Ενημέρωση και αιτήματα προς τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνη, για αγωγό ΤΑΡ, ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και «Πράσινη Κοινότητα Ελαιώνα»

Ενημέρωση και αιτήματα προς τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνη, για αγωγό ΤΑΡ, ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και «Πράσινη Κοινότητα Ελαιώνα»

Τσιρώνης-ΤΑΡΕπίσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα είχε την Παρασκευή (20/3) στις Σέρρες ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

«Η επίσκεψή μου έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και χαρακτήρα διαλόγου με τους κατοίκους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης που επισκέφθηκε το νομό Σερρών στο πλαίσιο περιοδείας του στη Β. Ελλάδα.

«Άκουσα με προσοχή τις ενδιαφέρουσες απόψεις των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων των περιοχών που επισκέφθηκα», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής και πρόσθεσε: «Δεν ήρθα εδώ για να μεταφέρω αποφάσεις, αλλά για να ακούσω αυτά που τους απασχολούν, ώστε να βρεθούν από κοινού οι καλύτερες δυνατές λύσεις».

Πρώτος σταθμός του ήταν ο Προβατάς Σερρών, όπου οι κάτοικοί του εξέφρασαν παράπονα για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, ενώ του παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ πρόκειται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις ρυζοκαλλιέργειές τους.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Σερρών Παντελής Χράπας (εκλέγεται στη περιοχή του Προβατά), ανέλυσε τα επιχειρήματα των κατοίκων, που δηλώνουν αντίθετοι με την απόφαση για την όδευση του αγωγού. Μεταξύ άλλων, ο Παντελής Χράπας υποστήριξε πως … «υπάρχει ο κίνδυνος πιθανών εκρήξεων, αλλά και η μείωση της αξίας της γης».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης,  τόνισε πως η επίσκεψή του είναι καθαρά επίσκεψη εργασίας και πως θα μεταφέρει τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των κατοίκων, στον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το δημαρχείο Σερρών όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη.

Στη συνάντησή του με τον κ. Αγγελίδη, ο κ. Τσιρώνης ενημερώθηκε για τις περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου, ενώ του ζητήθηκε η συνδρομή για τη χρηματοδότηση «Πράσινης Κοινότητας Ελαιώνα».

Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης που τάσσονται κατά του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

Τα μέλη της κίνησης ζήτησαν άδεια από τον υπουργό να μπούνε μέσα στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, καθώς όπως ισχυρίστηκαν δεν τους επιτρέπεται πλέον η είσοδος σ΄ αυτό, ενώ έκαναν λόγο για «συνεχές περιβαλλοντικό έγκλημα».

«Στείλτε μου εγγράφως την καταγγελία σας και θα στείλω επιθεωρητές» ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος στην Περιβαλλοντική Κίνηση Παλαιοκάστρου.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρη Νότα, μετέβη στο δημοτικό διαμέρισμα Ν.Σκοπού, όπου οι κάτοικοί του, με πανό και συνθήματα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΠ, αλλά και τη δημιουργία του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή τους.

«Το θέμα πρέπει να συνδεθεί και με το πλημμυρικό φαινόμενο», δήλωσε ο δήμαρχος Εμμ. Παππά, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ένας σταθμός συμπίεσης φυσικού αγωγού αερίου, στο πιο χαμηλό σημείο του νομού, που πλημμυρίζει, όταν ο νομός βιώνει ακραίες καιρικές συνθήκες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