Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα διαχείρισης

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα διαχείρισης

Στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος “Wetland Management and Dalmatian Pelican Conservation Program in the Mediterranean Basin” στο Εθνικό Πάρκο Divjaka-Karavasta στην Αλβανία. Το πρόγραμμα συντονίζει ο Οργανισμός Noé Conservation που εδρεύει στη Γαλλία και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA, CEPF, τη Γραμματεία της UNEP για τη Συνθήκη των Μεταναστευτικών Ειδών, το Ίδρυμα Botiaux-Dulac, την εταιρία LUSH, το Ερευνητικό Κέντρο Tur du Valat και την Γερμανική ΜΚΟ EuroNatur.

Το πρόγραμμα στόχο έχει να βοηθήσει στην διαχείριση τριών σημαντικών υγροτόπων:

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης στην Ελλάδα, Εθνικό Πάρκο της λίμνης Shkodra στο Μαυροβούνι και Εθνικό Πάρκο Divjake-Karavasta στην Αλβανία. Και οι τρεις υγρότοποι είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από κάθε εταίρο η πρόοδος υλοποίησης του προγράμματος στην περιοχή του και συζητήθηκαν οι προοπτικές επέκτασης του προγράμματος και μελλοντικής συνεργασίας.

Για το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έργων διαχείρισης που υλοποιήθηκαν τα τελευταία έτη στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος καθώς και των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 στα πλαίσια του ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευή νησίδων φωλαιοποίησης για τους πελεκάνους και άλλα είδη και περιφράξεις για την υποβοήθηση της αναγέννησης του παραποτάμιου δάσους και καλαμώνων.

 

Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Divjaka – Karavasta από τον Διευθυντή του Εθνικού Πάρκου Ardian Koci και διαπίστωσαν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Εθνικό Πάρκο.