Επίτιμη δημότης Σερρών η κυρία Κατερίνα Περιστέρη για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Επίτιμη δημότης Σερρών η κυρία Κατερίνα Περιστέρη για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Περιστέρη-Αγγελίδης-βράβευση_9243Επίτιμη δημότης Σερρών ανακηρύχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (18/01), η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών με ομόφωνη απόφαση του ανακήρυξε την κα Περιστέρη Επίτιμη Δημότη της πόλης των Σερρών απονέμοντας της το μετάλλιο της πόλης  «Εμμανουήλ Παπά» καθώς και διπλώματος τιμής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο θέατρο  «Αστέρια».

Τις τιμές στην κα Περιστέρη απέδωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη και το συνολικό έργο της κα Περιστέρη, το οποίο υπενθυμίζει  σε ολόκληρο τον κόσμο την πολιτιστική συμβολή της αρχαίας Σερραϊκής Μακεδονικής Ελλάδας, αφού είναι πασιφανής η παγκόσμια  ιστορική αξία την μέχρι σήμερα ευρημάτων.

Η κ. Περιστέρη παρέλαβε εμφανώς συγκινημένη το μετάλλιο από τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη και δεν θέλησε να κάνει κάποια αποκάλυψη για την ταυτότητα των ευρημάτων.

«Είναι μεγάλη μέρα για μένα σήμερα. Νιώθω Σερραία γιατί από το 2004 βρίσκομαι στις Σέρρες και χαίρομαι να προσφέρω γι αυτόν τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η Κατερίνα Περιστέρη, ενώ για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε τους συνεργάτες της που βρίσκονται δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια του ανασκαφικού της έργου.

“Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για την ανασκαφή. Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή”, αρκέστηκε να πει.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, εντός των επόμενων ημερών (σήμερα), αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την παιδική χορωδία και την μπάντα της ΚΕΔΗΣ υπό την διεύθυνση της Μαρίας και Γιώργο Ταπέ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Καβαλιώτισσα στην καταγωγή. Σπούδασε αρχαιολογία το Α.Π.Θ και αποφοίτησε με άριστα. Γνωρίζοντας πολύ καλά τη Γαλλική Γλώσσα, πραγματοποίησε στην συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, πάνω στην προϊστορική αρχαιολογία με ειδικότερο θέμα: «Λιθοτεχνία στην Σκάλα Σωτήρος της Θάσου».  Εκεί παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία των ανασκαφών  και εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheurassociée) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και ParisMeudon)καθώςκαι στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales (Ζαλ) της περιοχής Ardèche (Αδρές).

Επιστρέφοντας από τις μεταπτυχιακές σπουδές της, προσλαμβάνεται στην περιφερειακή τότε Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) της Καβάλας και αργότερα το 1980 διορίζεται ως μόνιμος αρχαιολόγος, στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Από τις διάφορες θέσεις της, στις Εφορείες ΙΗ΄-18η και ΙΘ΄-19ηΠροϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, συμμετείχε σε διάφορες  έρευνες και ανασκαφές:

