Η επίθεση στις Σέρρες, ανάμεσα στα 32 περιστατικά αξιόποινων πράξεων της Χρυσής Αυγής, που διερευνά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Φωτογραφία απο τις "επισκέψεις" της Χρυσής Αυγής σε λαϊκή αγορά των Σερρών
Φωτογραφία απο τις “επισκέψεις” της Χρυσής Αυγής σε λαϊκή αγορά των Σερρών

Το περιστατικό που συνέβη πριν ένα χρόνο στις Σέρρες περιλαμβάνεται στην λίστα με τα 32 περιστατικά που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για διερεύνηση. Να θυμίσουμε ότι την 3/10/2012 σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, μέλη της Χρυσής Αυγής συντεταγμένα σε παραστρατιωτικό τμήμα, επιτέθηκαν σε πολίτη με ρόπαλα και χημικά σπρέι , όταν εξέφρασε την δυσφορία του, ζητώντας τους απλώς να αποχωρήσουν από το καφέ-φοιτητικό στέκι μπροστά από το οποίο είχαν σταθεί προκλητικά, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης των Σερρών. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, την 11η Σεπτέμβρη 2013, επρόκειτο να εκδικαστεί, αυτεπαγγέλτως, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών η υπόθεση, με κατηγορούμενους δύο μέλη της Χρυσής Αυγής τ.ο. Σερρών, εκ των οποίων και ο «παραιτηθείς» βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν υπάλληλος της Βουλής Ν. Σιώης, με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2014, λόγω κωλύματος του δικηγόρου των κατηγορουμένων.

Με ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει παραμονές της δίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών σημείωνε «προφητικά» θα έλεγε κανείς ό,τι: 
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός όπου οι κατηγορούμενοι έτυχε να ανήκουν στην Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί μέρος της δράσης της Χρυσής Αυγής που συνηθίζει με τις «παρελάσεις» παραστρατιωτικών τμημάτων χιτλερικής εμπνεύσεως να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στην κοινωνία, προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορική μνήμη και τον ανθρωπισμό. Άλλωστε παρόμοιο περιστατικό τραμπούκικης επίθεσης από τρία μέλη της Χρυσής Αυγής είχε προηγηθεί λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου 2012 στην Αμμουδιά Σερρών, «όλως συμπτωματικώς» τόπο καταγωγής και των δύο κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό υποψήφιας βουλευτίνας της αριστεράς». 

Την λίστα με τα περιστατικά μπορείτε να την δείτε εδώ (στην υπόθεση των Σερρών αναφέρει ότι δεν έχει υποβληθεί μήνυση από τους παθόντες, όμως έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη από την Εισαγγελεία Σερρών)

Η επιστολή Δένδια

«Η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας» τονίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στην επιστολή, που απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη (σσ. και μάλιστα στο σπίτι της) επιστολή, που συνοδευόταν από έγγραφο της Αστυνομίας, με τα περιστατικά αξιόποινων πράξεων, μελών ή οπαδών του συγκεκριμένου κόμματος, μετά την επίθεση στη λαϊκή αγορά της Ραφήνας.

Τα συνολικά 32 περιστατικά (13 στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ένα στις Σέρρες), όπως τόνισε ο κ. Δένδιας σε ανακοινώσεις, που έκανε το απόγευμα, συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις, γι αυτό και ζητάει να υπαχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν απο τις Αρχές ως κακουργήματα και να γίνουν συλλήψεις ηθικών και φυσικών αυτουργών.

 

Ο κ. Δένδιας, στην προς την κ. Κουτζαμάνη, αναφέρει:

“Κυρία Εισαγγελεύ,

Επιτρέψατε μου να σας κοινοποιήσω α) το υπ’ αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του ρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Δ/νσεως Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και β) μακρά σειρά δημοσιευμάτων των εφημερίδων «Αυγή, «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.

Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και το Νόμο αρμοδιοτήτων τους.

Με τιμή,

Νίκος Δένδιας”.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του ΑΠ θα μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία των 32 περιστατικών και εφόσον κρίνει σκόπιμο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.