«Καφέ ψ» με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά στο Public - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών «Καφέ ψ» με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά στο Public - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Οκτώβριος, 2018

This is a repeating event

.12Οκτ19:00.20:30«Καφέ ψ» με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά στο Public19:00 - 20:30 Public

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Public και οι εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στο σεμινάριο του «Καφέ ψ» με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά, με θέμα «Ψυχοσωματικά: Συμπτώσεις ή συμπτώματα;», την Παρασκευή 12/10 και ώρα 19.00 στο Public Σερρών.

Τι είναι το «Καφέ ψ»;

«Καφέ ψ» είναι το όνομα που φέρουν οι ανοιχτές συναντήσεις ψυχανάλυσης και τέχνης με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά και τους καλεσμένους του, που έχουν ως στόχο να πλησιάσουν τα ψυχικά προβλήματα που μας παιδεύουν, και – γιατί όχι; – να μας κάνουν να τα αγαπήσουμε και να αντλήσουμε από αυτά δύναμη, ακόμη και αισιοδοξία!

Η λογοτεχνία και η τέχνη στέκονται πολύτιμοι βοηθοί σ’ αυτή την προσπάθεια, μιας και αποτελούν τους ασφαλέστερους οδηγούς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα της ψυχής. Όπως και ο έρωτας, που μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να συνεισφέρει στην ψυχική ανάταση και ισορροπία.

Φέτος οι συναντήσεις του «καφέ ψ» θα φιλοξενηθούν στο Public Σερρών και θα ασχοληθουν μεταξύ άλλων με το άγχος,την αγωνία, την κατάθλιψη, τις ψυχοσωματικές διαταραχές και τις φοβίες.

Συγκεκριμένα:

1η συνάντηση: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00.
Ψυχοσωματικά: Συμπτώσεις ή συμπτώματα;

…Ένα θέμα παλιό όσο ο άνθρωπος. Αλλά πάντα επίκαιρο, πάντα ελκυστικό. Και πάντα μυστηριώδες! Όσο θα παραμένει ανεξερεύνητη (και μη εντοπισμένη βιολογικά), από την δήθεν παντοδύναμη επιστήμη, η λεπτή γραμμή που ενώνει, που συνδέει την ψυχή με το σώμα, η ψυχοσωματική υπόθεση θα συγκλονίζει τον άνθρωπο και θα τον ωθεί σε σκέψη, έρευνα και μελέτη…

Ανάγνωση δυο διηγημάτων του Γιάννη Βαϊτσαρά: Η σύμπτωση, Το σύμπτωμα – Προβολή διαφανειών με ζωγραφικά έργα.

2η συνάντηση: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00.
Κατάθλιψη, μύθοι και αλήθειες.

… δεν αρκεί να επισκεφθώ τον θεραπευτή και να ζητήσω βοήθεια. Βοήθεια θα πάρω μόνον όταν το επιτρέψω στον εαυτό μου. Όταν η κρυφή ναρκισσιστική μου πλευρά αποφασίσει να χαλαρώσει και να δεχθεί την πραγματικότητα. Τότε το υπερεγώ μου με τους άκαμπτους νόμους και απαγορεύσεις του θα υποκύψει στην επιθυμία ισορροπίας, θα κάνει τις ενοχές μου υποφερτές και συνειδητοποιημένες…

Προβολή του βίντεο η κατάθλιψη του Χέντελ. (Κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ και ζωγραφική του Νίκου Αγγελίδη, επιμέλεια βίντεο Φώτη Μαρκάδα)

3η συνάντηση: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00.
Από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι στο παράθυρο της συγγραφής

Στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι ακούγονται ιστορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν μυθιστόρημα. Διηγήσεις με ένταση, με πλοκή, με πόνο. Και πότε πότε με χαρά, με ανέλπιστη χαρά.
Σαν σε ηχητικό μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται, συνεδρία τη συνεδρία, ο καμβάς ενός έργου, γράφεται μια ιστορία ζωής. Περιγραφές οικογενειακών στιγμών, παιδική ηλικία, περιβάλλον, πένθη, κομβικές στιγμές μεγάλες, απώλειες και τραυματισμοί.
Ποιοι είναι οι ψυχικοί μηχανισμοί που οδηγούν τον ψυχαναλυτή στη συγγραφή και την μυθοπλασία;
Πώς εμπλέκονται στον ψυχισμό του οι προσωπικές του εμπειρίες με τις αφηγήσεις των ασθενών του και μεταλλάσσονται σε διήγημα ή μυθιστόρημα;

Ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα: Η Μία και η Άλλη, (εκδόσεις Αρμός)
Προβολή του βίντεο: Το δωμάτιο. (Διήγημα του Γιάννη Βαϊτσαρά, επιμέλεια βίντεο: Φώτης Μαρκάδας)

Ωρα

(Παρασκευή) 19:00 - 20:30

Τόπος

Public

Τσαλοπούλου 9, Σέρρες

Future Event Times in this Repeating Event Series

2 Νοέμβριος 2018 19:00 - 2 Νοέμβριος 2018 20:307 Δεκέμβριος 2018 19:00 - 7 Δεκέμβριος 2018 20:30

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.