ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Το «καθάρισμα» του Στρυμόνα, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Το «καθάρισμα» του Στρυμόνα, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι

Monks_Ulen[ΑΡΘΡΟ του Geo.Bartz]

Πλημμύρισε εδώ και μέρες το κάτω τμήμα της πεδιάδας Σερρών. Μιλούν για 50.000 στρέμματα. Πρακτικά ανασυστάθηκε η «αποξηρανθείσα», πριν από 80 και πλέον χρόνια, λίμνη του Αχινού.
Αυτές τις μέρες, όλοι μιλούν για «καθάρισμα» του Στρυμόνα προκειμένου να φύγουν τα νερά. Το μόνο που δεν είπαν είναι: Πάρτε ένα …καθαριστικό και …ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!
Λοιπόν: Τον καιρό που «αποξηράνθηκε» η λίμνη Αχινού, η τότε ανάδοχος εταιρεία Monks-Ulen, κατόρθωσε (μεταξύ άλλων) να εγκιβωτίσει ολόκληρη την κοίτη του Στρυμόνα ΕΚΤΟΣ από την ροή διαμέσου της (πρώην) λίμνης Αχινού. Στο τμήμα αυτό ΑΠΕΤΥΧΕ, διότι ΔΕΝ κατόρθωσε να λύσει το τεχνικό πρόβλημα της ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ του υπεδάφους. Έτσι, περιορίστηκε στο να κατασκευάσει ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΒΑΘΗ ΚΟΙΤΗ και ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΧΑΜΗΛΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ.
Ποιο το πρόβλημα της αστάθειας του υπεδάφους; Αν σκάψεις λίγο πιο βαθιά από κάποιο όριο, τότε ξεπετάχνεται βούρκος και υπερπληρώνει την εκσκαφή. Επίσης, αν προσπαθήσεις να υψώσεις το ανάχωμα πάνω από κάποιο όριο, τότε βουλιάζει το ανάχωμα μέσα στον βούρκο.
Κοντολογίς, δεν μπορούμε να μιλάμε για «καθάρισμα» του Στρυμόνα αλλά για ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥ του ποταμού.
Πριν …δεκάδες χρόνια, το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (Δημοσίων Έργων) εκπόνησε προμελέτη για τον υπόψη εγκιβωτισμό του Στρυμόνα, επί μήκους 16 χιλιομέτρων διαμέσου της πρώην λίμνης. Ο κατ’ αρχήν εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου (με τιμές 1985, αν θυμάμαι καλά) ήταν 22 δις, δραχμές. Σημειωτέον ότι η προμελέτη αυτή δεν ασχολούνταν με το ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ πρόβλημα των Στενών Αμφιπόλεως (4-5 χιλιόμετρα) όπου «στομώνει» ο ποταμός.
Τέλος, είναι «χρήσιμο» να αναφερθεί και ένα άλλο πραγματικό συμβάν: Προ ετών, οι «γραμματείς και φαρισαίοι» του Νομού Σερρών συζητούσαν «θεσμικά» για τα έργα που επρόκειτο να ενταχθούν στο «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης». Όταν έγινε μνεία για το παραπάνω έργο και αναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του (22 δις.) τότε ΑΠΑΝΤΕΣ …άλλαξαν κουβέντα!

 Geo.Bartz 

«την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα κα τροφόν είναι». 
(Ξενοφώντος Οικονομικός, 5.17)