«ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΛΙΔΗΣ»: «Στην Ημαθία τόλμησαν. Ο κ. Αγγελίδης πότε;»

wpid-χυτα-σερρων.jpgΜετά την Δημοτική Παράταξη «Διάβαση Πεζών» που με άρθρο-επιστολή του επικεφαλής της Π.Κοτρώνη γνωστοποίησε και υποστήριξε την απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης  Απορριμμάτων Ημαθίας (κατήγγειλε την σύμβαση με τον εργολάβο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα λόγω υψηλού κόστους), έρχεται και η Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να επικροτήσει κι αυτή την απόφαση και να προτρέψει τον Δήμαρχο Π.Αγγελίδη να «τολμήσει» και να πάρει κι αυτός ανάλογη απόφαση. Στην επιστολή της η Δημοτική παράταξη «ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΛΙΔΗΣ» αναφέρει:

Κόλαφος για την  Δημοτική Αρχή Σερρών η τελευταία  απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης  Απορριμμάτων Ημαθίας.
Σέρρες 26 Αυγούστου 2013
Η Δημοτική μας Παράταξη, έχοντας εγκαίρως διαγνώσει την σοβαρότητα του προβλήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και του κινδύνου που ελλοχεύει για δυσβάστακτη αύξηση του κόστους διαχείρισης, έθεσε, ήδη από τον Απρίλιο 2013 μετ’ επιτάσεως το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο Σερρών, απαιτώντας εξηγήσεις από τον κ. Δήμαρχο ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ. Με έκδηλη πολιτική ικανοποίηση είδαμε τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του θέματος και να συμπορεύονται μαζί μας, στην προσπάθεια να το αναδείξουμε και να λάβουμε την ενημέρωση που δικαιούνται οι δημότες μας, οι οποίοι άλλωστε θα κληθούν να καταβάλλουν και το αυξημένο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων. Η Δημοτική Αρχή Αγγελίδη, πιστή στην παράδοση της αλαζονείας που την διακρίνει, αφού προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την συζήτηση του θέματος, προφασιζόμενη διάφορα ανούσια και προκαλώντας την αποχώρησή μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναζήτησε στην συνέχεια δεκανίκια στο πρόσωπο άλλων αιρετών του Νομού, για να μας πει στο τέλος ότι δεν έχει ολοκληρωμένη αντίληψη του θέματος! Εμείς επιμείναμε ότι οι εξελίξεις είναι τόσο προφανείς που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα να τις αντιληφθεί κανείς. Μιλήσαμε για μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης, για την ανάγκη να περιοριστεί ο όγκος των αποβλήτων που θα καταλήγουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας, με την αύξηση της ανακύκλωσης στην πηγή και εν τέλει μιλήσαμε για την ανάγκη να κατασκευαστεί μία μικρή μονάδα επεξεργασίας, με χαμηλό κόστος και πιθανόν από τους ίδιους τους Δήμους του Νομού Σερρών, αποσκοπώντας στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των δημοτών. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότηση, πρόκειται να χρηματοδοτεί, δομές ανακύκλωσης και όχι εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.  
Σήμερα  έρχεται μία απόφαση του φορέα  διαχείρισης στερεών αποβλήτων  του Νομού Ημαθίας (αντίστοιχου  της ΕΣΑΝΣ) να μας δικαιώσει πλήρως. Ειδικότερα η Ημαθία έχει σε σχέση με τον Νομό Σερρών αντίστοιχα μεγέθη. Στην περίπτωση της Ημαθίας η διαδικασία για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είχε ήδη φθάσει στο σημείο ανάδειξης εργολάβου. Ωστόσο ο αντίστοιχος της ΕΣΑΝΣ φορέας της Ημαθίας προχώρησε σε καταγγελία της συναφθείσας σύμβασης για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, αντιλαμβανόμενος ότι προκύπτει εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης ανά τόνο, το οποίο θα ήταν δυσβάστακτο για τους δημότες. Στην Ημαθία, όπου τα μεγέθη όπως προαναφέρθηκε είναι αντίστοιχα με τα δικά μας, προέκυπτε κόστος 87 € τον τόνο, πλέον ΦΠΑ, ενώ στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος συγκομιδής, αποκομιδής και μεταφοράς. Συνολικά δηλαδή το κόστος θα έφθανε τα 150 € τον τόνο, κόστος προφανώς αβάστακτο. Οι Σερραίοι όμως πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι και στην περίπτωσή μας το κόστος θα είναι ανάλογα υψηλό. Ουσιαστικά στην Βέροια, προκειμένου να καταγγείλουν την σύμβαση με τον εργολάβο, υιοθέτησαν όλη την επιχειρηματολογία που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα, γεγονός που μας δικαιώνει απόλυτα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο για τον κ. Αγγελίδη που ακόμη και τώρα, ως πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ, αρνείται να αντιληφθεί το πραγματικό συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.  

Στην  Ημαθία τόλμησαν και έθεσαν το συμφέρον των Δημοτών πάνω από τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Εμείς;;

 

Δημοτική Παράταξη Δήμου Σερρών

«Εποχή Δημιουργίας  – Θεόδωρος Μηλίδης»