Εσείς ακολουθείτε αυτές τις απλές συμβουλές από τον οφθαλμίατρο;

Εσείς ακολουθείτε αυτές τις απλές συμβουλές από τον οφθαλμίατρο;

Η όραση είναι ίσως η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας, για αυτό η όποια διαταραχή επιφέρει ψυχολογικές διαταραχές αλλά και έναν ολικό αποπροσανατολισμό, αφού υπάρχουν εμπόδια ακόμα και στις καθημερινές συνήθειες αν η όραση δεν είναι καλή.

Η συνηθέστερη εξέταση είναι η βυθοσκόπηση με διαστολή της κόρης του οφθαλμού και αυτή που καταγράφει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το μάτι. Ήδη από μικρή ηλικία οι οφθαλμίατροι συνιστούν τα παιδιά να υποβάλλονται σε απλές οφθαλμολογικές εξετάσεις, τα ευρήματα των οποίων συχνά οδηγούν στην χρήση γυαλιών.

Οι πιο γνωστές και συχνές παθήσεις οφθαλμών είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις που προέρχονται από τον σακχαρώδη διαβήτη,  η εκφύλιση των ώχρας κηλίδας κ.α.

Τι συμβαίνει στην βυθοσκόπηση; Η βυθοσκόπηση, είναι η εξέταση στην οποία με σταγόνες ο οφθαλμίατρος βλέπει το εσωτερικό των ματιών, ελέγχοντας την ύπαρξη κάποιας βλάβης ή πάθησης.

Επίσης σημαντικό, είναι να έχετε ελέγξει το οικογενειακό ιστορικό σας, ώστε να έχετε καθορίσει αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα ή υψηλή επικινδυνότητα σε κάποια οφθαλμολογική νόσο.

Bonus tips για την υγεία των ματιών σας:

  1. Υγιεινή διατροφή (πρωτίστως με λαχανικά) για να προστατευτεί η όρασή σας
  2. Διατηρήστε ένα καλό σωματικό βάρος σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας
  3. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά καθώς αθλείστε ή κάνετε εργασίες κάτω από τον ήλιο
  4. Κόψτε το κάπνισμα. Ύστερα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η νικοτίνη συνδέεται με την εκδήλωση καταρράκτη
  5. Ξεκουράστε τα μάτια σας, αν εκτελείτε εργασία μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή

O Ευστάθιος Δραγκιώτης είναι εξειδικευμένος οφθαλμίατρος στη Θεσσαλονίκη. Τον ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές!