Φεβρουάριος, 2018

.08Φεβ19:00.20:30Αντάρτες και Καπετάνιοι, η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής Κατοχής 1942-194419:00 - 20:30 Θέατρο Αστέρια

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 στις 07:00 μ.μ. στο φουαγιέ του θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ

ο Σύνδεσμος Φιλολόγων παρουσιάζει ένα σημαντικό ιστορικό έργο για την Εθνική Αντίσταση στην βουλγαροκρατούμενη Μακεδονία,  το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου

Αντάρτες και Καπετάνιοι, η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής Κατοχής 1942-1944

Αφοί Κυριακίδη-Εκδόσεις ΑΕ, Θεσσαλονίκη 20031,20162 και 20173

Οι εργασίες του Τάσου Χατζηαναστασίου έχουν ήδη αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλές επιστημονικές μελέτες για την εγκυρότητα και την ισχυρή τεκμηρίωσή τους σε αδημοσίευτες αρχειακές πηγές (ελληνικές, βουλγαρικές, αμερικανικές, γερμανικές, βρετανικές), στο σύνολο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας  αλλά και σε εκατοντάδες προφορικές μαρτυρίες ζώντων πρωταγωνιστών και μαρτύρων.

Από την διδακτορική διατριβή του Χατζηαναστασίου με τίτλο:

«Ένοπλες Ομάδες αντίστασης στην βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης 1941-1944» (1998,Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. -πρόκειται για την πρώτη διδακτορική διατριβή για την βουλγαρική κατοχή, την Ιστορία της Α.Μακεδονίας αλλά και για την Εθνική Αντίσταση) προέκυψε το προαναφερθέν βιβλίο, κεντρικό θέμα του οποίου αποτελεί η καταγραφή και ερμηνεία των γεγονότων που αφορούν την ένοπλη δράση των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων εναντίον της βουλγαρικής κατοχής στην Α.Μακεδονία και Θράκη.

Παρακολουθούμε τη διαδικασία συγκρότησης των αρχικά ανεξάρτητων και ασύνδετων μεταξύ τους ένοπλων ομάδων σε αντιστασιακό κίνημα από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που το φθινόπωρο του 1943 ενισχύεται από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Μ.Ανατολής, τη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τις ανεξάρτητες ομάδες της περιοχής, που αποτελούνται κυρίως από τουρκόφωνους Ποντίους, το φαινόμενο δηλαδή δύο παράλληλων ανταγωνιστικών οργανώσεων στην Α.Μακεδονία και Θράκη.

Εξετάζονται επίσης οι γενικότερες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που φωτίζουν καλύτερα τις επιλογές των πρωταγωνιστών (εθνικιστών, ΕΛΑΣ και Βρετανών) σε τοπικό επίπεδο, οι διεθνείς εξελίξεις και οι διπλωματικές διεργασίες που οδήγησαν στον τερματισμό της Κατοχής και την οριστική αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από τα ελληνικά εδάφη.

Με αυτή την έννοια, το παρόν βιβλίο αποτελεί και μία πραγματεία που ξεπερνά το τοπικό ενδιαφέρον και αφορά συνολικά τη μελέτη και ερμηνεία του φαινομένου της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων κρίνοντας ότι η τεκμηριωμένη γνώση του παρελθόντος αποτελεί την προϋπόθεση για την ορθή εκτίμηση του παρόντος, καλεί τους Σερραίους φιλίστορες  να στηρίξουν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία του.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Λία Αμπατζή, ενώ παρεμβάσεις θα κάνει ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Δρ. Νεότερης Ιστορίας-Εκπαιδευτικός με οργανική θέση στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Παλέρμου και Κύπρου. Επίσης, έχει διατελέσει επιμορφωτής εκπαιδευτικών στην εισαγωγική επιμόρφωση (2006 και 2010). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία ιστορικά και παιδαγωγικά καθώς και ένα μυθιστόρημα. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα με θέματα ιστορικά, παιδαγωγικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά.

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Άρδην» και του «Νέου Λόγιου Ερμή». Το βιβλίο που συνέγραψε με τον Δημήτρη Πασχαλίδη, Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941 (Δράμα 2003, β΄ έκδοση 2016), βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004. Το 2017 ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης  Δράμας για την επιστημονική του προσφορά ως Ιστορικός. Από το 2009, ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Είναι παντρεμένος με την Βιολόγο Ελευθερία Ράλλη και έχει τρία παιδιά, τον Μίνωα, τον Κωσταντή και την Αλεξάνδρα.

ΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Η Λία Αμπατζή, θυγατέρα του Μιχαήλ Αμπατζή και της Μαρίας Καπετάνιου – Αμπατζή, γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως φιλόλογος. Σπούδασε στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση την «Ιστορία».

Δημοσιεύσεις της φιλοξενούνται σε επιστημονικούς τόμους συναφών προς τις σπουδές της αντικειμένων. Επιμελήθηκε φιλολογικά τις επιστημονικές εργασίες της αειμνήστου εθνομουσικολόγου Έφης Χατζηδημητρίου και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια του συζύγου της Κωνσταντίνου Τερμεντζόγλου, ιδιοκτήτη Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και ειδικότερα σε εκπαιδευτικά ζητήματα του Ελληνισμού κατά την Οθωμανική περίοδο.

ΒΑΣΙΛΗΣ Ι.ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΣ

Ο Βασίλης Τζανακάρης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. και από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Έχει εκδώσει τρεις εφημερίδες, περισσότερα από είκοσι βιβλία και έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις αρχειακού υλικού. Από το 1975, και για 34 χρόνια, εξέδιδε το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ελλάδος και αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Το βιβλίο του Δακρυσμένη Μικρασία τιμήθηκε το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ωρα

(Πέμπτη) 19:00 - 20:30

Τόπος

Θέατρο Αστέρια

Κωστοπούλου 6, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.