Εσείς τι λέτε, Σεβασμιότατε;

Μητροπολίτης Θεολόγος-Σερρών-ΝιγρίτηςΈνα θλιβερό επεισόδιο παρακολουθήσαμε την Κυριακή το απόγευμα, 9 Ιουνίου 2013: Το πρωί της ημέρας απεβίωσε κάτοικος του Χρυσού, γνωστό στέλεχος εν ζωή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη στον Ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Χρυσό Σερρών η νεκρώσιμη ακολουθία. Ως είθισται σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις εκφωνούνται επικήδειοι λόγοι, οι οποίοι δεν μπορεί παρά να αναφέρονται στη ζωή και το έργο του αποδημήσαντος. Έναν τέτοιο σύντομο, συντομότατο θα λέγαμε, λόγο εκφώνησε και ένα στέλεχος του Κ.Κ.Ε., αποχαιρετώντας το σύντροφο και φίλο του.
Και τότε άστραψε και βρόντηξε ο Ιερέας, ο πατήρ Άγγελος. Πήρε αμέσως το λόγο και με αυστηρό και επιτιμητικό ύφος τόνισε: «Εγώ δεν είχα ενημερωθεί ότι θα μιλήσουν και κόμματα. Να ξέρετε πάντως ότι τα κομματικά απαγορεύονται μέσα στην εκκλησία».
Αυτά τα λόγια του Ιερέα προκάλεσαν δυσφορία και αλγεινή εντύπωση. Ένας ψίθυρος διαμαρτυρίας ακούστηκε από όλους όσους παρακολουθούσαν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Που μόνο λόγω του πόνου και του πένθους δε μετατράπηκε σε οργή κατά του Ιερέα. Μια οργή όμως που ξεχείλιζε στις συζητήσεις όλων μετά το τέλος της τελετής.
Εσείς τι λέτε για όλα αυτά, Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Σερρών και Νιγρίτης; Έχετε συστήσει Εσείς στους Ιερείς της Μητροπόλεώς σας να απαγορεύουν οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική δράση εν ζωή κάποιου εκλιπόντος; Ή αυτό αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των Ιερέων, οι οποίοι μπορούν επιλεκτικά άλλοτε να επιτρέπουν και άλλοτε να απαγορεύουν την εκφώνηση τέτοιων επικήδειων λόγων;
Φρονούμε, Σεβασμιότατε, ότι οφείλετε μια απάντηση, όχι σε μας αλλά στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Κώστας Πολύζος

Φιλόλογος