Επίσχεση εργασίας στα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών

νοσοκομειο-σερρωνΗ Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ΣΕΡΡΩΝ καταγγέλλει την Κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να μένουν οι γιατροί απλήρωτοι για τις εφημερίες τους και οδηγούνται στο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας στα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών.

Τι σημαίνει άσκηση επίσχεσης εργασίας: Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών αναφέρει:

Η δημόσια  υγεία αποτελεί ένα από τα πρώτα  θύματα της άγριας νεοφιλελεύθερης  πολιτικής που εφαρμόζουν με θρησκευτικό  ζήλο οι τρόικες εσωτερικού ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ) και εξωτερικού ( ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).
Για μια ακόμη  φορά έρχεται στο προσκήνιο ο εμπαιγμός των νοσοκομειακών γιατρών, όπως και του λοιπού προσωπικού, από την τρικομματική κυβέρνηση. Γιατροί που καλούνται να καλύψουν με απλήρωτες εφημερίες πολλών μηνών τα ολοένα και μεγαλύτερα κενά και χάσματα του ΕΣΥ.
« Η κατάσταση  έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ενώ διαφαίνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει τις εφημερίες σε υπερωριακό έργο χωρίς αποζημίωση», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ ( Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).
Σε επίσχεση εργασίας από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αποφάσισε να προβεί τις επόμενες μέρες η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών. Επίσης, το Σωματείο Ειδικευομένων Ιατρών του Γεν. Νοσοκομείου Σερρών βρίσκεται ήδη σε επίσχεση εργασίας από την Δευτέρα 4/3/2013, με παράλληλη προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των απλήρωτων εφημεριών περιόδου Αυγούστου 2012 – Ιανουαρίου 2013, γεγονός για το οποίο, πανθομολογουμένως, ευθύνες φέρει και η Διοίκηση  του Νοσοκομείου Σερρών.
Είναι ολοφάνερο ότι η συγκυβερνητική πολιτική δεν έχει στόχο την αναδιοργάνωση  των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς όφελος των πολιτών, αλλά την πλήρη αδρανοποίησή τους, ώστε να διευκολυνθεί η μετατροπή της υγείας από δημόσιο – κοινωνικό αγαθό, στο οποίο μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση κάθε πολίτης, σε αγοραίο πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, καλώντας τις Ενώσεις Γιατρών να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από γενικές συνελεύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών απαιτεί την  άμεση καταβολή των δεδουλευμένων  σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό  του Γ. Ν. Σερρών .
  • Να μην επιτρέψουμε να καταντήσει η κοινωνία καιάδας για συνανθρώπους μας ασθενείς και κάτεργο για εργαζόμενους/ες στο ΕΣΥ
  • Η συγκυβέρνηση δεν πρέπει να ολοκληρώσει τα σχέδιά της
  • Ανατροπή εδώ και τώρα
Επιτροπή Υγείας
Advertisements