Ενδοσχολική Βία και εκφοβισμός: δεδομένα και προτάσεις για παρεμβάσεις

Ενδοσχολική Βία και εκφοβισμός: δεδομένα και προτάσεις για παρεμβάσεις

εκφοβισμός 4O Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων  της ΔΔΕ Σερρών, η Ομάδα ΠΟΔΠ για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο για το Παρατηρητήριο Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και το Θεματικό Δίκτυο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διοργάνωσαν  Eπιμορφωτική Hμερίδα με θέμα: «Ενδοσχολική Βία και  εκφοβισμός: δεδομένα και προτάσεις για παρεμβάσεις».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 (ώρες 18.00-21.00) στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σερρών.

Η Ημερίδα απευθυνόταν σε Εκπαιδευτικούς και Γονείς με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα κατανόησης των φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού και καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων που απορρέουν από αυτά.

Πρόγραμμα Ημερίδας

  • 18.00-18.15       Προσέλευση
  • 18.15-18.30        Χαιρετισμοί
  • 18.30-18.45      “Ενδοσχολική Βία: η περίπτωση του cyberbullying και  η μαθηματική μελέτη της εξέλιξης του φαινομένου”.  Δρ.  Ευάγγελος Γεωργαλής – Δρ.  Ιφιγένεια Σαχανά.
  • εκφοβισμός--εφόπουλος1518.45-19.00       “Μελέτη του φαινομένου της Ενδοσχολικής Βίας  σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “.  Δρ.  Ευάγγελος Γεωργαλής – Ιωσήφ Ρωσσίδης   – Γεώργιος Μπίσμπος.
  • 19.00-19.15     “Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού: Ερευνητικά δεδομένα και Προτάσεις για Παρεμβάσεις”.  Δρ. Αναστασία Ψάλτη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
  • 19.15-19.30     Παρουσίαση δράσεων σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό από  το 5ο ΓΕ.Λ. Σερρών
  • 19.30-19.45    “Κοινωνικά Δίκτυα. Ακούμε διαρκώς για αυτά, αλλά πόσο καλά τα  γνωρίζουμε; Συμβουλές – προτάσεις για γονείς, εκπαιδευτικούς και  μαθητές”.   Δρ. Βασίλης Εφόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, μέλος του Θεματικού Δικτύου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
  • 19.45-20.00   “Ασφαλές  Σχολείο για το Διαδίκτυο”  Δρ. Ζαχαρίας Μανουσαρίδης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής , μέλος του Θεματικού Δικτύου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
  • 20.00-20.30   Συζήτηση-Ερωτήσεις

εκφοβισμός-8Όπως αναφέρει η κυρία Χρυσάνθη Παλάζη (Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Σερρών) στο δελτίο αποτίμησης της εκδήλωσης: Οι παρουσιάσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και το σημαντικότερο έδωσαν την ευκαιρία να διατυπωθούν ερωτήματα και προβληματισμοί για τα καίρια ζητήματα των μορφών της ενδοσχολικής βίας στην πραγματική ζωή αλλά και τον ψηφιακό κόσμο. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που εκπορεύεται μέσα από τη συνεργασία πολλών Φορέων και θεματικών Δικτύων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο σχολικό περιβάλλον.

εκφοβισμός-παλάζη2Εκτός από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκε και μια σειρά δράσεων από το 5ο Λύκειο Σερρών. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής και έντυπης αφίσας, ένα ποίημα, ένα θεατρικό και ένα χορευτικό δρώμενο. Τη δουλειά αυτή των παιδιών εμψύχωσαν και υποστήριξαν οι καθηγήτρες κ. Ευαγγελία Θανασούδα, κ. Μαρία Πεταλίδου, κ. Μαρία Γιάτσιου και κ. Ξανθή Φλέγγα. Ένα ακόμη παράδειγμα από τις εμπνευσμένες και καινοτόμες δράσεις που υλοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία μας. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που τα εμψυχώνουν και τα ενθαρρύνουν να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.
Με το καλό την επόμενη χρονιά θα οργανωθεί μία εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουμε συνολικά τις δράσεις όλων των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.