Εργατική Πρωτομαγιά: Προστατεύοντας περιβάλλον και μέλλον, εναντία στην όδευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων

Θέμης Καλπακίδης: «…ποιοι είναι αυτοί, ποιοί είμαστε εμείς…»

Εργατική Πρωτομαγιά: Προστατεύοντας περιβάλλον και μέλλον, εναντία στην όδευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων
Του Στέλιου Ρακιτζή

Με μια δυναμική συγκέντρωση Αγροτών, κατοίκων της περιοχής και εργαζομένων στη Kavala Oil και στα Λιπάσματα Καρβάλης, οι επικεφαλείς του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας και των Συνδικάτων από τους δύο πλέον μαζικούς φορείς εργαζομένων της ΠΕ Καβάλας, προσπάθησαν και κατάφεραν, στο πλαίσιο των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς να δείξουν την αποφασιστικότητά τους απέναντι στην όποια προσπάθεια συνέχισης του έργου όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων.

Δυναμική συγκέντρωση στο Νέο Ζυγό

Η Συγκέντρωση έξω από τον οικισμό Νέος Ζυγός Καβάλας, ακριβώς στο σημείο που έχει διακοπεί η όδευση,  ξεκίνησε από νωρίς το πρωϊ της Πρωτομαγιάς για να φτάσει στο αποκορύφωμά της στις 10πμ, με οργάνωση και πολύ καλό συντονισμό από τους επικεφαλείς της κίνησης αυτής, αφήνοντας πίσω κάθε άλλη εργατική συγκέντρωση σε Καβάλα, Σέρρες και Δράμα.

dav

Ηχητική εγκατάσταση, εμφιαλωμένα νερά και καφέ για όσους το επιθυμούσαν, αποτελούσαν χαρακτηριστικά του συντονισμού, με την ολιγάριθμη Αστυνομική παρουσία να περιορίζεται σε όλο παρατηρητή και ρυθμιστή της κυκλοφορίας.

«με το έτσι θέλω, κάνανε την Καβάλα μας, μπορδέλο»

Δύο μεγάλα πανό, των προαναφερομένων σωματείων, απέδιδαν τον λόγο της συμπαράστασης ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «με το έτσι θέλω, κάνανε την Καβάλα μας, μπορδέλο», ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν ρυθμικά συνθήματα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Κύριος ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο κ Θέμης Καλπακίδης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν και εκπρόσωποι των δύο Σωματείων.

Θέμης Καλπακίδης: «…ποιοι είναι αυτοί, ποιοί είμαστε εμείς…»

Στην ομιλία του ο κ. Καλπακίδης επισήμανε αναλυτικά τις παρατυπίες και παρανομίες της Κ/Ξ του έργου όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος έχει καταγράψει, ιδιαίτερα για τις παράνομες άνευ άδειας αντλήσεις υδάτων και για την προσπάθεια της Κ/Ξ να μπεί εν κρυπτώ στα Τενάγη των Φιλίππων, διερωτώμενος «…ποιοι είναι αυτοί, ποιοί είμαστε εμείς…» για να απαντήσουν οι συγκεντρωμένοι «Χαμός! Χαμός! Θα γίνει πανικός! Ποτέ δεν θα περάσει αυτός ο αγωγός». 

Αναφέρθηκε με έμφαση στην αποφασιστικότητα των κατοίκων της περιοχής να αντιδράσουν στο άδικο, όπως είπε, και πως αν δεν μπορεί το Κράτος να αποκαταστήσει το νόμο, θα πάρουν οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους, επισημαίνοντας πως θα προσπαθήσουν να τους συλλάβουν, αλλά δεν θα υποχωρήσει κανένας απέναντι στις απειλές και στην καταστρατήγηση του δικαίου με την ρυθμική απάντηση των παρευρισκομένων  «Τίποτα – τίποτα δεν μας σταματά! Πετρέλαια-Λιπάσματα είναι μια γροθιά!».

Επαρύπνηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Στο τέλος στελέχη της οργάνωσης της συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας καλούσαν τον κόσμο σε επαγρύπνηση, προκειμένου να μη περάσουν οι όποιοι αιφνιδιασμοί και δυσάρεστες αποφάσεις του ΣτΕ, θεωρώντας κατά τα λεγόμενά τους υπαγορευμένη και ήδη από καιρό ειλημμένη την απόφασή του.