  • στα Αρχαία Άβδηρα Ξάνθης, στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία – Ζώνη, σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων,
  • στη Θάσο σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή,
  • στο νομό Δράμας, με ανασκαφικές έρευνες στην Ακρόπολη της Πλατανιάς, στο Αρκαδικό και στον νεολιθικό οικισμό Ντικιλί-Τάς της Καλής Βρύσης, όπου έφερε στο φως ναό του Διονύσου, συμπληρώνουν  τη διαδρομή της.
  • Στις Σέρρες, οι έρευνές της εστιάζονται και ανακαλύπτουν: (i) Στο Μαύρο Βράχο του Σιδηροκάστρου το Ρωμαϊκής εποχής «Ιερό των Νυμφών» των μυθικών θεών Πάνα και Απόλλωνα. (ii)τον οικισμό «Αρχαία Βέργη»  στον σημερινό  Νέο Σκοπό και (iii) συμμετέχει επίσης  στις ανασκαφές του αρχαίου οικισμού Άργιλος, δυτικά των εκβολών του Στρυμόνα.(iv) Ειδικότερα στην Αμφίπολη, εργάστηκε αρχικά για ένα μικρό διάστημα 1979-80, με τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, στις εκτεταμένες ανασκαφές που διεξήγαγε εκείνος σε ολόκληρο το χώρο της Αμφίπολης μέχρι το 1985 (έτος αποβίωσης), ενώ συνεργάτης του ήταν ο τότε σύζυγός της, ο φιλόλογος Μόσχος Οτατζής. Ήδη, από το 1964 είχαν αρχίσει οι πρώτες ανασκαφές στον τύμβο Καστά.  Η κυρία Περιστέρη συνήθιζε να αποδίδει στον σπουδαίο αρχαιολόγο Λαζαρίδη, μια διφορούμενη φράση: «Ο Μανόλης (Ανδρόνικος) βρήκε τον Φίλιππο, εγώ όμως δεν βρήκα τη Ρωξάνη», προκειμένου να καταδείξει το ανασκαφικό ενδιαφέρον που παρουσίαζε η Αμφίπολη και ο ενδεχόμενος εντοπισμός του οίκου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συνεπώς, στην κυρία Περιστέρη, είχε από τότε  ωριμάσει η ιδέα της ανασκαφής του τύμβου Καστά, γιατί η επιστημονική της διαίσθηση την διαβεβαίωνε ότι αυτός ο τύμβος έκρυβε κάτι πολύ σημαντικό.  Γι’ αυτό,  όταν τοποθετήθηκε το 2004 ως προϊσταμένη της νεοϊδρυθείσας ΚΗ’ (28ης) Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – ΕΠΚΑ, με έδρα την πόλη των Σερρών, ανέσυρε από το  συρτάρι της την έρευνα εκείνη και το 2009 έδωσε το προσωπικό επιστημονικό της «παρών» στον τύμβο. Στο βάθος του μυαλού της είχε πάντα τη… Ρωξάνη και τον γιο της τον Αλέξανδρο Δ’. Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Μακεδονία» την 1-9-2010 θα πει:«…ελπίζουμε σύμφωνα και με το πιστεύω του Δ. Λαζαρίδη να βρούμε τον τάφο αυτών των δύο προσώπων».Ποτέ όμως δεν μπορείς με βεβαιότητα και ακρίβεια να προβλέψεις  τί θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Περιστέρη-ΚατερίναΤο διαισθητικό όραμα της κυρία Περιστέρη μπαίνει σε εφαρμογή. Οι αρχικές ανασκαφές του 2011 δεν θα δείξουν πολλά πράγματα και το 2012 αποφασίζει να σκάψει βαθύτερα. Οι δύο πρώτες τομές είναι άκαρπες. Χάρη στην αρχαιολογική διαίσθησή της,  στάθηκε τυχερή στην τρίτη τομή, όταν συνάντησε πλέον τον επιβλητικό μαρμάρινο περίβολο των 498 περίπου μέτρων του τύμβου. Οι επιστημονικές της προβλέψεις επαληθεύτηκαν και η επιμονή της δικαιώθηκε. Ο δρόμος για να έρθει στο φως το επιβλητικό αυτό ταφικό μνημείο είχε πλέον ανοίξει.  Δικαίως τον Μάρτιο του 2014, το αρχαιολογικό συνέδριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, θα έχει τιμητικά στην αφίσα του, τον περίβολο του τύμβου της Αμφίπολης. Η επιμονή της αρχαιολόγου κ. Περιστέρη, θα την οδηγήσει τον περυσινό Αύγουστο του 2014,  μπροστά στον προστατευτικό τοίχο του ταφικού μνημείου με τους τρεις εσωτερικούς θαλάμους με τα σημαντικά εσωτερικά ευρήματα, ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, θα ανακαλύψει τον κιβωτιόσχημο μακεδονικό τάφο με τον σκελετό νεκρού, την ταυτοποίηση του οποίου διερευνούν ειδικοί επιστήμονες. Τα μέχρι σήμερα θαυμαστά ευρήματα του σημαντικού τύμβου, δικαίωσαν πλήρως την αρχαιολόγο μας κυρία Περιστέρη.

