Ετοιμότητα δηλώνει η Π.Ε. Σερρών ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού

Ετοιμότητα δηλώνει η Π.Ε. Σερρών ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών προκειμένου να υπάρξει οχύρωση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα που επίκεινται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης επισήμανε πως η Π.Ε. Σερρών  έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από τις προβλεπόμενες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις ισχυρές  χιονοπτώσεις, που αναμένεται να σημειωθούν από την Πέμπτη.

Συνεχής συνεργασία

Όπως τόνισε, υπάρχει συνεχής συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, αστυνομία, πυροσβεστική , στρατό) ώστε ο συντονισμός να είναι άρτιος. Τόσο το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών όσο και το εργοτάξιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων θα βρίσκονται επι ποδός καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 24ωρου ώστε να εντοπίζουν που απαιτείται παρέμβαση αλλά και να δέχονται ενημέρωση από τους πολίτες.

Ο κ. Μωυσιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρχει η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση κατόπιν συνεννόησης και με τους δήμους ώστε να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Προκαταβολικό αιτημα για κατάσταση εκτακτης ανάγκης

Επιπλέον , σημείωσε πως ήδη έχει σταλεί στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλονίκης αίτημα ώστε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , εφόσον βεβαίως αυτό χρειαστεί, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν αμέσως όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται σε μία τέτοια περίπτωση.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών Γιώργος Καραγιαννίδης επισήμανε επίσης τον αυξημένο βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει , τονίζοντας πως η υπηρεσία θα βρίσκεται επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης , τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας. Γι’ αυτά  μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι προγνώσεις για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Σερρών Γιώργος Γασπαρίδης τόνισε επίσης πως η υπηρεσία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή με τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα στη διάθεσή της, που θα παρέμβουν όπου θα κριθεί αναγκαίο.

Για να υπάρχει μάλιστα όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση η Αντιπεριφέρεια έχει εναποθέσει σημαντική ποσότητα αλατιού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους περισσότερους δήμους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται γρήγορα ο ανεφοδιασμός χωρίς να υπάρχει χρονοτριβή.

Και η τροχαία στη μάχη

Στην διάθεση των πολιτών με όλο τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό και όλο το έμψυχο δυναμικό της θα βρίσκεται και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών όπως τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής. Ο Αθανάσιος Ματσαρόκος σημείωσε πως το τμήμα της τροχαίας θα ενισχυθεί και πως όλα τα περιπολικά θα είναι εφοδιασμένα με σάκους αλατιού. Το τμήμα Άμεσης Δράσης (100) θα είναι επίσης ενισχυμένο ώστε να δέχεται τα τηλεφωνήματα των πολιτών , με την παράκληση ωστόσο του κ. Ματσαρόκου να μην γίνεται κατάχρησή του όταν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.

Αλυσίδες μαζί τους οι οδηγοί, αλλιώς πρόστιμο

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες όπως η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και των μεγάλων ταχυτήτων. Τέλος, τόνισε πως όλοι όσοι έχουν σκοπό να μετακινηθούν , θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή ένα όχημα εντοπιστεί σε σημείο όπου απαιτείται η χρήση αλυσίδων χωρίς να τις διαθέτει, το όχημα θα ακινητοποιείται κ θα επιβάλλεται στον οδηγό του πρόστιμο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζήτησαν τη συνεργασία των πολιτών κατά τις ημέρες αυτές , καλώντας τους βεβαίως παράλληλα να καλούν τους αρμόδιους μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη παρέμβασης.

Αλλαζουν τα δεδομένα

Ενω αρχικά φαινόταν ότι ο ν.Σερρών θα βρισκόταν στο μέσο του χιονιά, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς οι χιονοπτώσεις μετακινήθηκαν προς ανατολικά με συνέπεια να προβλέπεται για το νομό Σερρών χιονοπτώσεις, όχι όμως τόσο έντονες όσο στους νομούς Δράμας Κομοτηνής και Ξάνθης που θα δεχθουν το κυριο μέτωπο του χιονιά.

Στο κολυμβητήριο ο Αγιασμός των υδάτων

Η επερχόμενη κακοκαιρία οδήγησε την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης στο να προγραμματίσει τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων την Παρασκευή 6/1 στο Κλειστό Κολυμβητήριο Σερρών, αντί στη λίμνη της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, όπως πραγματοποιείται κάθε χρόνο.