ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Δυο «ορφανές» έδρες στις Σέρρες; ή μήπως και όχι!

Οι «ορφανές» κοινοβουλευτικές έδρες είναι 2, ίσως και τρεις… αλλά όλα δείχνουν να καταλήγουν(;) ως bonus στη Νέα Δημοκρατία!

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Δυο «ορφανές» έδρες στις Σέρρες; ή μήπως και όχι!

Ενόψει των Εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, παρατηρείται ένα πλήθος ανώνυμων προσεγγίσεων αλλά και επώνυμων αναλύσεων, σχετικά με την κατανομή των έξι (6) κοινοβουλευτικών εδρών στην ΠΕ Σερρών, οι οποίες κάνουν λόγο για δύο μόνο… «ΟΡΦΑΝΕΣ» έδρες, που αναζητούν … «στέγη».

Οι «πονηροί» και οι φαντασιώσεις στελεχών

Κάποιοι, «πονηρά» σκεπτόμενοι, έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο της Χρυσής Αυγής, για το που θα κατέλθει υποψήφιος. Καθώς αν ο Ματθαιόπουλος δεν είναι στο ψηφοδέλτιο της Χ.Α. στις Σέρρες, (υπολογίζοντας την ιδιαίτερη στενή σχέση με την οικογένεια του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου), μπορούν να υποθέσουν, με βεβαιότητα, ότι η Χ.Α. δεν θα καταλάβει έδρα στις Σέρρες.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν βέβαιη την εκλογή 4 βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία αν το βράδυ της 7η Ιουλίου τα αποτελέσματα δείξουν ποσοστό πάνω από 40% στην Π.Ε. Σερρών, αγνοώντας το κριτήριο ότι οι επιπλέον έδρες θα καταλήξουν εκεί , μόνο αν υπάρξουν ως αδιάθετες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αναλώνονται σε …παρελθοντολογίες και σενάρια… επιστημονικής φαντασίας, αναζητώντας τις 200 ψήφους, που κατά δήλωσή… όψιμων στελεχών τους, θα τους εξασφάλιζε(!!!) την… 2η έδρα τον… Σεπτέμβριο του 2015.

Βέβαια οι σοβαρότεροι θέτουν θέμα εξασφάλισης τουλάχιστον της μιας έδρας που θα λάβουν από την α’ κατανομή, ξεπερνώντας το μέτρο του 16,66% στην Π.Ε. Σερρών.

Τα νέα δεδομένα στις Σέρρες από την διάσπαση της Β’ Αθηνών

Οι προσομοιώσεις γίνονται με βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων εθνικών εκλογών, και με τα νέα δεδομένα, καθορισμού των βουλευτικών εδρών, βάσει της γενικής απογραφής του 2011, άλλα κυρίως της αύξησης των εκλογικών περιφερειών.

Η διάσπαση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας (Β’ Αθηνών) σε τρεις (Βόρειου, Δυτικού και Νότιου Τομέα), είχε ως αποτέλεσμα οι περιφέρειες να αυξηθούν από 57 σε 59 σε αυτές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή 2 νέες εκλογικές περιφέρειες, πληθυσμιακά μεγαλύτερες σε σχέση με των Σερρών.

Από την διάσπαση της Β’ Αθηνών, προέκυψαν

  • η 15εδρική Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, με αριθμό 523.763 ψηφοφόρων,
  • η 11εδρικής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με 386.969 ψηφοφόρους και
  • η 18εδρική Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών με 601.559 ψηφοφόρους.

Η κατάτμηση αυτή, ανατρέπει κυριολεκτικά τον σχεδιασμό των μικρών κομμάτων όπως η Ένωση Κεντρώων, Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ποτάμι, και ΚΚΕ στην Π.Ε. Σερρών, μιας και καθιστά απολύτως απαγορευτική την πιθανότητα εκλογής από μέρους τους βουλευτή στις Σέρρες, ταυτόχρονα περιορίζει την δυνατότητα εκλογής από τα πιο «ισχυρά» εκλογικά κόμματα, ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή.

Περι εκλογικού νόμου και κατανομής των εδρών στις Σέρρες

Είναι γνωστό, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, έδρα σε μια εκλογική περιφέρεια, αφού μοιραστούν στην Α’ κατανομή, αναζητείται πρώτα από το τελευταίο σε εκλογική δύναμη κόμμα που στην Επικράτεια συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από το όριο του 3% (που του δίνει το δικαίωμα εισόδου στην Ελληνική Βουλή) (π.χ. Ένωση Κεντρώων). Στη συνέχεια έπονται τα υπόλοιπα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Χ.Α. ΚΙΝΑΛ), τα οποία κατατάσσονται με βάση τον αριθμό ψήφων που έλαβαν σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στις Σέρρες τον Σεπτέμβριο του 2015, από την Α’ κατανομή έδρες πήραν, η ΝΔ (2έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ (1έδρα) (μέτρο 100%/6=16.66%).

