ΕΒΕ Σερρών: «ΟΧΙ» στο σχέδιο για κατάργηση-συγχώνευση των Επιμελητηρίων σε επίπεδο Περιφέρειας

ΕΒΕ Σερρών: «ΟΧΙ» στο σχέδιο για κατάργηση-συγχώνευση των Επιμελητηρίων σε επίπεδο Περιφέρειας

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προωθεί σχέδιο νόμου για τον Επιμελητηριακό θεσμό, το οποίο αν και είναι  σε προκαταρτικό στάδιο διαβούλευσης βρίσκει όμως, κάθετα αντίθετους την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Τη διαφωνία και αντίθεση του Επιμελητηρίου Σερρών, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι του Σαββάτου (1/10), με τους βουλευτές του Νομού και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την προτιθέμενη, από τη Κυβέρνηση, αναμόρφωση του Επιμελητηριακού χάρτη της Ελλάδας.

Το σχέδιο του Υπουργείου

Βάσει του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το Υπουργείο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των Επιμελητηρίων, καταργώντας και συγχωνεύοντάς τα, σε ένα ανά περιφέρεια στην Ηπειρωτική Ελλάδα, εξέλιξη που όπως υποστηρίζει το ΕΒΕΣ θα δυσκολέψει σε πρώτη φάση όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν στην έδρα των νέων Επιμελητηρίων, και μόνο αν λάβουμε υπόψη τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Σερρών:

Η νέα “Καλλικρατική” δομή που προσπαθεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στον Επιμελητηριακό χώρο δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι η συγχώνευση των Επιμελητηρίων θα αποδυναμώσει τον  επιχειρηματία και τον εν δυνάμει επενδυτή δημιουργώντας δυσκολίες στην εκπροσώπηση, στην επικοινωνία και στη λήψη αποφάσεων.

Ο νέος νόμος που προωθείται, αντί να απλοποιήσει, μάλλον περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα χάος, με τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα, εφόσον καταργούνται οι φορείς που βρίσκονται πιο κοντά στην ελληνική επιχείρηση και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

Ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής

Κάθε περιοχή έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα περιφερειακά Επιμελητήρια φροντίζουν για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αυτών, την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την απόδοση ανταποδοτικών προς τους επιχειρηματίες με την εκπαίδευσή τους , την κατάρτιση των εργαζομένων και την προώθηση των επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μέγκλας στους βουλευτές:

Ο Επιμελητηριακός θεσμός άλλωστε δεν έχει καμία σχέση με την κρατική δομή και λειτουργία. Τα Επιμελητήρια της χώρας αντλούν τη χρηματοδότησή τους από τα μέλη τους και λειτουργούν με άμισθες διοικήσεις.

Η εμπειρία και η γνώση που διαθέτουν τα Επιμελητήρια παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους επιχειρηματίες και επενδυτές συμβάλλοντας έτσι στην ίδια την επιχειρηματικότητα για τη διασφάλιση της οποίας πρωταρχικό καθήκον έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση

«Όλοι μαζί θα παλέψουμε, θα ενημερώσουμε τους επαγγελματίες. Το Επιμελητήριο μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί όπως τόσα χρόνια χωρίς τα χρήματα του κράτους. Έσοδα μας οι συνδρομές και τα ενοίκια . Δεν υπάρχει κανένας λόγος ενοποίησης των Επιμελητηρίων και δεν ξέρω για ποιους λόγους αυτοί που το αποφασίζουν προσπαθούν να το κάνουν χωρίς την άδειά μας» είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών.

Ο κ. Μέγκλας σημείωσε πως οι βουλευτές τάσσονται στο πλευρό τους, πως ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης των επαγγελματιών για το εν λόγω θέμα και πως στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος θα εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

(φωτο από την ΕΡΤ Σερρών)