«Φτάνει πια η υποκρισία-Αλήθεια για ποια συμφέροντα μιλάμε;»

«Φτάνει  πια η υποκρισία-Αλήθεια για ποια συμφέροντα μιλάμε;»

Υποκρισία, διπρόσωποςΑρθρο-άποψη του Γιώργου Σερέτη

Προς έκπληξή μου και ενώ  κατευθυνόμουνα στην εργασία μου  προ ημερών (ως απλός ιδιωτικός  υπάλληλος) άκουσα για τον αγώνα  που οφείλουμε να διεξάγουμε για  να σωθεί η σερραϊκή κοινωνία από  την εγκατάσταση πολυκαταστήματος στην πόλη μας.

 Πρέπει, λένε, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της σερραϊκής κοινωνίας. Αλήθεια  για ποια συμφέροντα μιλάμε; Των  απλών μισθωτών και συνταξιούχων ή των γνωστών επιχειρηματιών της πόλης μας που αγωνιούν (με το δίκιο τους) για τα δικά τους παιδιά; Γιατί εγώ δεν έχω κανένα συμφέρον να αποκλειστώ από την ευκαιρία να έχω επιλογή να ψωνίζω φθηνότερα ή ακόμα πιο σημαντικό να μπορώ να εργαστώ σε μεγάλες εταιρείες, που μέχρι πρωτίστως τουλάχιστον, πλήρωναν μισθούς, δώρα, αργίες και σέβονταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, γεγονός που δεν συνέβη στις τοπικές επιχειρήσεις ούτε όταν ζούσαμε τη φούσκα της ευημερίας και των «παχιών αγελάδων». Και πατώντας πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, κάνατε περιουσίες, επενδύσεις (εταιρείες franchise), χτίσατε βίλες και σπίτια σε κοσμοπολίτικα νησιά. Μάλλον ήσασταν πιο ‘δημιουργικοί’, ενώ εμείς οι υπάλληλοι (τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα) είμαστε οι ‘μίζεροι’, κάνουμε οικονομία και δεν επενδύουμε. Ναι, ακριβώς, γιατί ο μισθός μας είναι συγκεκριμένος, φορολογείται αισχρά από το κράτος για να καλύψει τις δικές σας ατασθαλίες και να στερεί από εμάς χρήματα που πάλι στις δικές σας επιχειρήσεις θα ξοδεύαμε.

 Αλλά εσείς νοιάζεστε περισσότερο  για το καλό του τόπου μας ( μάλλον εννοείται το καλό των οικογενειών  σας). Δε σας αδικώ! Αλλά και εμείς  οι υπόλοιποι που δεν κληρονομήσαμε  καταστήματα στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, νοιαζόμαστε  για το καλό των δικών μας παιδιών, τα οποία μπορεί να έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τον τόπο τους όταν δεν γίνονται επενδύσεις στην πόλη τους. Ποιος θα τους βρει αυτούς εργασία που δεν έχουν μπαμπάδες επιχειρηματίες; Ή θα φάνε δέκα χρόνια σπουδάζοντας για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή ιδιωτικό υπάλληλοι των 300 ευρώ.

 Η αγορά είναι ελεύθερη και θα πρέπει να είναι ανοιχτή, αλλιώς αποκλειόμαστε  από τις εξελίξεις και μένουμε  πίσω. Πολλές εταιρίες θα έπρεπε να έρθουν να επενδύσουν εάν έδινε το κράτος κίνητρα και οι τοπικές κοινωνίες να τις υποδέχονται. Άλλωστε εσείς οι ίδιοι κάνετε τις φθηνές αγορές από τη Θεσ/νίκη ή την κοντινή Βουλγαρία στηρίζοντας τους εκεί συναδέλφους σας.

 Φτάνει πια η υποκρισία. Προτιμότερο  είναι να μας πείτε ότι θίγονται τα προσωπικά σας συμφέροντα και να μη μιλάτε πάντα εκ μέρους όλης της σερραϊκής κοινωνίας. Όψιμο το ενδιαφέρον σας για τα δεινά της καπιταλιστικής οικονομίας που τόσα χρόνια εσείς πιστά υπηρετούσατε με τις πολιτικές επιλογές σας. Γιατί πάνω απ’όλα το ζήτημα είναι πολιτικό και έτσι θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν και άλλες φωνές και θα πρέπει να ακούγονται.

 Με εκτίμηση,

Σερέτης Γεώργιος