Ενημερωτική επίσκεψη anti-TAP στον Προβατά

Ενημερωτική επίσκεψη anti-TAP στον Προβατά

Μέλη της Κίνησης Πολιτών anti-TAP βρέθηκαν το Σάββατο 13-1-18, το πρωί στον Προβατά, όπου μοίρασαν στη λαϊκή αγορά ενημερωτικό έντυπο για τα προβλήματα και τους κινδύνους από τη διέλευση του αγωγού μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στο Κωνσταντινάτο.

Ακολούθησε συζήτηση με συνδημότες μας κατοίκους του χωριού στο ΚΑΠΗ.

Σημειωτέον, σύμφωνα με την κίνηση anti-TAP, κλήθηκε  να παρευρίσκεται στη συζήτηση και η πλευρά του  ΤΑΡ  (εκπρόσωποί του για να απαντήσουν σε ερωτήματα) αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς.

Στο έντυπο που μοιράστηκε αναφέρονται τα εξής:

ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΓΩΓΟ  ΤΑΡ

Συμπολίτες – συνδημότες

Ο αγωγός ΤΑΡ περνά πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες μας. Δε δίνει φυσικό αέριο στη χώρα μας. Σκορπίζει όμως απλόχερα γύρω του άλυτα προβλήματα/κινδύνους και  -με το αζημίωτο για την κοινοπραξία-  «αντισταθμιστικά οφέλη».

 • Τον Ιούνιο γκρέμισε την αρδευτική διώρυγα Κ5, παρόλο που ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του είχαν επισημάνει τον κίνδυνο και είχαν ζητήσει η διέλευση να γίνει χειμώνα, εκτός αρδευτικής περιόδου. Αλλά ποιος μπορεί να υποδείξει στο κράτος του ΤΑΡ πότε και πώς να δουλέψει;
 • Στις 1 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε καθίζηση του υπεδάφους στη διεθνή οδό Προμαχώνα/Σερρών – Θεσ/νίκης, λόγω των έργων τοποθέτησης του αγωγού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει ως τώρα ολοκληρωθεί, ενώ ακόμη και όταν ανακοινωθεί από τον ΤΑΡ η λύση του, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή θα είναι οριστική.
  Οποιαδήποτε μελλοντική καθίζηση, με τον αγωγό γεμάτο αέριο που θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και μια πολύ πιθανή έκρηξη, θα προκαλέσει εκτεταμένες σοβαρές καταστροφές και θα θέσει σε μέγιστο κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές.
 • Με τη διέλευση του αγωγού από καλλιεργούμενες εκτάσεις αχρηστεύτηκαν ήδη χιλιάδες στρέμματα, ενώ το μικρό βάθος υπογείωσής του (ένα μόλις μέτρο) γίνεται παιχνίδι με τη φωτιά και το θάνατο για όσους χειρίζονται τα βαριά γεωργικά μηχανήματα που θα δουλεύουν από πάνω. Συνάμα δε ακυρώνει οποιοδήποτε σχεδιασμό για αναδασμό γεωργικής γης.

Ο αγωγός δηλαδή, εκτός των άλλων, πιστοποιεί, με συμβολαιογραφικό τρόπο, και την εξάλειψη των όποιων δυνατοτήτων – προοπτικών παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.

 • Με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» -αυτά τα ούτε καν τριάκοντα αργύρια της προδοσίας- εξαγόρασε δημάρχους και δημοτικές αρχές, οι οποίες παρά τις αρχικές ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για αλλαγή όδευσης και απομάκρυνση του σταθμού συμπίεσης από κατοικημένες περιοχές (αστικές – αγροτικές), ξεπουλήθηκαν για το τίποτα.
  Ειδικά η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης δίπλα στο Κωνσταντινάτο αποτελεί όνειδος και ατιμάζει και τη στοιχειώδη ακόμη κοινωνική – πολιτική αξιοπρέπεια. Και βέβαια  –το χειρότερο-  εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος-έκρηξης.

Ένα μήνα πριν (12/12) στο Μπάουμγκάρτεν της Αυστρίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε σταθμό συμπίεσης αερίου, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από παρόμοια ατυχήματα σε πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια.

               Συμπολίτες – συνδημότες

 • Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Ο χαμός ή το σακάτεμά της;
 • Πώς θα ορθοποδήσει ο τόπος με την αχρήστευση της παραγωγικής γης από τον ΤΑΡ, αλλά και άλλους αγωγούς που σχεδιάζεται να περάσουν από πάνω μας;
 • Τι θα κρατάμε στα χέρια μας τελικά, τι θα μας μείνει; Αξιοπρέπεια τάχα και τιμή; Πλούτος μήπως και «θέσεις εργασίας» ή μόνο το βαρύ κόστος και ο μαύρος λογαριασμός της ανήθικης συναλλαγής τοπικών αρχόντων και κυβερνήσεων με τα αφεντικά και τους εργολάβους του ΤΑΡ;

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  antiTAP  Π.Ε.  ΣΕΡΡΩΝ
 ηλ. δ/νση:  antitap.serres@gmail.com  –  http://antitap.blogspot.gr

10η αναβολή της αίτησης ακύρωσης ΑΕΠΟ

Αναβλήθηκε για 10η φορά η συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ΑΕΠΟ για τον αγωγό TAP, που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές ενώσεις τον Οκτώβριο του 2014. Τώρα έδωσαν μια μικρή αναβολή, για τις 7/2/2018.