Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία- Πρωτοφανής επιχειρηματική εκπροσώπηση

Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία- Πρωτοφανής επιχειρηματική εκπροσώπηση

Αφήνοντας κατά μέρος τον καθωσπρεπισμό, αλλά μένοντας στα πλαίσια της εθιμοτυπίας, Τσίπρα και

Του απεσταλμένου μας Στέλιου Ρακιτζή

Ζάεφ έδειξαν πως μπορούν να συνεργάζονται στα πλαίσια ενδυνάμωσης των σχέσεων με δύο μεταξύ των κρατών, μεταδίδοντας την πολύ καλή χημεία που έχουν και σε όλους τους υπουργούς, αμφοτέρων των Κυβερνήσεων.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Εκτός από τα θερμά χαμόγελα, τους αστεϊσμούς και τις «σέλφι» με φόντο τους Δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, οι δύο Πρωθυπουργοί, χαιρέτισαν με εγκαρδιότητα τους Βορειομακεδόνες και Έλληνες Υπουργούς που συμμετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στη συνέχεια οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν κατ΄ ιδία συνάντηση στο Κυβερνείο της γείτονας χώρας, με αντικείμενο την επισκόπηση των βημάτων που έχουν γίνει, αλλά και μια γενικότερη ανασκόπηση των θεμάτων σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπογραφή επτά μνημονίων συνεργασίας

Εξ άλλου με την συνεδρίαση του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε η ουσιαστική δουλειά των δύο πολιτικών επιτελείων που έκλεισε με την υπογραφή επτά μνημονίων συνεργασίας, με κυρίαρχα αυτά περί της Αμυντικής συνεργασίας και Οικονομίας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών ξεχώρισε η αναφορά τους προς τα «εσωτερικά» ακροατήρια, ένθεν κακείθεν των συνόρων, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στον αστερισμό των εκλογών και εκείνο που είχε σημασία και για τους δύο ήταν να περάσουν μηνύματα για τα θετικά και τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα ιστορίας, πολιτισμού, παιδείας και ονομασίας προέλευσης προϊόντων.

Αλ.Τσίπρας: η Ιστορία δεν εγκλωβίζει παρά μόνο διδάσκει

Με ιδιαίτερη επισήμανση στο γκρέμισμα των τειχών και στην δημιουργία γεφυρών, οι δύο Πρωθυπουργοί στάθηκαν και στο θέμα της Ιστορίας, με τον κ Τσίπρα να λέει χαρακτηριστικά πως η Ιστορία δεν εγκλωβίζει παρά μόνο διδάσκει, ενώ Ιστορία γράφεται και τώρα, με την εξομάλιση και εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά τα μνημεία της περιόδου Γκρούεφσκι

Αναφορικά με τα “αρχαιομακεδονικά” μνημεία της περιόδου Γκρούεφσκι, ο κ. Τσίπρας τόνισε και ο κ.Ζάεφ επιβεβαίωσε, ότι αυτά θα έχουν σύντομα επιγραφές και στις οποίες θα αναγράφεται ότι αποτελούν ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι μια παγκόσμια κληρονομιά.

Απαντώντας ο κ Τσίπρας σε ερώτηση σχετική με την εκφρασμένη θέση της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, αποσαφήνισε ότι ακόμη και αν υπάρξει Κυβερνητική αλλαγή, αφού επισήμανε ότι αυτό δεν θα γίνει, καμιά Κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει αυτό που θέλουν οι λαοί, δηλαδή ανάπτυξη, πρόοδο και ειρηνική συνύπαρξη που διασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η αμυντική συνεγασία για αστυνόμευση, όπως λέγεται, του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή γίνεται με μοναδικό αντάλλαγμα την διασφάλιση της ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας στη γείτονα χώρα.

137 επιχειρηματίες στην αποστολή

Η πολυάριθµη επιχειρηµατική αποστολή είναι από µεγάλο φάσµα τοµέων, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιµα, η βιοµηχανία και οι νέες τεχνολογίες. Εξ αυτού του λόγου θα πραγµατοποιηθεί το απόγευµα επιχειρηµατικό φόρουµ στο οποίο θα απευθύνουν χαιρετισµό και οι δύο πρωθυπουργοί. Σηµειωτέον πως οι επικεφαλής ορισµένων επιχειρηµατικών κολοσσών όπως οι κ. Μυτιληναίος, Κοντοµηνάς και Στασινόπουλος εκπροσωπούνται αυτοπροσώπως στο επιχειρηµατικό φόρουµ.

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι στην αποστολή οι Γιάννης ∆ραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Σταύρος Αραχωβίτης, Ανδρέας Ξανθός, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάρκος Μπόλαρης και Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Περισσότερα αργότερα

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.