ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τι θα γίνει από Δευτέρα- Πώς σχηματίζεται κυβέρνηση, πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τι θα γίνει από Δευτέρα- Πώς σχηματίζεται κυβέρνηση, πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος

ΒουληΜπορεί τη Δευτέρα το πρωί οι εκλογές να αποτελούν παρελθόν, αλλά τα χρονοδιαγράμματα θα είναι ασφυκτικά. Πέραν του ότι το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ελάχιστο, εκκρεμεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για να γίνουν, όμως, και τα δύο αυτά, πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία, τα πράγματα είναι πιο απλά.
Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα μετά τις εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση (εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, ή το αργότερο την επομένη, θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
(διαρκεί τρεις ημέρες).

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου
Εάν έχει αποτύχει η πρώτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.
(διαρκεί τρεις ημέρες).

Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Εάν έχει αποτύχει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
(διαρκεί τρεις ημέρες).

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Σε περίπτωση που αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διεργασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη και όταν θα γίνονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διάλογος θα σχηματιστεί καυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.*

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
Συγκροτείται σε Σώμα η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
Το πρωί εκλογή Προέδρου της Βουλής, το απόγευμα προεδρείου. Από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί το προεδρείο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού οι ΚΟ που θα έχουν ήδη συγκροτηθεί θα μπορούν να καταθέσουν σε αυτό τις προτάσεις τους.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το Σάββατο. Στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Δεδομένου ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει «εντός πενθημέρου» από την τέταρτη, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση η πέμπτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.
Αν η εκλογή αποφασισθεί να επισπευσθεί και γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, τότε, την ίδια ημέρα μπορεί να γίνει και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Οπως και να έχει, ακόμη και αν η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, σίγουρα ως την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί Προέδρος, αφού το Σύνταγμα ορίζει ότι η έκτη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (όποιος συγκεντρώσεις τις περισσότερους ψήφους ανάμεσα στους υποψηφίους), γίνεται μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την πέμπτη.