«Αναζητώντας τα χνάρια του Γιώργου Καφταντζή στο χώρο και το χρόνο» - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών «Αναζητώντας τα χνάρια του Γιώργου Καφταντζή στο χώρο και το χρόνο» - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Μάιος, 2018

16Μάι(Μάι 16)19:00(Μάι 16)19:00«Αναζητώντας τα χνάρια του Γιώργου Καφταντζή στο χώρο και το χρόνο»19:00 - 20:30 5ο Γυμνάσιο Σερρών

Περισσότερα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Εκδήλωση αφιέρωμα διοργανώνει το 5ο Γυμνάσιο Σερρών για να τιμήσει τον σερραίο συγγραφέα και ποιητή Γιώργο Καφταντζή με τίτλο «Αναζητώντας τα χνάρια του Γιώργου Καφταντζή στο χώρο και το χρόνο».
Η εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαϊου 2018 ώρα 19.00 στο 5ο Γυμνάσιο Σερρών

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Καφταντζής (22 Μαρτίου 1920 – 12 Μαρτίου 1998)

Γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Γόνος καλλιεργημένης οικογένειας, έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 11 ετών. Ατίθασος και διαρκώς επαναστατημένος οργανώθηκε, μαθητής ακόμη, στην αριστερά. Το 1940 ο θάνατος της αδελφής του Ιωάννας έγινε αφορμή για να γράψει την πρώτη του ποιητική συλλογή Τα μοιρολόγια. Πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης, από την οποία εμπνεύστηκε τις Δώδεκα μέρες, και ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ (με το όνομα Μαλέας) στην Εθνική Αντίσταση, περίοδο που σφράγισε το λογοτεχνικό του έργο. Πρωτοστάτησε στο περιοδικό «Ξεκίνημα» του Εκπολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα ίδρυσε περιοδεύοντα θίασο στο Βουνό (Δυτική Μακεδονία). Παντρεύτηκε την Αλκμήνη Σιμώτα και απέκτησαν δυο παιδιά.

Έζησε και δικηγόρησε στις Σέρρες, την αγαπημένη του πόλη, όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση και δημιούργησε το τεράστιο (47 τίτλοι) συγγραφικό έργο του, ιστορικό, ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό και πλήθος άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική.

Τα περισσότερα θεατρικά του έργα παρουσιάστηκαν επί σκηνής. Μέρος των ποιημάτων του μελοποιήθηκε.

Ο ίδιος και το έργο του τιμήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πόλη του τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε κεντρική πλατεία, όπου στήθηκε ο ανδριάντας του.

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 20:30

Τόπος

5ο Γυμνάσιο Σερρών

Γρ. Ρακιτζή 72, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.