση στην λειτουργικότητα των σαλπίγγων

Εκτός από τη λαπαροσκόπηση, μπορεί να δοθεί και φαρμακευτική αγωγή στην ασθενή που ανακουφίζει τη γυναίκα δεν μπορεί όμως να εξαλείψει τη πάθηση. Μετά τη χειρουργική θεραπεία η φαρμακευτική αγωγή μειώνει αισθητά κάθε κίνδυνο επιπλοκών.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι η ανώδυνη διαδικασία και η γρήγορη επανένταξη της ασθενούς στην καθημερινότητα. Τέλος, υπάρχει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς να επηρεάζονται οι ιστοί της κοιλιακής χώρας.

Καθώς ο ρόλος του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντικός, προτείνουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γυναικολόγου και μαιευτήρα Dr. Περιστέρη για να πληροφορηθείτε περαιτέρω.