Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων στο Δήμο Σερρών

Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων στο Δήμο Σερρών

εξοικονομώ-Αγγελίδης-16-4-15«Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκινούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων, Δημαρχείο – Κολυμβητήριο – Γυμναστήριο, προϋπολογισμού 585.000€, μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ”». Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα σερραϊκά ΜΜΕ, παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων και Καθημερινότητας κ. Ηλία Γκότση.
Το έργο, εξήγησε ο κ. Αγγελίδης, περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δημοτικών κτιρίων του Δήμου Σερρών μέσα από μία δέσμη δράσεων, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων και παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τα εξής:
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
• αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα συρόμενα παράθυρα αλουμινίου .
• απομάκρυνση των παλαιών ξύλινων ρολών και αντικατάστασή τους με νέα μεταλλικά
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
1) αντικατάσταση των τριών boilers
2) αντικατάσταση του δικτύου εναλλαγής θερμότητας με νέο δίκτυο
3) ανακατασκευή του δικτύου τροφοδοσίας των ντουζ και χρήση περιοριστών ροής στα ντουζ
4) σύστημα συνεχούς παρακολούθησης ενεργειακών δεδομένων όπως η θερμοκρασία και το ph του νερού της πισίνας, η θερμοκρασία των εναλλακτών, η ροή νερού στα ντουζ κλπ), για την δημιουργία βάσης δεδομένων και την διαμόρφωση κατάλληλων αναφορών ( reports).
Στα πλαίσια του προγράμματος, έχει ήδη τοποθετηθεί στο κολυμβητήριο, θερμομονωτικό κάλυμμα πισίνας, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία, κατά τις ώρες που το κολυμβητήριο δεν λειτουργεί.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
5) αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα συρόμενα παράθυρα αλουμινίου .
6) Εγκατάσταση αυτοματισμών ρύθμισης κατά περιοχές του δικτύου θέρμανσης του γυμναστηρίου καθώς και νέο boiler για Ζεστό Νερό Χρήσης.

εξοικονομώ-Στεργίου-Αγγελιδης-Γκότσης-16-4-15
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, υπενθύμισε επίσης, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» κατατέθηκαν συνολικά 191 προτάσεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιολογήθηκαν θετικά οι 104, στις 9 Ιανουαρίου 2012, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών, ενώ οριστική ένταξη στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έγινε στις 27 Απριλίου 2012.
Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Σερρών και αναδόχου Εταιρείας του έργου, υπογράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Tα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αφορούν την συνολική εξοικονόμηση ενέργειας 425.000 KWH και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 115 τόνους περίπου, σε ετήσια βάση.