Ετοιμοι δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. Σερρών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ετοιμοι δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. Σερρών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΟΠ 3Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15-05-2015 στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Βασικός σκοπός ήταν να συντονιστούν οι δράσεις όλων όσοι εμπλέκονται στην πολιτική προστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου,  με στόχο την πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές.

«Σε λίγες ημέρες εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο η οποία πρέπει να μας βρει όλους στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει. Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Σερρών με την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και φέτος στις υψηλές ανάγκες αυτής της περιόδου, δίνοντας όπως κάθε φορά έμφαση στην πρόληψη. Είμαστε βέβαιοι πως και αυτή τη φορά η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι αγαστή και τα αποτελέσματα τα επιθυμητά» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να καθοριστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας με στόχο την πρόληψη κινδύνων κατά την αντιπυρική περίοδο. Επιδίωξή  μας είναι να κυλήσει χωρίς προβλήματα και η φετινή περίοδος, κάτι που συνέβη κατά το 2014 χάρη στο σωστό συντονισμό όλων, αλλά και στα πολύ καλά αποτελέσματα που υπήρξαν από την πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών , την οποία οφείλουμε να συγχαρούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών Γιώργος Καραγιαννίδης.

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόληψης αλλά και του σωστού σχεδιασμού έδωσε και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, τονίζοντας πως το τρίπτυχο της αποτελεσματικότητας είναι κατάλληλη προετοιμασία-πρόληψη-ετοιμότητα. «Τα θέματα των πυρκαγιών έχουν να κάνουν κυρίως με την πρόληψη και την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η πρόληψη συνδέεται πάντοτε με τον σχεδιασμό ο οποίος αποτελεί πρωτεύον ζήτημα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εδώ και χρόνια συγκεκριμένο σχεδιασμό στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας , ο οποίος βέβαια πρέπει διαρκώς να επικαιροποιείται με βάση τα πορίσματα που προκύπτουν από τις συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων» δήλωσε ο Χρήστος Μαμαρίκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Μπαρμπαρούση ο οποίος επιπλέον τόνισε το δυσμενές πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η αντιπυρική προστασία με ελάχιστα χρήματα, ελλιπές προσωπικό και λιγοστά μηχανήματα, γεγονός που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί και φέτος με επιτυχία στο δύσκολο έργο της αντιπυρικής προστασίας τόνισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών διά του διοικητή της Σωτήρη Δημητράκη, ο οποίος προχώρησε και σε έναν απολογισμό για την περίοδο του 2014, κατά την οποία τα 300 περίπου συμβάντα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Η υπηρεσία μας έχει προβεί στην αναθεώρηση του σχεδίου για τις πυρκαγιές και έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στη δασική οδοποιία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Δημητράκης. Την ετοιμότητά τους δήλωσαν επίσης δήμοι, δασαρχεία, στρατός και αστυνομία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στην ανάγκη ενός άρτιου συντονισμού προκειμένου  να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και βάσει των αναγκών που υπάρχουν τα μηχανήματα και το προσωπικό. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαίο είναι να τεθούν προτεραιότητες με τη συνεργασία των δήμων , της πυροσβεστικής,  των δασαρχείων και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών με στόχο να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και τη λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όταν η επικινδυνότητα φτάσει στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή).