Επτά προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον εξορθολογισμό της φορολογικής νομοθεσίας

ΓΣΕΒΕΕ-Καβαθάς3216Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ασφυξίας, τόνισε, από τις Σέρρες οπου βρέθηκε την Κυριακή (9/2) προσκεκλημένος του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Σωτήρη Κοτσαμπά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Επτά προτάσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της φορολογικής νομοθεσίας απέστειλε στο ΥΠΟΙΚ και τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία η ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η θέσπιση μιας φορολογικής πολιτικής που εκτός από τη ταμιακή της λειτουργία θα υπηρετεί την ανάπτυξη.

Μιλώντας, σε εκδήλωση κοπής πίτα του ΟΕΒΕΣ στις Σέρρες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ασφυξίας, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από 840.000 το 2008 σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ το 1/3 το νεόπτωχων προέρχεται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και 1.000.000 είναι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη» τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, συνδυαζόμενοι με την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή στο 45%. Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί:

  • – Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος όσο και για τους έμμεσους φόρους.
  • – Την ενσωμάτωση των αρχών αναδιανεμητικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα ώστε να γίνεται σεβαστή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.
  • – Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
  • – Τη μείωση των διοικητικών βαρών που απορρέουν από την υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
  • – Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.
  • – Τον εξορθολογισμό των υπερβολικών και παράλογων προστίμων ακόμα και για μικρές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
  • – Τη θεσμοθέτηση αλλά και εκπόνηση μελετών επίπτωσης για τις ΜΜΕ