Επιστρέφουν οι πρόσφυγες – Ένα μικρό χωριό δημιουργήθηκε στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών (φωτος)

Επιστρέφουν οι πρόσφυγες – Ένα μικρό χωριό δημιουργήθηκε στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών (φωτος)

Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 27/3 η διαδικασία επιστροφής στο χώρο του ΚΕΓΕ Σερρών, των προσφύγων της φυλής Γεζίντι, που είχαν μεταφερθεί προσωρινά σε ξενοδοχεία της παραλίας των Βρασνών τον περασμένο Οκτώβριο, για να… ξεχειμωνιάσουν (καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο ήταν απαγορευτικές ειδικά για τα μικρά παιδιά που αποτελούν και την πλειοψηφία των προσφύγων), αλλά και προκειμένου να τοποθετηθούν οι οικίσκοι με ασφάλεια.

Οι πρώτοι 130 πρόσφυγες επέστρεψαν το απόγευμα της Δευτέρας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθουν και οι υπόλοιποι.

Ο χώρος όπως ήταν τον περασμένο Οκτώβριο

Ενα μικρό χωριό

Ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον το χωράφι με τις λάσπες που ήταν πριν διαμορφωθεί ο χώρος μπροστά από το ΚΕΓΕ Σερρών.

Οι οικίσκοι έχουν πλέον τοποθετηθεί με ρυμοτομικό σχέδιο, ο χώρος έχει περιφραχτεί και υπάρχει κεντρική είσοδος. Στους οικίσκους υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες και κλιματισμός. Ενώ ο οικισμός που θα φιλοξενήσει τους περίπου 500 πρόσφυγες, έχει εξοπλισθεί με σύγχρονα ψυγεία και κουζίνες.

Ο χώρος όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα
Οι οικίσκοι είναι εξοπλισμένοι με ηλιακούς θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Οι εργασίες των συνεργείων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να λειτουργεί ο οικισμός χωρίς προβλήματα, ενώ οι πρώτοι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν θα «λειτουργήσουν» ως τεστ για τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν.

Η δημιουργία του οικισμού χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατασκευάστηκε υπο την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ)

Φύλαξη επί 24ωρου βάσης

Να σημειωθεί πως η αστυνομία θα εξακολουθεί να φυλάσσει επι 24ωρου τον καταυλισμό, αφού έχει στηθεί από το φθινόπωρο οικίσκος που φιλοξενεί τους αστυνομικούς που έχουν υπηρεσία.