Στη συνέχεια η Ένωση Κεντρώων κέρδισε την 1η αδιάθετη έδρα και τελευταία για αυτή, βάσει του αριθμού των ψηφοδελτίων της. Ακολούθησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι κέρδισαν την 2η αδιάθετη έδρα, ενώ η Χρυσή Αυγή (παρά το υψηλό ποσοστό της), η κατάταξη της ως 3η πολιτική δύναμη στις Εκλογικές Περιφέρειες Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, καθιστούσε αδύνατη τη διεκδίκηση έδρας στις Σέρρες, με αποτέλεσμα η 3η αδιάθετη έδρα να καταλήξει στο ΚΙΝΑΛ.

Η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΙΝΑΛ, κέρδισαν βάσει των ποσοστών της εκλογικής τους δύναμης Πανελλήνια, την τελευταία έδρα που τους αναλογούσε (συνολικά) στην Εκλογική Περιφέρεια Σερρών!

Κόλλια, Μεγαλομύστακας στο… πολιτικό «ψυγείο»

Προφανώς, με τα σημερινά δεδομένα και την προσθήκη 2 νέων μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δεν θα εκλεγόταν κανένας από τους κ. Α. Μεγαλομύστακα, Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, Μ. Τζελέπη, καθώς είναι ευκολότερο για τα κόμματά τους να έχουν μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων σε αυτές τις νέες περιφέρειες.

Η μη συμμετοχή στις επικείμενες εθνικές εκλογές των βουλευτών κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του κ. Α. Μεγαλομύστακα φαντάζει λογική, μιας και φαίνεται αδύνατη η διεκδίκηση έδρας από τους κομματικούς σχηματισμούς που ανήκουν, σύμφωνα τόσο με τα δημοσκοπικά ευρήματα της εκλογικής τους επιρροής, όσο και με τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών.

Η πρώην Υφυπουργός κ. Κόλλια-Τσαρουχά, αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο της διεκδίκησης της επανεκλογής της, στις Σέρρες, σκεπτόμενη ορθολογικά, πιθανόν να επιχειρούσε την διεκδίκηση εκλογή της στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν πάνω από το όριο εισόδου 3%, ο πρώτος σε αριθμό ψήφων εκλέγεται Βουλευτής.

Σήμερα, προφανώς δεν θα πολιτευτεί αν αποφασιστεί από τους ΑΝΕΛ (την ερχόμενη Κυριακή) η μη συμμετοχή τους στις εκλογές, εκτός κι αν προκύψει κοινή ενιαία κάθοδος κομμάτων ή σχηματισμών με συγγενικούς πολιτικούς χώρους (σ.σ. βλέπε Νέα Δεξιά).

Η συνέχιση της στον πολιτικό βίο της χώρας μετατίθεται για τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθουν με την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, για πιθανή επανεμφάνισή της στο πολιτικό σκηνικό.

Οι «αυτοκτονικές» τάσεις στο ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσε την σύνθεση του ψηφοδελτίου του στην Ε.Π. Σερρών, μη λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εκλογικές συνθήκες.

Η ευθύνη βαρύνει τον εν ενεργεία βουλευτή κ. Μιχάλη Τζελέπη, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν υπολογίσει ότι για να κερδηθεί η έδρα θα πρέπει:

  • Να αυξήσει τα ποσοστά του το ΚΙΝΑΛ τουλάχιστον πάνω από 1% σε επίπεδο χώρας,
  • Να μην αναδειχθεί σε πολλές μικρές εκλογικές περιφέρειες ως 3ηπολιτική δύναμη, και
  • Στις Σέρρες να αυξήσει σημαντικά τα εκλογικά ποσοστά, ή καλύτερα τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων του.

Η μη ενεργοποίηση των υποψήφιων βουλευτών του, εκτός των κ.κ. Πασχάλη Τόσιου, Κ. Οικονόμου, το κατά κοινή ομολογία κατώτερο των περιστάσεων ψηφοδέλτιο του, (που πιθανόν σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τις προσωπικές επιδιώξεις αυτών που το επέβαλλαν για να διασφαλίσουν την όποια εκλογή), δυσχεραίνει αφάνταστα την κατάληψη μιας έδρας από το ΚΙΝΑΛ στις Σέρρες, καθώς ένας μήνας πριν τις εκλογές και οι περισσότεροι υποψήφιοι του παραμένουν ανενεργοί.

Το bonus της ΝΔ και ο «παράγοντας» Βελόπουλος

Είναι πιθανό το σενάριο, να υπάρξουν 3 αδιάθετες έδρες που μπορεί να δοθούν ως bonus στο πρώτο κόμμα, που όλα συνηγορούν θα είναι η ΝΔ.

