Ενθουσίασαν με το «Intermezzo» του Ζαν Ζιρωντού οι μικροί ηθοποιοί

Με την οργάνωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses.

Ενθουσίασαν με το «Intermezzo» του Ζαν Ζιρωντού οι μικροί ηθοποιοί

Οι μικροί μαθητές εντυπωσίασαν με τις ερμηνευτικές τους ικανότητες  στην καθιερωμένη θεατρική μαθητική παράσταση, που οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses.

Φέτος επιλέχθηκε το έργο “Intermezzo” του Ζαν Ζιρωντού και ανέβηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 στα «Αστέρια»  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Σερρών, με ηθοποιούς μαθητές Γυμνασίων των Σερρών.

Η καταπληκτική δουλειά που γίνεται όλη τη χρονιά από τους ανθρώπους του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας των Σερρών, φάνηκε στο “σανίδι” του θεάτρου, τ'”Αστέρια” και οι μαθητές-ηθοποιοί έδειχναν να απολαμβάνουν τους ρόλους τους.

Το έργο ανέβηκε σε διασκευή της Αντωνίας Θεοχαρίδου και σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πολυχρονίδη.

θεατρική μαθητική παράσταση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses

Η υπόθεση του έργου

Σε μια πόλη της Γαλλίας, η παρουσία ενός φαντάσματος έχει διαταράξει την καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων. Οι αρχές της πόλης συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν την ανεξήγητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο αγαθός, ευγενικός και μετριοπαθής Δήμαρχος, ο ευγενής και μυστικοπαθής Φαρμακέμπορος και ο Ελεγκτής υποδέχονται τον Επιθεωρητή, ο οποίος φτάνει στην πόλη για να ερευνήσει την υπόθεση.

θεατρική μαθητική παράσταση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses

Εκπρόσωπος της λογικής, της πεζότητας και της έλλειψης φαντασίας έρχεται σε αντίθεση με την ονειροπαρμένη Ισαβέλλα, τη δασκάλα, που μαθαίνει στις μαθήτριές της την ομορφιά της φύσης, τον κόσμο της φαντασίας και τα μυστικά του ορατού και αόρατου κόσμου.

Η Ισαβέλλα συναντά το φάντασμα και προσπαθεί μέσα από τη σχέση της μαζί του να εκπληρώσει την πραγμάτωση των ιδανικών της μακριά από τη ματαιότητα της ζωής. Ορφανή από γονείς, πιστεύει πως το φάντασμα θα τη φέρει κοντά στους δικούς της.

Ο έρωτας του Ελεγκτή για την Ισαβέλλα θα την απελευθερώσει από το φανταστικό κόσμο και θα επαναφέρει στην πόλη την τάξη.

[justified_image_grid facebook_id=113233932096891 facebook_album=1732891200131148 facebook_image_size=larger]

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το Ιντερμέτζο ήταν μια πρόκληση για τη θεατρική μας ομάδα. Πρόκειται για ένα κείμενο που γεννήθηκε πριν ογδόντα περίπου χρόνια, γεμάτο φαντασία και ονειροπόληση, βαθιά νοήματα και χαμόγελο, πείρα ζωής και ορμή νεότητας, που αναδεικνύει τη γοητεία των εφήμερων καθημερινών πραγμάτων με την ίδια αφοσίωση όπως και τα μεγάλα θέματα της ζωής. Προσεγγίζοντας με σεβασμό το πρωτότυπο, διατηρήσαμε το ύφος και το ρυθμό του κειμένου καθώς και τα βαθιά νοήματα που το διατρέχουν, προβάλλοντας περισσότερο τα διαχρονικά θέματα που αγγίζουν τις νεαρές ηλικίες, όπως ο έρωτας, η εκπαίδευση, η ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

Οι μικροί ηθοποιοί αγάπησαν το κείμενο και υπερέβαλλαν εαυτόν στις πρόβες υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου σκηνοθέτη Αστέρη Πολυχρονίδη και της ακούραστης βοηθού του Μαρίας Καλημέρη.

Το δικό μου μέλημα, κάθε φορά που κάνω μια διασκευή για παιδιά, είναι να προσφέρουμε στους συμμετέχοντας ένα κείμενο που θα αναδείξει τα ταλέντα τους, θα τους μυήσει στον κόσμο της ποιοτικής Τέχνης και θα σπείρει τους πρώτους σπόρους προβληματισμού σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω μας και ποιος είναι ο ρόλος μας σ’ αυτή τη Ζωή.

Γιατί το θέατρο είναι το καλύτερο σχολείο. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους πρόσφεραν χωρίς φειδώ το μεράκι, το χρόνο, τις γνώσεις και ειδικά την ψυχή τους για να γίνει αυτή η όμορφη παράσταση.

Αντωνία Θεοχαριδου,

εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους γονείς που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους, τους Διευθυντές του 2ου και του 4ου Γυμνασίου Σερρών που μας παραχώρησαν το χώρο για τις πρόβες και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για τα κοστούμια.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 • ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, 6° Γυμν.- Επιθεωρητής
 • ΣΑΡΗΜΠΑΛΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, Μουσικό Σχολείο -Ισαβέλλα
 • ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, 3° Λύκειο-     Φάντασμα
 • ΛΛΑΝΩΛΙΔΗΣ ΤΖΗΛΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, Μουσικό Σχολείο  – Ελεγκτής
 • ΣΑΝΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 6° Γυμν.  – Δήμαρχος
 • ΜΠΟΥΤΖΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, 2° Γυμν. -Φαρμακοποιός
 • ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, 1° Γυμν. -Δήμιος 1
 • ΜΕΛΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, 6° Γυμν- Δήμιος 2
 • ΚΑΙΣΑΡΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ, 2° Γυμν-   Λεωνιδία
 • ΚΑΙΣΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, 2° Γυμν-. Αρμάνδα
 • ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΣΤΕΛΛΑ, 1 ° Γυμν.  –   Λοοκία
 • ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, 4° Γυμν.- Ζιλμπέρ
 • ΧΑΡΙΖΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, 1° Γυμν.-Βιόλα
 • ΨΑΟΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Μουσικό Σχολείο-. Ειρήνη
 • ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 1° Γυμν. -Ντενίζ
 • ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, 3° Γυμν.   – Κορία Φραμποοάζ
 • ΣΙΔΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, 1 ° Γυμν. –  Βερονίκη
 • ΔΕΛΙΟΤΖΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΑΡΙΝΑ, 2° Γυμν. –   Βιολί
 • ΔΙΟΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, 2° Γυμν-  Κιθάρα
 • ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, εκττ/κός  –  Μπριζίτ, βοηθός Επιθεωρητή

Ο Ζαν Ζιρωντού (1882 -1944)

ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου. Το έργο του διακρίνεται για την κομψότητα του ύφους και την ποιητική φαντασία. Κυρίαρχο θέμα στα έργα του είναι οι σχέσεις ανδρών-γυναικών ή σε ορισμένες περιπτώσεις ένα απραγματοποίητο ιδανικό.

Όπως και άλλοι δραματουργοί της δεκαετίας 1930-1940, «ξαναέγραψε»τους αρχαίους ελληνικούς μύθους ιδωμένους από μια σύγχρονη οπτική. Αναμείγνυε το τραγικό και το ελαφρύ με ασυνήθιστες εικόνες απαράμιλλης κομψότητας και ποίησης. Από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του «Ο πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει» (1935), «Ηλέκτρα» (1937), «Η τρελή του Σαγιό» (1945).