Στο πλούσιο όμως βιογραφικό της, εκτός από όσα προαναφέραμε και τις ανασκαφές της Αμφίπολης, περιλαμβάνονται επίσης:

  • Συμμετοχές σε συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολλά από τα οποία υπήρξε ομιλήτρια με προσωπικές της ανακοινώσεις.
  • συμμετοχές σε εκθέσεις, όπως αυτή στο Μουσείο του Λούβρου, με θέμα «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία» (από 13/10/2011 έως 16/01/2012), ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
  • Σειρά διάλεξεων& διδασκαλιών όπως:

α) Στον Καναδά, το 2010, έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Montreal (UnivérsitedeMontreal III, Facultédesartsetdessciences, Centre d’ étudesclassiques, ήτοι: Ελεύθερες τέχνες και επιστήμες στο κέντρο κλασικών σπουδών), και εκεί μένει δύο εβδομάδες, διδάσκει και παρουσιάζει τις αρχαιολογικές έρευνες στο νομό Σερρών (Αρχαία Βέργη, Αμφίπολη).

Περιστέρη-βράβευση_Δήμος Σερρώνβ) Σε Πανεπιστήμια και Μουσεία της Γαλλίας, σε διάφορες πόλεις, όπως και στο Μουσείο του Λούβρου,για τις ανασκαφικές έρευνες στις Σέρρες και ιδιαίτερα στην περιοχή Μαύρου Βράχου Σιδηροκάστρου και της αρχαίας Βέργης.

  • Συμμετοχές:

α) σε σεμινάρια λιθοτεχνίας στο Παρίσι, στην πειραματική αρχαιολογία, την τεχνολογία και τυπολογία λίθινων εργαλείων, μαθήματα σχεδίασης εργαλείων,  σεμινάρια μουσειολογίας και

β) ως κύρια ομιλήτρια σε συνέδρια αρχαιολογίας στην  Ελλάδα και το εξωτερικό, από το 1984 έως και σήμερα. Τον Οκτώβριο του 2012, συμμετέχει ως μέλος στην οργανωτική επιτροπή του 10ου Διεθνούς Συμποσίου στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας, με θέμα:«AncientCulturesinSouth – EastEuropeandtheEasternMediterranean – Megalithic Monumentsand Cult Practices» ήτοι «Αρχαίοι πολιτισμοί στη Νότιο – Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο – μεγαλιθικά μνημεία και πρακτικές λατρείας».

γ) Ως υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου Δράμας βγαίνει καλή, είναι γιατί την αγαπώ», το οποίο εγκαινιάστηκε το έτος 2000.   Τα στοιχεία αυτά,  καταδεικνύουν τη σοβαρότητα,την επιστημοσύνη και το ήθος της κυρίας Περιστέρη.

Θα πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένα σπουδαία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της τιμώμενης σήμερα αρχαιολόγου κυρίας Περιστέρη.  Χαρακτηριστικά όπως είναι: η επιστημονική επιμονή της παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε στις ανασκαφικές της εργασίες  και παρά τις αντιφατικές πολλές φορές απόψεις των συναδέλφων της αρχαιολόγων, η τηρούμενη αυστηρά επιστημονική δεοντολογία, η αγάπη και το πάθος της  για το ερευνητικό έργο, η σεμνότητα και το χαμηλό προφίλ, η προσεκτική διατύπωση των απόψεών της για τα  ευρήματα χωρίς να δημιουργεί αστήρικτες προσδοκίες πριν εξαντληθεί κάθε επιστημονική διερεύνηση με ακρίβεια.