ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ (1883-1967) από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ (1883-1967) από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Μάρτιος, 2017

.11Μάρ19:00.21:00ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ (1883-1967) από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός19:00 - 21:00 Δημόσια Βιβλιοθήκη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ και ο  ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Πρόκειται να διοργανώσουν εκδήλωση με τίτλο:

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ (1883-1967) από την ΑΡΤΑΚΗ στις ΣΕΡΡΕΣ ο Λόγιος, ο Πολιτικός, ο Ιατρός

 Ομιλητές θα είναι οι :

  • κ. Πέτρος Ποδαράς,
  • κ.  Ιωάννης Ρίζος, Συγγραφείς – ερευνητές,
  • και ο συμπολίτης μας κ. Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας.

Ο Ιπποκράτης Μακρής

Ο Ιπποκράτης Μακρής (1883-1967) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1883. Γιος του Αρτακηνού ιατρού Κωνσταντίνου Μακρή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρατεύεται το 1912 από τον τουρκικό στρατό με το βαθμό του υπιάτρου.

Διαφεύγει στην Αθήνα και κατατάσσεται εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του και συμμετέχει στους Βαλκανικούς πολέμους. Εγκαθίσταται το 1913 στις Σέρρες και νυμφεύεται την επίσης ιατρό Ουρανία Αναστασοπούλου.

Το 1916 κατατάσσεται στο στρατό της Εθνικής Αμύνης. Με τις μεραρχίες Αρχιπελάγους και Σερρών λαμβάνει μέρος αντίστοιχα στις νικηφόρες μάχες του Σκρά και της Δοϊράνης κατά τον  Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στρατεύεται στην εκστρατεία της Μ. Ασίας και μετά την καταστροφή εγκαθίσταται μόνιμα στις Σέρρες, όπου ιδρύει και διευθύνει, με τη βοήθεια της γυναίκας του, χειρουργική και μαιευτική κλινική. Συμμετέχει στο κίνημα των βενιζελικών το 1935, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση.

Κατά την παραμονή του στις Σέρρες παράλληλα με την ιατρική ασχολείται με τα κοινά, εκλέγεται δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Σερρών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Ήταν άνθρωπος με έντονη εθνική και κοινωνική δράση αλλά και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Κείμενά του (άρθρα, κριτικά σημειώματα, μελέτες, ποιήματα και άλλα) δημοσιεύτηκαν στον τύπο των Σερρών, ενώ ιατρικές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Του απονεμήθηκαν για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες προς την πατρίδα πολλά αναμνηστικά μετάλλια.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, 7.00 μ.μ.

Στο Αμφιθέατρο «Γ. Καφταντζής» Της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών

Ωρα

(Σάββατο) 19:00 - 21:00

Τόπος

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Νίκου Νικολάου 20, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.