Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση-κατάργηση της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

βιβλιοθήκη-παιδιάΕρώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τους σχεδιασμούς της  κυβέρνησης για συγχώνευση – κατάργηση 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες στις οποίες εντάσσεται και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (βλέπε σχετική δημοσίευση στον ιστοτόπο μας πριν 10 ημέρες). Στην ερώτησή τους οι βουλευτές σημειώνουν «πως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών που ιδρύθηκε το 1952, μόλις το 2006 μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην πόλη των Σερρών και τα μέλη της ανέρχονται σε 26.000. Διαθέτει 75.000 τόμους βιβλίων και μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού, ενώ εμπλουτίζεται συνέχεια με νέες εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί πλήθος δραστηριοτήτων, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, λογοτεχνικά σεμινάρια, κάνει κινηματογραφικές προβολές και επιπλέον εκδίδει βιβλία στο πλαίσιο της σειράς «Εκδόσεις για την πόλη και το νομό Σερρών».

Να τονιστεί επίσης ότι, παρ’ όλη  την πλούσια δράση της Βιβλιοθήκης πληρούνται μόνο οι μισές από τις δώδεκα οργανικές θέσεις που προβλέπονται. 

Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις των βιβλιοθηκών, πέρα όλων των άλλων θα επιφέρουν τη χειροτέρευση των όρων πρόσβασης σε αυτές την στιγμή μάλιστα, που στα λαϊκά κυρίως στρώματα, στα παιδιά της φτωχής λαϊκής οικογένειας πληθαίνουν οι ανάγκες για δωρεάν ποιοτικό βιβλίο. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των βιβλιοθηκών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού τους.
Επειδή όμως οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες πρέπει να στηρίζονται ουσιαστικά για να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. Να υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων για εμπλουτισμό τους με βιβλία και άλλο απαραίτητο υλικό»
Κατόπιν όλων αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και όλων των άλλων Δημόσιων Βιβλιοθηκών, ως δημόσιων φορέων, που θα λειτουργούν με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτουν το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά;