Ερώτηση στην Βουλή για την Επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων ιατρών του Γεν. Νοσοκομείου Σερρών

Ιατροί_Επίσχεση Εργασίας-pano22ΕΡΩΤΗΣΗ της αντιπροέδρου της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέτζο σχετικά με το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν οι Ειδικευόμενοι ιατροί του Νοσοκομείου Σερρών. Αναλυτικά στην ερώτηση της που κατατέθηκε σήμερα Τρίτη 5/3 η βουλευτής Σερρών αναφέρει:

To Σωματείο Ειδικευομένων Ιατρών του Γεν. Νοσοκομείου Σερρών έπειτα από διεξοδική και αναλυτική συζήτηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την Δευτέρα 4/3/2013, με παράλληλη προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των απλήρωτων από επτάμηνου δεδουλευμένων εφημεριών περιόδου Αυγούστου 2012 – Ιανουαρίου 2013, τις οποίες οφείλει η διοίκηση του Νοσοκομείου.
 Πιο συγκεκριμένα αποφάσισαν έναρξη επίσχεσης εργασίας από Δευτέρα 4/3/2013 και αποχή από την τακτική και εφημεριακή εργασία μέχρι καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών περιόδου Αυγούστου 2012 – Ιανουαρίου 2013, ενώ ζητούν την πρόσληψη επαρκούς νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για την παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης σε κάθε ασθενή, προκειμένου να δοθεί ίση, πλήρη, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλον τον λαό.
 Είναι γνωστό ότι το θέμα των απλήρωτων εφημεριών συνδέεται άμεσα με την γενικότερη άσχημη κατάσταση του Νοσοκομείου Σερρών αλλά και την υγεία επί συνόλω και φυσικά για τις τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε φάρμακα, καθώς και τις εκπτώσεις που βιώνουν όλοι στις παροχές Υγείας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς να βασανίζονται αναζητώντας γιατρειά.
 Είναι γνωστό ότι μετά τον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών τώρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Πόσα λείπουν από τα Ταμεία, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις από τα ταμεία των νοσοκομείων για το 2013 λείπουν κοντά στα 484 εκατ. Ευρώ, παρόλο που ο περσινός προϋπολογισμός ήταν μειωμένος. 
 Δυστυχώς η οικονομική δυσπραγία κάνει τους Έλληνες κάθε μέρα και φτωχότερους, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 6 στους 10 αναβάλλουν επισκέψεις σε γιατρός και υπηρεσίες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, όπως πρόεκυψε από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, διότι η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%.
 Επειδή είναι φανερός ο ξεπεσμός της Δημόσιας Υγείας, οι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται με τα χρέη του ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ, αλλά και επειδή πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών ειδικευομένων αντιμετωπίζει σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα 
   Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 Τι πράξατε έως σήμερα προκειμένου να αποφευχθούν οι δίκαιες κινητοποιήσεις των ειδικευομένων ιατρών, και διαταραχτεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου;
Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα;
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Advertisements