Eurogroup: Το πρώτο «ΟΧΙ» της Ελλάδας στα 5 χρόνια μνημονίου – οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…

Eurogroup: Το πρώτο «ΟΧΙ» της Ελλάδας στα 5 χρόνια μνημονίου – οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…

eurogroup-Βαρουφάκης-200Λίγο πριν τις 11 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ξεπέρασε τις δύο ώρες η… διαβούλευση για τη σύνταξη της κοινής ανακοίνωσης, που λόγω της διαφωνίας δεν εκδόθηκε ποτέ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν η Ελλάδα γνωστοποιήσει πως δεν προτίθεται να συνυπογράψει κοινή ανακοίνωση. Και έτσι, για πρώτη φορά στα 5 χρόνια της υποταγής στα ξένα συμφέροντα και τους κερδοσκόπους της νέας τάξης πραγμάτων, το πρώτο «όχι» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδίωξη επιβολής της συνέχισης του μνημονίου από εταίρους, δανειστές και τραπεζίτες, είναι γεγονός…
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Γ. Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει παράταση στο ισχύον πρόγραμμα κάτι με το οποίο διαφώνησε ο έλληνας υπ. Οικονομικών ακολουθώντας τη γραμμή που είχε χαράξει η κυβέρνηση πριν από τη συνεδρίαση. Αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Βαρουφάκης: Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να δίνει λύσεις στα αδιέξοδα
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η ελλάδα θέλει να συνεργασεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι “έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε” . Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η  συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.

Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Εκνευρισμένος» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Εκνευρισμένος» εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και ανακοίνωσε το αδιέξοδο στην πρώτη διαπραγμάτευση, δίχως να επιδιώξει να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι χαρακτηριστικό, πως επανέλαβε τρεις φορές τα ίδια πράγματα…

«Συζητήσαμε με τους Ελληνες εταίρους μας, ήταν μια πάρα πολύ κρίσιμη συζήτηση, έντονη και εποικοδομητική. Υπήρξε κάποια πρόοδος, όχι όμως επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα. Θα συζητήσουμε τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup, όπου έχουμε και άλλα ζητήματα στην ατζέντα, αλλά θα συζητήσουμε και το θέμα της Ελλάδας και της μελλοντικής συνεργασίας μας. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα να μοιραστώ μαζί σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και θα σας πω περισσότερα πράγματα την Δευτέρα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στο ερώτημα γιατί δεν προέκυψε κοινό ανακοινωθέν ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, άρα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ανακοίνωση. Αυτό μπορώ να πω. Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε. Υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα, αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια».

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και των «θεσμών» τέθηκε το θέμα της παράτασης του μνημονίου: «Συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης, για κάποιους ήταν η επιλογή, όμως δεν καταλήξαμε σε συμπέρασμα. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, όμως πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό συμπέρασμα για να ξεκινήσουν να συνεργάζονται. Ήθελα να συμφωνήσουμε επί των βημάτων για περαιτέρω πρόοδο τη Δευτέρα, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα από το σημείο που σταματήσαμε σήμερα» σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και κατέληξε: «Δεν συζητήσαμε προτάσεις, δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις επί του προγράμματος, αλλά επιδιώξαμε να συνεργαστούμε επί των βημάτων για συμφωνία τη Δευτέρα. Δεν το καταφέραμε, άρα στο να ξεκινήσουν συνεργασίες και διεργασίες μέχρι τη Δευτέρα, δεν θα γίνει. Δεν καταφέραμε να έχουμε κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε, ώστε να ξεκινήσουν οι εμπειρογνώμονες την όποια συνεργασία».

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση τα άλλα κράτη μέλη. Πρέπει να υπάρξει διπλή βούληση από τη μια στη λαϊκή εντολή που έδωσε ο λαός στην Ελλάδα και από την άλλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρά τις καλές προσπάθειες και αμοιβαία καλή θέληση δεν καταλήξαμε σε μια αμοιβαία κοινή δήλώση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Τη δική του μάχη δίνει σε επίπεδο κορυφής και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία – γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

πηγες: real.gr, newsbomb.gr