Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Σερρών: Ξεκίνησαν οι εργασίες

Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Σερρών: Ξεκίνησαν οι εργασίες

«Ξεκινούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” και στο κτήριο του Δημαρχείου», δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 παρουσία του αντιδημάρχου κ. Γκότση Ηλία και του εκπροσώπου Τύπου κ. Στεργίου Νικολάου.

Όπως είναι γνωστό στις 16 Απριλίου 2015 είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” στο Δήμο Σερρών που περιελάμβανε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τριών κτηρίων του Δήμου και συγκεκριμένα του Γυμναστηρίου, του Κολυμβητηρίου και του Δημαρχείου.

Οι εργασίες στο Γυμναστήριο και στο Κολυμβητήριο ολοκληρώθηκαν και τώρα ξεκίνησαν και στο κτήριο του Δημαρχείου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 585.000€ και υλοποιείται μέσω του προγράμμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ”.

«Στόχος του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα τρία παραπάνω ενεργοβόρα δημοτικά κτήρια», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Το έργο, εξήγησε ο κ. Αγγελιδης, περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δημοτικών κτηρίων του Δήμου Σερρών μέσα από μία δέσμη δράσεων, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων και παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτηρίων και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τα εξής:

21-8-2015 Εξοικονομω-ΔημαρχείοΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

  • Αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα συρόμενα παράθυρα αλουμινίου
  • Απομάκρυνση των παλαιών ξύλινων ρολών και αντικατάστασή τους με νέα μεταλλικά

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

  • αντικατάσταση των τριών boilers
  • αντικατάσταση του δικτύου εναλλαγής θερμότητας με νέο δίκτυο
  • ανακατασκευή του δικτύου τροφοδοσίας των ντουζ και χρήση περιοριστών ροής στα ντουζ
  • σύστημα συνεχούς παρακολούθησης ενεργειακών δεδομένων (όπως η θερμοκρασία και το ph του νερού της πισίνας, η θερμοκρασία των εναλλακτών, η ροή νερού στα ντουζ κλπ) για την δημιουργία βάσης δεδομένων και την διαμόρφωση κατάλληλων αναφορών (reports).

Στα πλαίσια του προγράμματος έχει ήδη τοποθετηθεί στο κολυμβητήριο θερμομονωτικό κάλυμμα πισίνας, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία κατά τις ώρες που το κολυμβητήριο δεν λειτουργεί.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

  • αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα συρόμενα παράθυρα αλουμινίου
  • Εγκατάσταση αυτοματισμών ρύθμισης, κατά περιοχές, του δικτύου θέρμανσης του γυμναστηρίου καθώς και νέο boiler για Ζεστό Νερό Χρήσης.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης υπενθύμισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος  “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” κατατέθηκαν συνολικά 191 προτάσεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιολογήθηκαν θετικά οι 104 στις 9 Ιανουαρίου 2012, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών, ενώ οριστική ένταξη στο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” έγινε στις 27 Απριλίου 2012.

Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Σερρών και αναδόχου Εταιρείας του έργου υπογράφτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αφορούν την συνολική εξοικονόμηση ενέργειας 425.000KWH και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 115 τόνους περίπου σε ετήσια βάση.