Μελετάτε δημοσκοπικά, για αν το κόμμα του Κ. Βελόπουλο, (μετά το εξαιρετικό ποσοστό (7,8%) σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Σερρών στις Ευρωεκλογές), είναι σε θέση να πανηγυρίσει κερδίζοντας μια έδρα στις Σέρρες. Αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το ποσοστό του Πανελλαδικά, και την ισχύ του σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Αν ξεπεράσει το 4,5 % θα έχει μια πιθανότητα, διαφορετικά, που είναι και το πιο λογικό, απλά θα καταγράψει την εκλογική του δύναμη.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται αν το ψηφοδέλτιο του κ.Βελόπουλου στελεχωθεί με υποψηφίους που θα έχουν «φάει πόρτα» από άλλα κόμματα ή από κόμματα που δεν θα κατέβουν στις εκλογές, και αν αυτοί θα σταθούν ικανοί να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του κ. Κ. Μπούμπα. Σε διπολικές εθνικές εκλογές, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη η αποστολή του, ανεξάρτητα από το ακροατήριο το οποίο απευθύνεται.

Η αναζήτησης της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές και δεν θα έχουν συγκεντρώσει Πανελλαδικά το 3% που είναι το απαιτούμενο όριο εισόδου στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Στην Π.Ε. Σερρών η βέβαιη εκλογή 4 βουλευτών, και η πιθανή 5η εκλογή, με βάση τις αναλύσεις, αν αυτή παραμείνει στις αδιάθετες από τη Νέα Δημοκρατία, έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον υποψηφίων για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της.

Οι «μονομάχοι» και τα «αουτσάιντερ» της ΝΔ

Η επανεκλογή των νυν βουλευτών της κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Φωτεινής Αραμπατζή, θεωρείται δεδομένη, και στα επιτελεία τους εστιάζεται η μάχη της πρωτιάς, ενώ το καίριο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει διπλή Σερραϊκή εκπροσώπηση στη νέα Κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα καταλάβουν.

Τι θα πράξει άραγε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αν ο Κ.Καραμανλής δεν είναι πρώτος βουλευτής στο Νομό Σερρών, αν και ως εκτίμηση-προοπτική, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας καθαρά της ισχυρής Καραμανλικής «πολιτικής μνήμης» στις Σέρρες.

 

Η συμμετοχή των νεοεμφανιζόμενων υποψηφίων στη Νέα Δημοκρατία, για πρώτη φορά του Δ. Γκολέμη και του κ. Α. Χατζηβασιλείου (πρώτη φορά ως υποψήφιος με τη ΝΔ, καθώς συμμετείχε ως υποψήφιος το 2012, με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη), σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συμμετοχή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Θ. Λεονταρίδη, ίσως του πρώην βουλευτή κ. Μ. Βλάχβεη, και την πιθανή υποψηφιότητα του κ. Κ. Αβδελά, θα ενεργοποιήσει ισχυρούς προσωπικούς μηχανισμούς και τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν σε τοπικό επίπεδο, και αν μη τι άλλο ανατρέπει την υφιστάμενη «δρομολογημένη» πορεία.

Σε ότι αφορά την ποσόστωση των φύλων και τη γυναικεία συμμετοχή, η κυρία Μπιτζίδου έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα.

Ηρθε η ώρα των νέων και στη Βουλή;

Μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του Περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα, και την πανηγυρική επικράτηση του νέου Δημάρχου Σερρών κ. Α. Χρυσάφη καθώς και της αποδοχής που έτυχαν, από τους πολίτες, οι νέοι υποψήφιοι και στα δύο ψηφοδέλτια, οδηγεί στο αβίαστα στο συμπέρασμα, πως από τους εκλεγέντες βουλευτές στις επικείμενες εκλογές της ΝΔ στις Σέρρες, μπορεί μόνο ο ένας να ξεπερνά τα 50 έτη!

Στο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν οι νέοι του υποψήφιοι, γνωρίσουν την αποδοχή των ψηφοφόρων του, ως επιλογή – πρόταση ανανέωσης ή τελικά θα επικρατήσουν μηχανισμοί και πρόσωπα που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Ποιος θα είναι ο 4ος ή ο 5ος βουλευτής της ΝΔ στην Π.Ε. Σερρών,

Όσοι επιχειρούν να απαντήσουν ή αντιδρούν σε αυτή την εκτίμηση, ας συγκρατήσουν ότι αν δεν εκλεγεί βουλευτής στις Σέρρες, που είναι και το πιθανότερο, από το ΚΙΝΑΛ, τότε ο 5ος στη σειρά κατάταξης του ψηφοδελτίου της ΝΔ θα είναι και ο 5ος βουλευτής στη 6εδρική Εκλογική Περιφέρεια Σερρών.

Το ιστορικό προηγούμενο της Μαγνησίας

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι στην 6εδρική Ε.Π. της Μαγνησίας, στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ με 40.28% κέρδισε τις 5 από τις 6 έδρες, ενώ η ΝΔ με 24,97% κέρδισε τη μία και μοναδική της έδρα. Η Χρυσή Αυγή είχε 6,90%, το ΚΚΕ 5,63%, το Ποτάμι 4,43% και το ΠΑΣΟΚ 3,76%. Η κοινή λογική, επιβεβαιώνει το σενάριο, η ΝΔ στις Σέρρες με πάνω από 40% 5έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, 1 έδρα. Κάποιοι ήδη αγωνιούν, και κάποιοι θα παίξουν τα ρέστα τους, γιατί τους παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία εκλογής τους.