Εθνικές Εκλογές: Μεγάλη ήττα της ΝΔ στις Σέρρες – Οι βουλευτές που εκλέγονται

Εθνικές Εκλογές: Μεγάλη ήττα της ΝΔ στις Σέρρες – Οι βουλευτές που εκλέγονται

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στην Π.Ε. Σερρών (100% των εκλογικών τμημάτων), εξετάζοντας τις διαφορές των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
Η Νέα Δημοκρατία, παρά τη «γαλάζια πανστρατιά» που κήρυξε στο νομό, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών που είχαν κατέρθει ως «ανεξάρτητοι» στις εκλογές του 2014 (και είχαν κερδίσει κατα κράτος τους επίσημους), είδε το ποσοστό της στο νομό να σημειώνει νέα πτώση μεγαλύτερη του 2% (από 37,44% τον Γενάρη σε 35,21%). Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να διατηρήσει τις δύο έδρες.

Δήμος Σερρών-2015-09-22_101854Για πρώτη φορά στην Ιστορία σε Εθνικές Εκλογές περιοχή της Π.Ε. Σερρών απέκτησε άλλο χρώμα εκτός από μπλέ. Συγκεκριμένα στις Σέρρες τον μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο δήμο της Περιφερειακής Ενότητας ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πρώτος (31,27%) έναντι 30,09% της ΝΔ. (σ.σ. Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ακόμη και τον Μάιο του 2012 που η ΝΔ είχε πάρει 23,67% η ΝΔ ήταν πάλι πρώτο κόμμα.) 

Η νέα πτώση στο «κάστρο της δεξιάς» αναμένεται να προκαλέσει νέες «αναταραχές» στη τοπική ΝΟΔΕ σχετικά με τον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας καθως Πανελλαδικά η ΝΔ φάνηκε να διατηρεί τα εκλογικά της ποσοστά (ελαφρά αυξημένα).

VOYLEFTIKES_20150920_SYGKRITIKA (2)Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών από την άλλη παρ’όλο που είδε, λίγο πριν τις εκλογές, να φεύγουν προς τη ΛΑΕ Σερρών σημαντικός αριθμός στελεχών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, εν’ τούτοις αύξησε τα ποσοστά του παραπάνω από 2,70% (από 26,24% σε 29.08%), χωρίς όμως αντίκρυσμα σε έδρες, αφού παρέμεινε στη μία. Η ΛΑΕ Σερρών από την άλλη αρκέστηκε στο «ισχνό» 1,85%.

Το ΠΟΤΑΜΙ είδε τα ποσοστά του να «κατρακυλούν» από 5,71% στο 3,37% και μετά απο τις νυχτερινές καραμπόλες έχασε την έδρα στις Σέρρες (δες στο τέλος).

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σημείωσαν οριακή πτώση (από 5,50% σε 4,95%) και  (παρά τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου)  διατήρησαν την έδρα.

Στην Ενωση Κεντρώων διπλασίασαν τα εκλογικά τους ποσοστά (από 2,14% σε 4,13%) και κάνουν (μετά απο καραμπόλες) την πρώτη εμφάνισή τους στο κοινοβούλιο έχοντας εκπρόσωπο (μοναδικό εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης) από τις Σέρρες!.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αν και δε μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις εκλογές του ΓΕΝΑΡΗ, αφού τοτε το ΠΑΣΟΚ «κατέβαινε» αυτόνομο (σ.σ. τον Γενάρη είχε πάρει 6,20%, η ΔΗΜΑΡ δεν μετείχε, το ΚIΔΗΣΟ (Γ.Παπανδρέου) που δεν μετείχε σε αυτές τις εκλογές είχε πάρει 1,74%), εν’ τούτοις συγκέντρωσε στις Σέρρες ένα σημαντικό ποσοστό 6,98% λίγο μεγαλύτερο από το Πανελλαδικό του ποσοστό (6,40%). Τελικά μετά απο πολλές καραμπόλες (δες στο τέλος)  κέρδισε την έδρα, και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Μιχάλης Τζελέπης εκλέγεται ξανά βουλευτής.

Το ΚΚΕ Σερρών διατήρησε τα ποσοστά του (3,64% έναντι 3,78% τον Γενάρη) και πάλεψε για την έδρα με τις… καραμπόλες, χωρίς όμως επιτυχία!

Ο «χαμένος» των εκλογών στις Σέρρες αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, που ενώ είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται κατά 2,50% (από 6,43% σε 7,91%) εν τούτοις  χάνει την έδρα στις Σέρρες. (σ.σ. δεν λυπόμαστε καθόλου γι’αυτό, ισα-ίσα)

Ο μεγάλος «κερδισμένος» των εκλογών στις Σέρρες ήταν η… αποχή. Η  οποία έφτασε το 50,22% από  44,54% (σ.σ. και γι’αυτό λυπόμαστε πάρα πολύ)

Οι βουλευτές που εκλέγονται

Με ενσωμάτωση περισσότερα από 99,41% των εκλογικών τμημάτων στην Π.Ε. Σερρών (στο Υπουργείο Εσωτερικών), οι έξι έδρες των Σερρών (και με βάσει τη λίστα) κατανέμονται ως εξής: 2 στη ΝΔ (Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή), 1 στο ΣΥΡΙΖΑ (Αφροδίτη Σταμπουλή), 1 στους ΑΝ.ΕΛ. (Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά), 1 στην Ένωση Κεντρώων (Τάσος Μεγαλομύστακας), 1 στο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)(Μιχάλης Τζελέπης).

Μένει δηλαδή εκτός η Χρυσή Αυγή και δεν εκλέγεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αρτέμης Ματθαιόπουλος και εκτός το ΠΟΤΑΜΙ και ο επικεφαλής Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Νέα κοινοβουλευτική παρουσία  θα έχουμε με τον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ένωσης Κεντρώων στις Σέρρες και τον Μιχάλη Τζελέπη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

 

Το θρίλερ με τις… καραμπόλες!

ΩΡΑ 10.36: Ανατροπή χάνει την έδρα το ΠΟΤΑΜΙ (Αλέξ.Χατζηδημητρίου)  την οποία την κερδίζει το ΚΚΕ (Φιλιώ Σαραντίδου)

ΩΡΑ 10.40: Νέα ανατροπή η έδρα έφυγε απο το ΚΚΕ και γύρισε στο… ΠΟΤΑΜΙ

ΩΡΑ 11.03: Η έδρα έφυγε απο το ΠΟΤΑΜΙ και πήγε στο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (Μιχάλης Τζελέπης)

ΩΡΑ 01.44: Χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τη κερδίζει η Χρυσή Αυγή (Αρτ.Ματθαιόπουλος)

ora1-44-2015-09-21_020636

ΩΡΑ 05.02: Χάνει την έδρα η Χρυσή Αυγή και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ora-5-02-2015-09-21_065349

 

Advertisements