Με επιτυχία η ημερίδα ενημέρωσης μαθητών, σπουδαστών και επαγγελματιών στο Επιμελητήριο Σερρών

Με επιτυχία η ημερίδα ενημέρωσης  μαθητών, σπουδαστών και επαγγελματιών στο Επιμελητήριο Σερρών

Επαγγελματικος Προσανατολισμός2014-11-28_221602Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών, η Ημερίδα ενημέρωσης  μαθητών, σπουδαστών και επαγγελματιών για τις νέες ρυθμιστικές διατάξεις αδειοδότησης και δικαιωμάτων των τεχνικών επαγγελμάτων και τις νέες επαγγελματικές προοπτικές τους.

Η Ημερίδα  διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Τμήμα Β’ Επαγγελμάτων και από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών, και με συνεργαζόμενους φορείς το ΚΕ.ΣΥ.Π. της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και τα τοπικά  Επαγγελματικά Σωματεία.

Οι εργασίες τις Ημερίδας ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Σερρών Δρ. Αθανάσιου Ματάκου, Διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για τη δρομολόγηση των διαδικασιών και διαβεβαίωσε για την συνδρομή της υπηρεσίας και των εργαζομένων προς την κατεύθυνση αυτή.

Το συντονισμό των εργασιών της ημερίδας είχε ο Προϊστάμενος τμήματος επαγγελμάτων Π.Ε. Σερρών κος Χαράλαμπος Χορταράς, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός.

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, ο οποίος  και αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που γίνονται προς την απλοποίηση της αδειοδότησης των επαγγελματιών και προς την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Νικόλαος Τσοτσόλης, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στοχοθεσίας της Διεύθυνσης, δίνεται η δυνατότητα τόσο μάλλον στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο να πληροφορηθούν για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνικών ειδικοτήτων.

Ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κος Δημήτριος Γιαννάκης δήλωσε ότι το Επιμελητήριο Σερρών στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια και δράση που συνδράμει στη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της τοπικής κοινωνίας και βοηθά τους επαγγελματίες, τους τωρινούς άλλα και τους μελλοντικούς, να ατενίζουν το αύριο με περισσότερη σιγουριά και αισιοδοξία.

Η πρώτη εισήγηση της Ημερίδας είχε ως θέμα : «Διαδικασίες Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων αποφοίτων ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ. ειδικοτήτων του Ηλεκτρομηχανολογικού Τομέα» (Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Α’, Γ’, Δ’ ειδικότητας, Εγκαταστατών Καύσης Υγρών & Αερίων Καυσίμων, Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτροσυγκολλητών/ Οξυγονοσυγκολητών, Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων). Εισηγήτρια αυτής ήταν η κα Μαρία Γουλάπτση, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης (ΠΚΜ), υπεύθυνη διενέργειας των εξετάσεων για την χορήγηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στα επαγγελματικά περιγράμματα και τις επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων συγκεκριμένων σχολών δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Ι.Ε.Κ.)  και ανέλυσε τις απαραίτητες διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα για την απόκτηση των αντίστοιχων  αδειών.

Η δεύτερη εισήγηση είχε ως θέμα: «Νέο Εθνικό πλαίσιο Προσόντων – Διαδικασίες Πιστοποίησης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.». Εισηγητής ήταν ο κος Πέτρος Τσίντζος, Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. του ΚΕΣΥΠ Θέρμης Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικός Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο Εθνικό πλαίσιο προσόντων και την αντιστοίχησή του με τα επίπεδα του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Ανέπτυξε το περίγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ).

Η τρίτη και τελευταία εισήγηση είχε ως θέμα: «Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού στην πληροφόρηση για τις επαγγελματικές διεξόδους των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.». Εισηγήτρια ήταν η κα Βασιλική Δινάκη, υπεύθυνη Σ.Ε.Π. του ΚΕΣΥΠ Σερρών, η οποία περιέγραψε το ρόλο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τον τρόπο που αυτός επιτυγχάνεται βιωματικά. στην επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της απόκτησης επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση των ομιλητών με το κοινό κατά την οποία τέθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ανατροφοδότησης, οι οποίες έλαβαν σαφείς και κατατοπιστικές απαντήσεις σχετικές με τη θεματολογία των εισηγήσεων.

Η Ημερίδα έκλεισε επιτυχώς με ευχαριστίες προς τους συνδιοργανωτές και τους συνεργαζόμενους φορείς.