Οκτώβριος, 2016

.05Οκτ19:00.21:0014ος Χρόνος ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δημοτικό τραγούδι, το απαράμιλλο Κλασσικό Δημιουργό του ανώνυμου Νεοέλληνα19:00 - 21:00 Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

  • Μάθημα 1ο : Τετάρτη 5/10/15, ώρα επτά (7) μ .μ.στο Μαξιμείο Πνευματικό Κέντρο
  • Θέμα: Δημοτικό τραγούδι, το απαράμιλλο Κλασσικό Δημιουργό του ανώνυμου Νεοέλληνα
  • Εισηγητές: Zήσης Μητλιάγκας – Αλεξάνδρα Μπαΐρα , Φιλόλογοι.

Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 ξεκινά και πάλι, για 14η διδακτική περίοδο το πνευματικό Συμπόσιο «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», μοναδικό πανελληνίως και σε διάρκεια, και σε ποιότητα και σε εξαιρετική συμμετοχή διδασκόντων και διδασκομένων.

Στα πρώτα μαθήματα οι κλασσικοί φιλόλογοι και σταθεροί συνεργάτες μας, Ζήσης Μητλιάγκας και Αλεξάνδρα Μπαΐρα, θα ασχοληθούν με το Δημοτικό μας τραγούδι.

Το τραγούδι αυτό του λαού μας, στα νεώτερα, μεταβυζαντινά, τωρινά χρόνια, εξέφρασε με απαράμιλλο τρόπο την ευαισθησία, την καλαισθησίας, την μεγαλοψυχία, τα βάσανα, τους καημούς, τους ηρωισμούς, αλλά και τον βαθύ πόνο των τραγικών συγκυριών της πορείας του έθνους μας και των αγώνων του λαού μας.

Κάθε στιγμή του ιδιωτικού και δημοσίου βίου των Ελλήνων, έγινε μοναδικό  ποιητικό και μουσικό καλλιτέχνημα αντάξιο της ιστορίας της χώρας μας που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλη την ανθρωπότητα.

Όταν το 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι λόγιοι (Φοριελι κ.ά) γνώρισαν το δημοτικό μας τραγούδι έκπληκτοι αναφώνησαν ότι ξαναβρήκαν τον Όμηρο στην σκλαβωμένη Ελλάδα μας.

Ο Ζήσης Μητλιάγκας θα αναπτύξει γραμματολογικά το ιστορικο-πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ανώνυμος Έλληνας εξέφρασε με μοναδική ευαισθησία και ομορφιά, τους πόθους του, τους καημούς του, τις προσδοκίες του, τις χαρές και λύπες του.

Ακόμα θα αναφερθεί στα είδη του Δημοτικού τραγουδιού και στις συνθήκες δημιουργίας του.

Η Αλεξάνδρα Μπαΐρα, γνωστή για τη βαθειά γνώση των Ελληνικών γραμμάτων, την, απολαυστικής μαγείας, διδασκαλία της, θα παρουσιάσει, με εξαίρετη απαγγελία, αντιπροσωπευτικά δείγματα δημοτικών τραγουδιών και θα αναπτύξει την δομή, την αισθητική και το περιεχόμενο αυτών των τραγουδιών.

Ακόμα θα ακουστούν από σύγχρονους καλλιτέχνες εξαιρετικές μουσικές εκτελέσεις των δημοτικών μας τραγουδιών . Στο τέλος η χορωδία του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου θα παρουσιάσει, τραγουδώντας, λίγα αντιπροσωπευτικά Δημοτικά τραγούδια.

Τα μαθήματα, εδώ και δώδεκα χρόνια, φιλοξενούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Στηρίζονται με κάθε τρόπο από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγο, τη διοίκηση και την γραμματεία του ιδρύματος. Νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε και πάλι δημοσίως.

Ακόμη τα μαθήματα στηρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πρόθυμα, με απόφαση του κ. Μωυσιάδη, Αντιπερειαφερειάρχη.

Και ο Δήμος Σερρών δια του Δήμαρχου κ. Αγγελίδη και των υπηρεσιών του Δήμου στηρίζει υλικοτεχνικά τα μαθήματα μας.

Η ψυχή των μαθημάτων είναι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας, κυρίως εκπαιδευτικοί, παλαιοί και νεώτεροι και Πανεπιστημιακοί, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο δραστήριος Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών.

Αυτό όμως που δίνει ζωή και διάρκεια σ’ αυτό το μοναδικό πνευματικό μας Συμπόσιο είναι οι συμπολίτες μας  που το  παρακολουθούν κατά πολλές δεκάδες, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη (7μ.μ.) στο Μαξίμειο  Πνευματικό Κέντρο.

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης  Αδρονίδης,  Θωμάς Νότας,  Ειρήνη Χασιωτάκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 21:00

Τόπος

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ν. Νικολάου 21, Σέρρες